Search
Close this search box.

Tab Mežica po novem z enotirnim sistemom vodenja, poleg Taba uspešna tudi skupina

Tab Mežica s septembrom prehaja na enotirno vodenje, skupščina je danes potrdila imena treh članov upravnega odbora. Med njimi je dosedanji direktor in solastnik Taba Bogomir Auprih. Ta je danes izpostavil dobro lansko poslovanje Taba in še bolj skupine, nadaljevanje aktivnosti pri litij-ionskih celicah in skrb zaradi cen elektrike.

Delničarji so na skupščini, na kateri je bilo prisotnih 65 odstotkov kapitala, v upravni odbor družbe za mandatno obdobje štirih let poleg Aupriha izvolili še Saša Pačnika in Marka Žnidaršiča. Tem se bo kot četrti član pridružil še predstavnik delavcev, upravni odbor pa se bo do 1. septembra sestal na konstitutivni seji. Po tem naj bi bilo tudi znano, kdo bodo izvoljeni izvršni in neizvršni direktorji.

Na vprašanje, zakaj so se delničarji, med katerimi je Auprih kot posameznik največji posamični lastnik, odločili za enotirno upravljanje – kar so delničarji potrdili že na lanski skupščini -, pa je Auprih na današnji novinarski konferenci po skupščini dejal, da zato, ker to omogoča hitrejše sprejemanje odločitev kot v primeru dvotirnega upravljanja. V okviru dosedanjega dvotirnega vodenja sicer v sredo vsem članom nadzornega sveta preneha mandat.

Na današnji skupščini so delničarji potrdili vse predlagane sklepe, med drugim tudi sklep o delitvi bilančnega dobička. Čisti dobiček družbe Tab je lani znašal 16,5 milijona evrov in skupaj s preteklimi rezervami sestavlja bilančni dobiček v skupnem znesku 26,8 milijona evrov. Od tega bodo za izplačilo dividend namenili 10,3 milijona evrov oz. 40 evrov bruto na delnico.

Še bolj kot uspešno lansko poslovanje Taba Aupriha veselijo zelo dobri lanski poslovni rezultati celotne skupine. Ta je lani ustvarila za 368 milijonov evrov prodajne realizacije in 29,9 milijona evrov dobička. Auprih je ob tem izpostavil predvsem uspešno poslovanje proizvodnega podjetja v Makedoniji, pa tudi Španiji in Italiji, končno je s plusom začelo poslovati tudi podjetje Gradbeni materiali, je dodal. Letošnji rezultati, kot kaže, ne bodo tako zelo dobro, vseeno pa se poslovanje z milijonskimi dobički nadaljuje.

Tab je lani za naložbe namenil osem milijonov evrov, skupina 13 milijonov. Letos načrtujejo še več vlaganj, Tab v višini 10 milijonov evrov, skupina pa v višini 23 milijonov evrov, je povedal Auprih, ki je predstavil tudi aktivnosti na področju litij-ionskih celic.

Potem ko so skupaj z azijskim partnerjem projekt vzpostavitve proizvodnje litij-ionskih celic zaradi zaostrenih razmer dali na čakanje, pa Tab aktivnosti na tem področju nadaljuje tako, da trenutno še naprej litij-ionske celice kupuje v Aziji, v Žerjavu pa 15 delavcev sestavlja module in komplete, v katere pa je vključeno domače znanje. Končne izdelke prodajajo v Sloveniji, Nemčiji, Španiji, Italiji in tudi drugod.

Do konca letošnjega leta bodo sestavljanje preselili v halo, ki so jo na Prevaljah kupili od Leka, tam pa naj bi v prihodnjem letu zaživela tudi avtomatizirana linija, število zaposlenih pa bodo povečevali. Auprih računa, da bodo zaposlili predvsem žensko delovno silo, tudi iz Leka, ki sicer po zadnjih informacijah podaljšuje proizvodnjo antibiotika na tej lokaciji. Tab bo letos in prihodnje leto na lokaciji nekdanje Lekove hale na Prevaljah investiral okoli 15 milijonov evrov, Auprih pa litij-ionske baterije vidi kot sestavni del prizadevanj za zeleni prehod.

Medtem pa so tudi Tab in podjetja v skupini veliki porabniki energije. Kot je danes povedal Auprih, so plinske naprave, kjer so jih imeli, že spremenili v sisteme za utekočinjen naftni plin, glavni problem pa ostajajo cene elektrike. Če so doslej letno za elektriko plačali okoli pet milijonov evrov, pa bi se znesek pri sedanjih cenah in projekcijah povišal za 60 milijonov evrov.

Auprih zato od vlade pričakuje hitrejše odločanje, saj ima gospodarstvo zaradi negotovosti velike težave. Sami medtem že razmišljajo tudi o možnosti delnih selitev proizvodnje zunaj EU. Sicer pa je po Auprihovih besedah edina rešitev, da se določi kapica, in to za celotno EU enaka. “In tako, da bomo konkurenčni v primerjavi s Turki, Azijci, Američani,” je dejal Auprih.

Dogodki

Tab Mežica s septembrom prehaja na enotirno vodenje, skupščina je danes potrdila imena treh članov upravnega odbora. Med njimi je dosedanji direktor in solastnik Taba Bogomir Auprih. Ta je danes izpostavil dobro lansko poslovanje Taba in še bolj skupine, nadaljevanje aktivnosti pri litij-ionskih celicah in skrb zaradi cen elektrike.