Search
Close this search box.

Tab Mežica lani z rastjo prihodkov, čisti dobiček 16,5 milijona evrov

V družbi Tab Mežica so lani kljub negotovim razmeram na trgu nadaljevali z uspešnim poslovanjem. Glede na leto prej so prihodke od prodaje povečali za 12 odstotkov na 260,2 milijona evrov. Čisti dobiček je lani znašal 16,5 milijona evrov, leto prej 16,2 milijona. Aktivnosti glede litij-ionskih baterij se nadaljujejo, pravijo v Tabu.

Prihodki od prodaje Tovarne akumulatorskih baterij Tab Mežica so bili lani višji tudi od načrtov, in sicer za pet odstotkov. Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) je lani znašal 26,9 milijona evrov, leto prej pa 26,7 milijona evrov.

Glede na negotove razmere na trgu (višanje cen surovin, materialov in energentov, motnje v dobavnih verigah, pandemija, …) ocenjujemo, da smo poslovali uspešno,” so za STA pisno ocenili v Tabu.

Lani so v Tabu v primerjavi z letom prej povečali tudi proizvedene količine. Izdelali so 1,4 milijona kosov industrijskih celic (leto prej 1,2 milijona) in 2,7 milijona startnih baterij (leto prej 2,6 milijona).

Približno podobno kot lansko je tudi letošnje poslovanje. Tab je v prvem četrtletju letos ustvaril za 63,4 milijona evrov čistih prihodkov iz prodaje. Proizvedli so enako količino industrijskih celic, medtem ko se je proizvodnja startnih baterij nekoliko zmanjšala. Letos sicer v Tabu načrtujejo, da bodo v celem letu proizvedli 1,4 milijona kosov industrijskih celic in tri milijone startnih baterij.

V Tabu, ki je imel konec lanskega leta 670 zaposlenih in kjer stalno iščejo dodatno delovno silo, je povprečna bruto plača 2064 evrov, so pojasnili v družbi in napovedali, da bodo tudi letos v juniju izplačali regres. Kolikšna bo njegova višina, se še niso odločili. Je pa znano, da so izplačani regresi v družbi in skupini Tab med najvišjimi na Koroškem.

Medtem v Tabu nadaljujejo z aktivnostmi na področju litij-ionskih baterij. Projekt načrtovane vzpostavitve proizvodnje litij-ionskih celic je trenutno zaustavljen, a aktivnosti na tem področju, kot navajajo v Tabu, tečejo s polno paro naprej. “Tako da še letos načrtujemo začetek določenih proizvodno-komercialnih aktivnosti v hali na Prevaljah,” so navedli v Tabu.

Tab se je sicer lani zaradi tveganj, povezanih z okrnjenimi dobaviteljskimi verigami na svetovnem trgu, odrekel državni subvenciji za načrtovano proizvodnjo litij-ionskih celic pod okriljem podjetja Tab-Haidi. To podjetje je Tab ustanovil skupaj s kitajskim podjetjem Haidi Energy Technology in za namen vzpostavite proizvodnje litij-ionskih celic tudi kupil novozgrajeno Lekovo halo na Prevaljah.

Lek, ki deluje v okviru Novartisa, namreč na Prevaljah letos zaključuje s proizvodnjo antibiotikov. Proizvodnja antibiotikov je bila podaljšana za pol leta, in sicer do konca septembra letos.

Kot so nedavno za STA pojasnili v Leku, lahko njihovi zaposleni med drugim najdejo priložnosti na drugih Novartisovih lokacijah in pri družbi Tab-Haidi, “ki je kupila stavbo na lokaciji Prevalje ter omogoča zaposlitev do 95 Novartisovih zaposlenih na obstoječih lokacijah družbe Tab”.

Dogodki

V družbi Tab Mežica so lani kljub negotovim razmeram na trgu nadaljevali z uspešnim poslovanjem. Glede na leto prej so prihodke od prodaje povečali za 12 odstotkov na 260,2 milijona evrov. Čisti dobiček je lani znašal 16,5 milijona evrov, leto prej 16,2 milijona. Aktivnosti glede litij-ionskih baterij se nadaljujejo, pravijo v Tabu.