Search
Close this search box.

Ta vikend številni dogodki v Slovenj Gradcu

Ta vikend pripravljajo organizatorji pestro dogajanje za vse generacije. Od literarnih, športnih, zabavnih dogodkov do obuditve starih običajev. Vabljeni.

Ta vikend izkoristite še zadnje tople, sončne dni in se pridružite kateremu izmed številnih dogodkov, ki jih za vas pripravljajo organizatorji v Slovenj Gradcu.

Kaj vam ponujajo? Pričelo se bo že v petek, 13. 10. 2023 s Festivalom mlade literature Urška 2023, v soboto se boste igrali na Dnevu družin, v nedeljo, 15. 10. 2023 boste lahko obiskali ekološko tržnico na prazniku Ekoloških kmetij ali pa se udeležili Teka miru.

Dogodki v petek, 13. 10. 2023

Danes, se bo ob 10.00 uri pričel Festival mlade literature Urška 2023. Na katerega so se lahko prijavili vsi mladi literati, stari od 15 do 30 let, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki, poslanih besedil pa niso objavili v literarnih revijah oz. na drugih literarnih natečajih. Mladi pisci lahko pošljejo na natečaj svoja še neobjavljena literarna besedila – prozo oz. prozni odlomek s kratko obnovo celotne vsebine (do 10 strani), poezijo (do 10 pesmi) in dramska besedila (odlomek z obnovo, prizor – do 10 strani).

Finalni del festivala mlade literature Urška 2023 bo potekal dva dneva, z razglasitvijo zmagovalca (uršljana/uršljanke) v petek, 13. oktobra 2023 v Slovenj Gradcu, z nastopom petih finalistov (literarne matineje, sobotna delavnica), s predstavitvijo knjižnih naslovov v zbirki Prvenke ter drugi literarno-glasbeni dogodki in druženje mladih literatov. Na festivalu bodo gostili pisateljico iz tujine.

Zaključna prireditev Festivala mlade literature Urška z naslovom »Včasih se nebo spusti nižje«. Petek, 13. oktober ob 19. uri v »Stari vojašnici« (Pod gradom 4, Slovenj Gradec – poleg podjetja KO-SI)

Vljudno ste vabljeni, da se nam pridružite na malo drugačni Urški. NUJNE rezervacije sedišč.

Specifika lokacije (gradbišče) na kateri poteka prireditev zahteva rezervacijo sedišča na elektronski naslov tomo@novosel.si. Prosijo, da na prireditev pridete 15 minut pred pričetkom, da vas lahko vse skupaj pospremijo do dogajalnega prostora. Zamudnikov iz varnostnih razlogov ne bodo mogli spuščati v prireditven prostor. Priporočajo toplejša oblačila. Prosijo za razumevanje.

Tomo Novosel

Ob 16.30 vas mestna kavarna ARS Cafe vabi na nastop verjetno najmlajše slovenske jazzovske zasedbe – ansambel šole JazzRavne: Anna Taks (bariton), Brina Knez (trobenta), Izza Zala Čebul (flavta), Jakob Jeseničnik (saksafon), Lan Lesjak (bobni) ter mentorja Samo Kolar (helikon) in Filip Diphol (trobenta).

Če niso najmlajši, so pa najbolj udarni; če niti to ne, pa zagotovo najbolj srčni. Pridite, da vas spravijo v dobro voljo, ki jim je nikakor ne manjka.

fotobeležNica

Kožuhanje: Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec, Turistično športno društvo Vedrin in Vaška skupnost Turiška vas v petek, 13. oktobra 2023, ob 17. uri vabijo na Erčevo žago in mlin v Tomaško vas na tradicionalno 14. kožuhanje koruze.

Kožuhanje ali ličkanje koruze sodi med izginjajoča kmečka opravila, zato ga želimo ohraniti in predati mlajšim generacijam. Vabijo vse mlade radovedneže, da se jim pridružijo in preizkusijo v tem opravilu. Kožuhanje bo ob vsakem vremenu, pridite primerno oblečeni. Ob kožuhanju bo mogoč tudi ogled mlina in žage.

Ob 17. uri so na kožuhanje vabljeni otroci. Ob 18. uri sledi kožuhanje za odrasle.

Koroški pokrajinski muzej

Dogodki v soboto, 14. 10. 2023

V soboto, 14. 10. 2023, Koroška galerija likovnih umetnosti vabi na otroške delavnice od 10.00 do 12.00 ure. Ogledali si bodo razstavo Trienale rokodelstva, na kateri je razstavljen tudi nakit. Tudi vi boste ustvarili nakit iz različnih materialov.

Ustvarjalnice so namenjene otrokom od 4. leta starosti naprej ter osnovnošolcem.

Število udeležencev na eni ustvarjalnici je omejeno na 15 otrok. Prosimo, da prijave oddate najpozneje en dan pred ustvarjalnico. ???????????????? ????????????????????????????????????????????????????: ???? ???????????? ????????????????????????????: ????????????????.????????????????????@????????????-????????.???????? / ???????? ???????????? ???????? ????????

Spremljevalci otrok si lahko v času delavnic brezplačno ogledajo aktualno razstavo.

Sprehod ob mestnem obzidju: Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas v soboto, 14. oktobra 2023, ob 10.30 uri vabi na Sprehod ob mestnem obzidju.

Spoznajte mestno zgodovino Slovenj Gradca ob ostankih srednjeveškega mestnega obzidja. Veste, kje je bilo prvotno naselje? Od kod ime Windischgräz? Kdaj je bila invazija kobilic? Vse to in še več boste v družbi vodnice Nataše Škorjanc izvedeli na Sprehodu ob mestnem obzidju. Zbirno mesto je pred nekdanjo mestno hišo, pred Koroškim pokrajinskim muzejem.

Koroški pokrajinski muzej

Dan za družine: Organizatorji obljubljajo pestro dogajanje za vse generacije. V središču mesta se lahko živahnemu dogajanju in širokemu naboru različnih aktivnosti pridružite v soboto, 14. 10. 2023 med 11. in 15. uro.

Obiskovalcem bodo na voljo brezplačne ustvarjalnice, poslikava obrazov, poligon, napihljiva igrala, kostanj.

Zato vabljeni na družinski dogodek, ki se bo odvijal na Trgu svobode. Javni zavod Spotur Slovenj Gradec in Javni zavod Mocis za vas pripravljata zanimive otroške animacije, delavnice in družabne igre, razvajali pa se boste tudi s pečenim kostanjem.

Od 15. ure dalje pa župan MOSG vabi na sprejem intervencijskih sil, ki so pomagale v težkem obdobju poplav, ki so nas doletele v mesecu avgustu 2023.

Za prijetno vzdušje bo poskrbel ansambel Rosa.

Dogodki v nedeljo, 15. 10. 2023

JZ Spotur organizira že 11. praznik ekoloških kmetij in Biodan, ki bo na Glavnem trgu in Trgu svobode potekal v nedeljo, 15. oktobra, od 9. ure dalje.

Na ekološki tržnici se bodo predstavile ekološke kmetije iz celotne Slovenije s svojo bogato in pestro ponudbo. Kupili boste lahko različne ekološke pridelke in živila, ki jih imajo v ponudbi sodelujoče ekološke kmetije. Za glasbo in prijetno vzdušje bo poskrbel ansambel Vihar.

Program dogajanja

– Promocija in prodaja ekoloških živio iz ekoloških kmetij
– Udeležba in promocija sorodnih društev
– Razstava ekoloških pridelkov/izdelkov
– Degustacija jedi na stojnicah ekoloških kmetij
– Degustacija ekoloških vin
– Nastop etno skupine Poseben gušt
– Nastop ansambla Vihar
– Predstavitev Zveze rejcev avtohtonega cikastega goveda v Sloveniji
– Predstavitev društva kmetic Mislinjske doline
– Predstavitev društva rejcev Krško poljskih prašičev, predstavitev pasme
– Nastop vrtca Šmartno pri Slovenj Gradcu
– Predavanje s področja Biodinamike
– Predavanje o možnih jesenskih setvah (Amarant)

Obeta se zanimiv in pester dan, zato vabljeni vsi, da se ga udeležite in preživite nedeljo malo drugače.

Tek miru

Vabljeni na Tek miru v nedeljo, 15. 10. 2023, v mestno jedro Slovenj Gradca.

Kategorije tekov:

  • hoja in tek dobre volje (400 m),
  • otroški teki (200 m-1200 m),
  • tek družin (200 m),
  • tek babic in dedkov z vnuki (200 m) in
  • tek miru (1000 m, 5000 m).

Prijave za otroški tek: udeleženci otroških tekov tečejo s kartončki s sledečimi podatki: ime in priimek, letnica rojstva, šola, društvo/klub. Kartončke lahko udeleženci izdelajo sami ali pa jih prevzamejo v prijavnici na kraju prireditve.

Prijave za tek družin ter tek babic in dedkov z vnuki: niso potrebne.

Prijave za tek miru in Štajersko-Koroški pokal: udeleženci se prijavijo preko spletne strani https://remote.timingljubljana.si/tekmiru/default.aspx

Prijave bodo možne tudi na dan prireditve.

STARTNINE ZA TEK NA 5.000 m in 10.000 m: 20 € ob vplačilu startnine do 30. 9. 2023, po tem datumu je startnina 25 €.

Nakazilo startnine se izvede na TRR Atletskega kluba slovenj Gradec SI56 0485 1000 1531 388 (NKBM) .

Nagrade: udeleženci tekov prejmejo majico ali drugo simbolično nagrado za udeležbo. Prvi trije uvrščeni v otroških tekih prejmejo medalje.

Proglasitve za prve tri uvrščene v otroških tekih se bodo izvedle po prihodu tekmovalcev posamezne kategorije v cilj.

Urnik je okviren. Možne so minimalne spremembe, ki bodo pravočasno objavljene.

9.00 TEST HOJE 2000 m

09:00 HOJA DOBRE VOLJE (predstavitev proge) 400 m

09.20 OTVORITEV TEKA MIRU 400 m

09.30 OTROŠKI TEKI

09.30 Deklice 1. in 2. razred 400 m

09.35 Dečki 1. in 2. razred 400 m

09.40 Deklice 3. in 4. razred 400 m

09.45 Dečki 3. in 4. razred 400 m

09.50 Deklice 5. in 6. razred 800 m

10.00 Dečki 5. in 6. razred 800 m

10.10 Deklice 7, 8. in 9. razred 800 m

10.20 Dečki 7, 8. in 9. razred 800 m

10.30 TEK DRUŽIN (starši s predšolskimi otroki) 200 m

10.45 TEK BABIC IN DEDKOV Z VNUKI 200 m

11.00 TEK MIRU-ŠTAJERSKO KOROŠKI POKAL 10000 m, 5000m

Dogodki

Ta vikend pripravljajo organizatorji pestro dogajanje za vse generacije. Od literarnih, športnih, zabavnih dogodkov do obuditve starih običajev. Vabljeni.