Partnerji projekta, številna ministrstva, agencije, zavodi, inštituti, zbornice in zveze, bodo v tem tednu izvajali aktivnosti za spodbujanje uživanja lokalno pridelane hrane. Teden spodbuja tudi k bolj trajnostnim in zdravim prehranjevalnim navadam.
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolko ali drugo slovensko sadje, na pobudo čebelarske zveze poteka vsak tretji petek v novembru od leta 2011. Pri tem igra ključno vlogo ozaveščanje, predvsem mladine, o pomenu zajtrka, zdravega načina življenja vključno s pomenom gibanja.
Kot je pred začetkom tedna opozorila kmetijska ministrica Mateja Čalušić, teden ni zgolj teden okusov, temveč tudi teden odgovornosti, spoštovanja in povezovanja vseh, ki sodelujejo v verigi preskrbe s hrano. Osrednja tema tedna je krepitev in delovanje preskrbe v verigi s hrano, kar zagotavlja večjo prehransko varnost, je dodala.
Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Marinko je opozorila, da kljub akciji mnogi zajtrk še vedno izpuščajo, zlasti mladostniki, pri katerih opažajo trend upadanja rednega zajtrkovanja. Težava so po besedah Mateja Gregoriča iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje tudi zakoreninjene preference po mesu in testeninah.
Vir: STA






















