Search
Close this search box.

“Ta prava zima” v okolici Črne na Koroškem

V višje ležečih krajih vlada prava zimska pravljica. Tudi v okolici Črne na Koroškem je "ta prava zima". Objavljamo fotografije, ki jih je včeraj in danes posnel bralec Jure Zmrzlikar.

Po navedbah spletnega portala Neurje.si je snežna odeja v Alpskih dolinah najdebelejša v zadnjih desetletjih. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah pa smo priča najdebelejši snežni odeji v januarju po letu 2001.

Snežna odeja pa je zelo debela tudi v okolici Črne na Koroškem, kjer so bile posnete spodnje fotografije. Bralec Jure jih je posnel na poti na Komen, iz smeri Pudgrasko – Krnes – Komen.

Danes bo večinoma oblačno, občasno tudi megleno, ponekod bo naletaval sneg.

Popoldne bo oblačno, predvsem v južni in osrednji Sloveniji bo rahlo snežilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem do 7 °C. Temperatura na 1500 m bo -9, na 2500 m pa -13 °C.

V ponedeljek bo oblačno in megleno, občasno bo rahlo snežilo.

Jutri bo v severnih in zahodnih krajih deloma jasno, drugod bo sprva še pretežno oblačno. Rahlo sneženje na jugu bo dopoldne ponehalo. Popoldne se bo od severozahoda postopno jasnilo. Na Primorskem bo dopoldne še pihala zmerna do močna burja, popoldne pa bo počasi slabela. Najnižje jutranje temperature bodo do -6 do -1, v alpskih dolinah do -12, na Primorskem okoli 3, najvišje dnevne okoli 0, na Primorskem do 6 °C.

Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala, sneg bo zaradi hladnega vremena ostal suh in mehak. Hladno vreme lahko oslabi povezanost snežne odeje. Na izpostavljenih mestih – zlasti na primorski strani gora bo pihal okrepljen veter vzhodnih smeri, ki bo prenašal nov rahel sneg in gradil nove klože. Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1400 metri ostala znatna, tretje stopnje, nižje pa večinoma zmerna, druge stopnje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V višje ležečih krajih vlada prava zimska pravljica. Tudi v okolici Črne na Koroškem je "ta prava zima". Objavljamo fotografije, ki jih je včeraj in danes posnel bralec Jure Zmrzlikar.