Sviz zahteva plačilo dodatnih obremenitev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je zaradi vse bolj zahtevnih razmer v vrtcih in šolah ob novem valu okužb na vlado znova naslovil zahtevo za ureditev plačil za dodatne obremenitve in ustreznih dodatkov. V nasprotnem primeru v sindikatu vlado svarijo, naj se več ne zanaša na potrpežljivost zaposlenih v šolstvu.

Kot so v pozivu zapisali v Svizu, v zadnjih dneh, ko se število okužb povečuje, prejemajo številna opozorila in pritožbe zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, da so v vrtcih in šolah razmere vse zahtevnejše in že bistveno vplivajo na kakovost vzgojno-izobraževalnega dela ter povečujejo tveganja za zdravje vseh vključenih v te procese.

Člani sindikata po njihovem povsem upravičeno poudarjajo, da izjeme pri opredeljevanju karanten, ki jih oblast uvaja tudi v šolstvu, pomenijo rahljanje varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb in še dodatno povečevanje tveganj za zdravje zaposlenih, pa tudi otrok, učencev in dijakov.

Povsem očitno je, da se vzporedno z zviševanjem števila obolelih na drugi strani merila za varovanje zdravja znižujejo in ožijo, kar je morda v interesu gospodarstva, nikakor pa ne v interesu obvladovanja in omejevanja širjenja epidemije ter varnosti in zdravja vseh vključenih v vzgojno-izobraževalni proces,” so zapisali v sindikatu.

Da naj bi vrtce in šole v slabih zdravstvenih razmerah zapirali zadnji, se je strinjal tudi Sviz, vendar pa je ob tem, opozarjajo, vedno izpostavil, da pot do tega cilja vodi izključno prek nujne krepitve varnosti in zagotavljanja zdravih pogojev za delo v šolskem prostoru.

Vladi očitajo, da za varnost zaposlenih in otrok ni naredila praktično nič, čeprav že več kot leto opozarjajo na ključno vlogo prezračevalnih naprav, a so odgovorni po njihovem prepričani v odpiranje oken.

Ob zapovedani uporabi mask FFP2, ki je predvidena od srede dalje, se v sindikatu tudi sprašujejo, če je država teh zagotovila dovolj, ob tem pa opozarjajo še na to, da je povprečna starost slovenskega učiteljstva med višjimi Evropi, kar pomeni še dodatna tveganja za težji potek bolezni.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju ob zanemarjanju zagotavljanja varnosti in zdravja na delovnem mestu opozarjajo tudi na to, da postajajo obremenitve za tiste, ki so v zdajšnjih razmerah v službi, nevzdržne.

Število ur nadomeščanj odsotnih sodelavk in sodelavcev se kopiči preko vsake dopustne meje, povečuje se število dežurstev, zmeraj več je dodatnih nalog pri izvajanju ukrepov, ki jih oblast nedomišljeno in brez jasne strategije hitro spreminja,” sporočajo iz Sviza.

Po njihovih podatkih so razmere še zlasti zaostrene v vzgojnih zavodih, kjer zaposleni zaradi hudega pomanjkanja osebja in posledično dodatnih obremenitev pregorevajo, obljube šolskega ministrstva, da bo zavodom, v katerih bo okužb veliko, pomagalo z dodatnimi zaposlenimi, pa niso bile uresničene.

Sviz zato od vlade znova zahteva, da takoj poišče rešitev za plačilo dodatnih obremenitev, povečanega obsega dela nad tedensko omejitvijo in plačilo nadur za čas obvladovanja epidemije in za to tudi zagotovi sredstva za izplačilo ustreznih dodatkov.

Če ne bo takoj poskrbela za normalizacijo razmer, naj se na siceršnjo skoraj pregovorno potrpežljivost zaposlenih v šolstvu v nobenem primeru ne zanaša, ker potrpljenja ni več, so še dodali v sindikatu.