Sviz s pozivom Janši za pripravo skupnih meril za vrednotenje dela v rizičnih razmerah

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na predsednika vlade Janeza Janšo naslovil poziv k pripravi skupnih meril za vrednotenje dela v rizičnih razmerah v vrtcih in šolah. Merila bi nato kot priporočila posredovali delodajalcem v vzgoji in izobraževanju.
woman-5584680_1920
Fotografija je simbolična.

Kot so zapisali v SVIZU izkušnje glede vrednotenja dela v rizičnih razmerah za zaposlene v zdravstvu, v sociali, v vrtcih, v policiji in drugih dejavnostih kažejo na nerazumno velike razlike v izplačilu dodatka pri posameznih delodajalcih za povsem primerljive naloge, ki jih zaposleni opravijo v primerljivem času.

V sindikatu si z veliko zanesljivostjo predvidevajo, da se “bodo te težko pojasnljive in neopravičljivo velike razlike z razširitvijo dela v vrtcih in obnovitvijo dela v šolah ponovile in poglobile, to pa bo nedvomno stopnjevalo nezadovoljstvo zaposlenih in povečevalo možnost konflikta med zaposlenimi in delodajalcem (ravnateljem, ravnateljico)”.

V SVIZU so prepričani, da bi skupna priporočila vlade in reprezentativnih sindikatov s področja vzgoje in izobraževanja delodajalcem zmanjšala neopravičljivo velike razlike v izplačilu dodatkov za primerljiva dela v nevarnih pogojih. Sindikat zato predlaga, da bi se vlada in reprezentativni sindikati dogovorili o skupnih merilih za vrednotenje dela v rizičnih razmerah in jih kot priporočila poslali delodajalcem v vzgoji in izobraževanju.

Čeprav takšna, med vlado in sindikati usklajena, priporočila za delodajalce vseeno ne bi bila zavezujoča, pa so v SVIZU prepričani, da bi pripomogla k izrazitemu zmanjšanju razlik med izplačili v posameznih javnih zavodih. Delo v šolah in vrtcih je namreč izrazito normirano, pogoji in organizacija dela so zato enostavno primerljivi tako za strokovne delavke in delavce kot tudi za tehnično, administrativno in računovodsko osebje, zato bi bili skupni kriteriji, ki bi jih opredelila socialna partnerja, razumna rešitev, hkrati pa bi delodajalci še vedno lahko opredelili posebnosti posameznega vrtca ali šole in jih artikulirali v sklepih za vrednotenje dodatka, so še navedli.

SVIZ je sicer že v začetku decembra lani na MIZŠ posredoval svoj predlog glede priprave dogovora o priporočilih delodajalcem za vrednotenje, vendar niso prejel nikakršnega dogovora, zato so zdaj isti predlog za dogovor o priporočilih naslovil še na predsednika vlade.

VIR: SVIT

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije