Search
Close this search box.

Svetovni dan zdravja: zdravstvene storitve naj bodo dostopne vsakomur

Ob Svetovnem dnevu zdravja, ki ga bomo letos obeležili že 68. zapored, se bodo na Koroškem zvrstile različne aktivnosti in dogodki z namenom osveščanja javnosti o zdravem življenju in o zdravstveni dejavnosti v lokalnem okolju. Od leta 1995 je vsako leto dan zdravja tematsko obarvan in letošnje geslo je Univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev: za vsakogar, vsepovsod.

Čeprav je Svetovni dan zdravja 7. april, pa aktivnosti potekajo že nekaj dni prej in se tudi nadaljujejo še v prihodnji teden. Prvi dogodki so se odvijali že danes, kot sta dan zdravja otrok Druge OŠ Slovenj Gradec na POŠ Pameče, ki so se učili temeljnih postopkov oživljanja, seznanili pa so se tudi z zdravo prehrano in vadbo pilates.

V MMKC Radlje ob Dravi bodo drevi ob 18-ih predstavili preventivne programe SVIT, DORA in ZORA, na voljo pa bodo tudi strokovnjaki za individualne posvete.

V četrtek, 5. aprila 2018, se bodo lahko ob 16-ih na Štibuhu v Slovenj Gradcu občani udeležili testa hoje, predstavili pa bodo tudi nordijsko hojo.

Test hoje bo potekal tudi v petek, 6. aprila 2018, tokrat na igrišču v Mislinji.

Istega dne bodo v Radljah izvajali meritve na stojnicah, namenu pa bodo predali tudi novo dvigalo v Zdravstvenem domu Radlje.

V soboto bo dogajanje nadvse pestro, saj bodo različni dogodki potekali skoraj v vseh krajih, najobsežnejši dogodki se bodo odvijali v Črni na Koroškem, kjer bo Dan zdravja potekal pod okriljem vseslovenskega Dneva za spremembe, v Mislinji, kjer bodo osnovnošolci spoznavali sladkor v živilih in sladkorno bolezen, ter v Slovenj Gradcu, Dravogradu in na Ravnah. V Slovenj Gradcu bo potekal že tradicionalen tek zdravja. Na stojnici v mestu bodo merili krvni tlak in sladkor ter predstavili Center za krepitev zdravja, ki je nov projekt ZD Slovenj Gradec. Meritve bodo opravljali tudi v Dravogradu, kjer bodo na Trgu 4. julija postavili stojnico, na voljo pa bo tudi informativno gradivo o sladkorni bolezni. Stojnice z meritvami in informativnim gradivom bodo postavili tudi na ravenski tržnici.

Zadnji izmed večjih dogodkov pa se bo zgodil prihodnji teden. V četrtek, 12. aprila 2018, bo na stadionu v Dravogradu potekal test hoje, ki se ga lahko udeležijo vsi občani.

Dogodki