Search
Close this search box.

Svetnice in svetniki so na 7. redni seji Občine Ravne med drugim tudi določili nove cene najema kmetijskih in stavbnih zemljišč

7. redna seja je potekala v sredo, 4. oktobra 2023, v veliki sejni sobi Občine Ravne, s pričetkom ob 15. uri. Vodil jo je podžupan Andrej Erjavec.

Po ugotovitvi sklepčnosti in pregledu zapisnika 6. redne, 1. in 2. izredne seje ter 3. dopisne seje so članice in člani Občinskega sveta prešli na obravnavo dnevnega reda s 15 točkami, se seznanili z izvrševanjem sklepov preteklih sej, o delu od zadnje seje, z odgovori na vprašanja in pobude 6. redne seje OS.

Člani občinskega sveta so se seznanili s poročilom o izvrševanju proračuna Občine Ravne v obdobju januar – junij 2023, ki ga je podala Dagmar Gorinšek, vodja Urada za proračun in finance.

V nadaljevanju so v združeni prvi in drugi obravnavi soglasno sprejeli Odlok o oddaji stvarnega premoženja v najem ter obremenjevanju stvarnega premoženja v lasti Občine Ravne na Koroškem s stvarnimi pravicami. Za določitev cene za najem kmetijskih zemljišč se uporablja veljavni cenik Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije.

Cene najema stavbnih zemljišč se iz leta 2022 zvišajo v skladu z ocenjeno revalorizacijo na podlagi podatkov Statističnega urada RS. Najemnina za postavitev začasnih objektov poslovnega značaja se ne revalorizira ampak ostane enaka, saj je primerjalna analiza z drugimi občinami pokazala, da je že obstoječa cena med višjimi. Cena najema zemljišč za poslovni namen za skladiščenje materiala in deponijo ter cena najema parkirišč za poslovne dejavnosti se določa na novo, saj s trenutno veljavnim sklepom ni določena.

Za najem zemljišč za opravljanje poslovne dejavnosti na celotnem območju občine velja enotna višina najemnine (3,34 EUR/m2 na mesec), podjetnikom v prvem letu opravljanja dejavnosti se  omogoči brezplačen najem občinskega zemljišča za obdobje enega leta. Stanovanjski program Občine Ravne na Koroškem za leto 2023 določa, da višina za najem poslovnega prostora znaša 5,11 EUR/m2 na mesec, čemur sledi tudi predlog odloka (izjema so površine vključene v podjetniški inkubator (MPIK) ter najemi za izvajanje javnega programa športa, kulture ali mladine. Odlok v zvezi z oddajo poslovnih prostorov predvideva pogoje za znižanje najemnine. Za določitev višine nadomestila za ustanovitev služnostne pravice je predlagan fiksno izračunan znesek na tekoči meter komunalnega voda oziroma cestne infrastrukture, za stavbna zemljišča 6,00 EUR brez DDV na tekoči meter in za kmetijska in gozdna zemljišča 1,50 EUR brez DDV na tekoči meter. Za ustanovitev stavbne pravice se uporabi predstavljena enačba.

Občinski svet Občine Ravne na Koroškem je v združeni obravnavi sprejel tudi predlagani Odlok o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti v Občini Ravne na Koroškem.

Občinski svet je na februarski seji sprejel sklepe, med drugim za razpis koncesij za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti splošne ambulante – družinske medicine v Občini Ravne na Koroškem – 2,00 programa. Na podlagi ZZDej se koncesija lahko podeli, če koncedent ugotovi, da javni zdravstveni zavod ne more zagotavljati opravljanja zdravstvene dejavnosti v obsegu kot je določen z mrežo javne zdravstvene službe oziroma če javni zavod ne more zagotoviti potrebne dostopnosti do zdravstvenih storitev. Sprejeti koncesijski akt je podlaga za pripravo javnega razpisa za podelitev koncesijske dejavnosti, ki bo objavljen v kratkem.

Občinske svetnice in svetniki so po skrajšanem postopku sprejeli tudi Pravilnik o razdelitvi donatorskih sredstev namenjenih oškodovanim občanom za odpravo posledic neurja iz avgusta 2023 v Občini Ravne na Koroškem. Občina bo s sprejetjem posebnega pravilnika za razdeljevanje donatorskih sredstev zagotovila pomoč osnovnih življenjskih potrebščin prizadetim v poplavah in zemeljskih plazovih. Gre za korak k olajšanju bremena, ki ga je prinesla nepričakovana naravna nesreča. Donirana sredstva (na račun Občine Ravne na Koroškem so do 4. oktobra 2023 prejeli donacije v skupni vrednosti 42.768 €) bodo namenjena prizadetim prebivalcem z upoštevanjem različnih stopenj škode na njihovih domovih in zemljiščih. Pravilnik začne veljati dan po objavi v Uradnem glasilu slovenskih občin.

Občinski svet je podal soglasje k predlogu Statuta Koroškega gasilskega zavoda.

V točki 11 je Občinski svet občine Ravne na Koroškem potrdil Sporazum o sodelovanju in prijateljstvu med Občino Novi Travnik in Občino Ravne na Koroškem ter pooblašča župana Občine Ravne na Koroškem za podpis sporazuma. Mesti povezuje naravna dediščina, železarska tradicija in širok nabor angažirane društvene dejavnosti. Pobratenja, ki jih poznamo iz lastne preteklosti, omogočajo izmenjavo izkušenj, znanj in kulture, sodelovanje na mednarodni ravni, odpirajo nove gospodarske priložnosti ter so v obojestransko korist.

Svetnice in svetniki so se seznanili z aktualnimi informacijami o projektu »Center skupnostnih storitev KO-RA Ravne na Koroškem«, ki bo predvidoma zaživel v prihodnjem letu. Med drugim o tem, da bo center KO-RA zagotovil celosten model izvajanja storitev v slovenskem prostoru in v regiji, možnost izvajanja storitve pomoči na domu, nudil različne oblike institucionalnega varstva – 25 mest rednih namestitev in možnost krožnega načina koriščenja storitev, vzpostavljenih bo 18 začasnih namestitev v dvoposteljnih sobah in 14 namestitev v dnevnem centru, glede na potrebe lokalnega okolja bo ponujena tudi možnost Socialnega servisa. Podatke o potrebah v lokalni skupnosti na področju varstva odraslih bodo pridobili na podlagi raziskave, v katero bodo vključeni predvideni aktualni bodoči uporabniki in svojci. Z analizo ankete ter s podatki od ključnih organizacij v regiji bo določena ocena o potrebah na terenu.

Občinski svet Občine Ravne na Koroškem je opravil tudi dve imenovanji na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja; v Svet Zdravstvenega doma Ravne je imenovana dosedanja predstavnica Tina Vetter in v Svet Šolskega centra Ravne na Koroškem Aleksander Kotnika.

Sledile so obravnave treh premoženjsko pravnih zadev, ter v zadnji točki dnevnega reda še pobude in vprašanja svetnic in svetnikov, s katerimi vas bodo seznanili s podanimi pisnimi odgovori (priloga gradiva 8. redne seje OS).

Seja je bila končana ob 16:30.

Vir: Ravne.si

Dogodki

7. redna seja je potekala v sredo, 4. oktobra 2023, v veliki sejni sobi Občine Ravne, s pričetkom ob 15. uri. Vodil jo je podžupan Andrej Erjavec.