Search
Close this search box.

Svet SDS soglasno potrdil koalicijsko pogodbo in pristop k novi koaliciji

Svet SDS je pričakovano potrdil oblikovanje nove vladne koalicije s SMC, DeSUS in NSi. Glede na to, da so že enako storili organi ostalih strank, se prvaku SDS Janezu Janši torej nasmiha vodenje že tretje vlade.

Kot je zvečer v izjavi za medije povedal predsednik sveta stranke Anže Logar, se je tako zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade.

Preberite tudi: Neuradno: vlada je sestavljena, ministrski resorji so razdeljeni

“Pogajanja so bila zahtevna, koalicijski partnerji so bili korektni, bili so težki pogajalci. Na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor,” je dejal Logar in se ob tem zahvalil vsem, “ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije”.

Večkrat je ponovil, da SDS zanima samo večinska vlada in da so pripravljeni delati samo s polnimi pooblastili in opolnomočeni za večinsko sprejemanje ukrepov, ki so potrebni za Slovenijo. “Glede na pat pozicijo vlade v odhajanju si želimo, da čim prej pride do glasovanja o mandatarju in o ministrski ekipi,” je še dejal.

Kakšna bo ta ekipa, bo sicer po njegovih besedah odvisno od usklajevanj predsednikov strank. Tako ni potrdil niti informacije, da bo enega od ministrskih stolčkov zasedel sam. Mediji ga sicer omenjajo kot možnega kandidata za ministra za zunanje zadeve. SDS naj bi sicer dobila največ ministrov, a ne absolutne večine.

Povedal je še, da je bila odločitev sveta soglasna, in sicer je vstop SDS v koalicijo in koalicijsko pogodbo podprlo 219 prisotnih delegatov.

Logar je dejal še, da bo to zgolj prvi korak k oblikovanju nove vlade. Čakata pa jih še dva ključna koraka: glasovanje o mandatarju v DZ, kjer računajo na bodoče koalicijske partnerje, da bodo podporo koaliciji tudi udejanjili. V nadaljevanju pa sledi še glasovanje o novi vladi.

O vsebini koalicijske pogodbe bo več znanega v prihodnjih dneh, na vprašanje, česa se bodo lotili najprej, pa je dejal, da so te stvari jasne. Naštel je “krizo, ki močno trka na vrata na področju zdravstva”, pogajanja za večletni finančni proračun EU, predsedovanje Svetu EU. “Kar nekaj trdih orehov bo treba streti,” je dejal.

Ob tem je zatrdil, da se vlada “kljub viharnim odzivom v javnosti ne bo ustrašila izzivov v prihodnje”. “To je večinska vlada, ki ima zelo konkreten program in ga namerava tudi uresničiti. Vsake pol leta bo koalicija preverjala, kako daleč je izpolnjevanje koalicijske pogodbe,” je še napovedal.

SDS bo v novi vladi, če bo ta dobila zadostno podporo v DZ, vodila največ resorjev, a ne bo imela absolutne večine, imela bo tudi predsednika vlade.

Dobro leto in pol po predčasnih volitvah tako kaže, da bo SDS Janeza Janše uspelo to, kar ji ni uspelo po volitvah, na katerih je 3. junija 2018 slavila kot relativna zmagovalka. Če bo dobil podporo, bo to že njegova tretja vlada.

Dogodki