Svet koroške regije z novim vodstvom

Zdravstvo bo tudi pod novim predsedovanjem Svetu koroške regije, ki ga je danes od vuzeniškega župana Franja Goloba prevzela črnjanska županja Romana Lesjak, med osrednjimi temami pogovorov. Pomanjkanje zdravnikov je še naprej pereče, je opozorila. Župani so sicer danes podprli prizadevanja v smeri najbolj napredne regije za mobilnost invalidov.
Mag. Romana Lesjak

V zadnjem letu, ko je Svetu koroške regije predsedoval župan Občine Vuzenica Franjo Golob, je bilo zdravstvo med pogostimi temami razgovorov. Med drugim so v regiji iskali in še vedno iščejo trajnejši model delovanja nujne medicinske pomoči in prehospitalnega dela urgentnega centra, kjer je zaradi pomanjkanja zdravnikov prihajalo do težav pri izvajanju dela dejavnosti. Še vedno velja začasni model, je danes povedal Golob. Pogovore v zvezi s tem po njegovih besedah nadaljujejo, prav tako o rezultatih poročajo ministrstvu za zdravje.

Pomanjkanje zdravnikov je še naprej velik problem, je po prevzemu predsedovanja regijskemu svetu županov dejala Lesjakova, ki pričakuje, da se bo v prihodnje pogovorov udeležil tudi minister za zdravje, ki bi predstavil, kako si predstavlja zdravstveno oskrbo v regiji.

Lesjakova je napovedala, da si v regiji želijo tudi pogovorov z ministrom za javno upravo glede širokopasovnega omrežja v zaselkih, ki jih nihče od komercialnih ponudnikov ne želi pokriti. Prav tako si bo prizadevala, da bi Koroško kot turistično destinacijo promovirali kot celoto. Želi si tudi, da bi vabljeni predstavniki ministrstev prihajali na seje regijskega sveta in da bi pogovori tudi prinesli rezultate.

Tudi Golob je v oceni enoletnega dela opozoril na veliko neodgovorjenih vprašanj, ki jih je regija naslovila na državne ustanove, in tako državo pozval k večji odzivnosti. Izpostavil je, da je enoletni mandat sicer zaznamovala epidemija novega koronavirusa in zapiranje meje z Avstrijo, kjer je bila regija uspešna s pozivi za odprtje mejnega prehoda Holmec. Prav tako je bila uspešna s pozivi, da se Stanovanjsko podjetje Ravne ne priključi republiškemu stanovanjskemu skladu.

Koroški župani oz. njihovi predstavniki so na današnji seji sveta regije med drugim prisluhnili predstavitvi aplikacije Kopa Maps, ki gibalno oviranim prinaša informacije za lažjo mobilnost na določenem območju oz. občini. Župani so s pismom o nameri izrazili pripravljenost, da Koroška postane najbolj napredna regija za mobilnost invalidov v Sloveniji. Sledili bodo individualni pogovori občin z Geodetskim inštitutom Slovenije, ki pri projektu sodeluje poleg ministrstva za infrastrukturo.

Preberi še:  IJS: Reprodukcijsko število je v zadnjem obdobju strmoglavljalo. Slovenija bo v nedeljo prešla v zeleno fazo

Župani so danes tudi potrdili izbiro Regionalne razvojne agencije (RRA) Koroška za regionalno agencijo, ki bo tudi v novem programskem obdobju 2021-2027 opravljala splošne naloge glede regionalnega razvoja. RRA Koroška je bila edina, ki se je prijavila na javni razpis.