Search
Close this search box.

Svet izčrpal razpoložljive naravne vire

Na današnji dan bomo s svojo porabo naravnih virov in ekosistemskih storitev presegli letošnjo obnovitveno sposobnost Zemlje. Človeštvo je za letos porabilo vse naravne vire, ki jih Zemlja lahko obnovi v enem letu, opozarjajo na Ministrstvu za okolje in prostor ter Agencija RS za okolje.

Letos smo to točko dosegli dobre tri tedne kasneje kot v letu 2019, poročajo in dodajajo, da so temu prispevali tudi ukrepi, sprejeti zaradi globalne epidemije novega koronavirusa. “Podatki kažejo, da je v tem času prišlo do zmanjšanja sečnje lesa (-8,4 %) in manjših izpustov iz prometa (-14,5 %). Ti dve gospodarski dejavnosti največ prispevata k ekološkemu odtisu.”

Manjšanje ekološkega odtisa zaradi globalne pandemije – ki je daleč od načrtovanja spremembe, potrebne za doseganje ekološkega ravnovesja in dobrega počutja ljudi – dokazuje, da je vzorce porabe naravnih virov mogoče spremeniti v kratkem časovnem okviru, vendar ob skrbnem načrtovanju, so še zapisali na ministrstvu in agenciji.

Človeštvo trenutno porabi 60 % več virov, kot jih je mogoče obnoviti. Živimo, kot da bi imelo na razpolago 1,6 planeta.

“Tudi v Sloveniji ekološki odtis presega obnovitveno sposobnost Zemlje. Porabimo toliko, kot da bi imeli na razpolago tri Slovenije (Global Footprint Network, 2020). Zato smo naravne vire, ki so nam bili na voljo v letu 2020 porabili že bistveno prej kot preostali svet – 26. aprila (slika prikazuje datume ekološkega dolga v posameznih državah sveta). K ekološem odtisu največ prispevamo z ogljičnim odtisom, ki je posledica netrajnostne rabe energije, predvsem v gospodinjstvih (za prispeva ogrevanje) in v prometu.” so pojasnili na ministrstvu in agenciji.

FOTO: gov.si

VIR: Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje

Dogodki

Več iz istega kraja