Search
Close this search box.

Svečana akademija v Prežihovih Kotljah ob Kuharjevih dnevih

Slavnostna akademija se je odvijala v večnamenski dvorani v Kotljah in to ob 26-letnici Kuharjevih dnevov.

Osrednja tradicionalna proslava je potekala kje drugje kot v Prežihovih Kotljah, ki jih je Voranc, ki letos slavi svojih 130. let, imel tako zelo rad, ki jih je z vso ljubeznijo opisoval v svojih literarnih delih, v pismih, ki jih je pošiljal iz tujine domov svojim dragim, svojim prijateljem in drugim. V večnamenski dvorani Kotlje se je na petkov večer, 27. 10. 2023, odvila slavnostna akademija ob 26-letnici Kuharjevih dnevov.

Tradicionalno slavnostno akademijo že dolga leta ob zaključku Kuharjevih dnevov kot spomin na Kuharjev rod prirejajo v Kotljah. Spomin na Kuharjeve v ljudeh pod Uršljo goro še vedno živi. Pa niso bili samo bratje, bila je tudi sestrica Ana, ki pa je že v rani mladosti umrla. Poleg najstarejšega brata, pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca, je bil še Lojz, široko razgledan človek in vizionar, vpet v takratna pomembna zgodovinska dogajanja in duhovne premike. Alojz je končal pet fakultet, pridobil dva doktorata in bil v svojem času najbolj izobražen Korošec, žal v Jugoslaviji krivično prezrt in zamolčan. Najmlajši brat Avgust je bil strokovnjak za področje racionalizatorstva in varstva pri delu ter dolgoletni urednik Koroškega fužinarja. Ivan Kuhar, za domače Anza, je bil razgledan in zaveden kmet. Ker so se ostali bratje zgodaj raztepli po svetu, je Ivan ostal edina pomoč materi in očetu.

V kulturnem programu, ki so ga pripravili, je večer popestril povezovalec  Drago Pungartnik, ki je tudi predsednik KD Kotlje. Pozdravil je zbrane v dvorani ter vse nastopajoče.

V programu, ki ga je organiziralo KD Kotlje, so sodelovali učenke in učenci Osnovne šole v Kotljah in Osnovne šole Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem, ki nosi ime po našem pisatelju, ter pevski zbor Solzice, kar so tudi povedali na prireditvi in na kar so izredno ponosni. Pevski zbor, program folklorne skupine in dramatizaciji Potolčeni kramoh in Levi devžej so ob Prežihovem letu 2023 potekali pod mentorstvom hotuljskih učiteljic.

Slavnostna govornica dr. Karla Oder je v svojem govoru povzela življenje Kuharjev ter ob zgodovinskem orisu Kuharjeve družine izpostavila vrednote vseh članov družine. Spregovorila o njihovem poštenem delu, ljubezni do domovine, ljubezni do matere, ljubezni do lepe pisane besede, posebej do knjig in materinega jezika.

Besede in misli je prepletala iz knjige Svetlane Aleksijevič Vojna nima ženskega obraza. O tem, kako je, ko ženske govorijo o vojni, saj so to so zgodbe, ki so drugačne od moških zgodb. Ženske ne pripovedujejo o bitkah in o junakih. V teh ženskih zgodbah so samo ljudje in čustva, porušeni domovi, požgani gozdovi, trpljenje vseh, ki so vpleteni v ta grozljiva dejanja.

130-letnico rojstva Prežihovega Voranca, Prežihovo leto, obeležujemo letos. Kuharjeve dneve 2023 pa so zaključili z nežno in lepo odpeto melodijo, s himno koroških Slovencev Rož, Podjuna, Zila, ki so jo zapele domačinke Ženskega pevskega zbora Solzice pod taktirko Metke Dobnik.  

Vir: ravne.si

Dogodki

Slavnostna akademija se je odvijala v večnamenski dvorani v Kotljah in to ob 26-letnici Kuharjevih dnevov.