Search
Close this search box.

Strokovni svet za gostinstvo na vlado naslovil predloge za pomoč gostinstvu

Gostinci bodo na vse težje razmere v panogi zaradi posledic epidemije covida-19 opozarjali tudi preknovoustanovljenega strokovnega sveta za gostinstvo. Zahteve, med katerimi je tudi 100-odstotno nadomestilo plače za zaposlene na čakanju, so strnili v odprto pismo, ki ga bodo so ga poslali premierju Janezu Janši in ministru Zdravku Počivalšku.

Na novinarski konferenci ob ustanovitvi Strokovnega sveta za gostinstvo pri OZS je naprej spregovoril predsednik OZS Branko Meh, ki je dejal, da pozdravlja ustanovitev sveta saj je panoga gostinstva utrpela največjo škodo v tej epidemiji. Po njegovem mnenju je panoga specifična, zato jo je treba tako tudi obravnavati. “Članom strokovnega sveta torej želim uspešno delo in jim že sedaj obljubljam podporo naše krovne organizacije pri zastopanju interesov gostincev. S posluhom vlade lahko tej panogi pomagamo ponovno zaživeti,” je dejal.

Da je situacija v gostinstvu kritična, pa kaže tudi statistika, ki jo je predstavil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar: “Panoga je v tem času zaprta že več kot pol leta. Število brezposelnih se je od marca lani do danes povečalo za več kot 50 odstotkov. Zaskrbljujoče je, da nas zaposleni zapuščajo in odhajajo v panoge, kjer lahko normalno delajo. V tem času je več kot 3000 gostinskih in nastanitvenih obratov za zmeraj zaprlo svoja vrata. Po podatkih naše ankete pa kar 15 odstotkov gostincev ne namerava več odpreti svojih vrat,” je povedal. Med drugim je Cvar prepričan, da so z ustanovitvijo Strokovnega sveta pokazali povezanost gostincev in da bodo skupaj lažje dosegli zastavljene cilje.

Predsednik novega Strokovnega sveta za gostinstvo pri OZS je postal Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono. Kavčič je povedal, da vsi zelo pogrešajo svoje goste. Opozoril je, da se z vsakim dnevom zaprtja, njihova poslovna kondicija zmanjšuje. “Na prvem mestu je zdravje, ampak takoj za tem je pomembna kondicija gospodarstva. Gostinstvo je sestavni del turizma, ki je izredno pomembno in res potrebujemo pomoč države. Trenutno je meni največja skrb ohranitev delovnih mest, naših sodelavcev, ki so za nas najbolj pomembni. Zaposleni so naše veliko bogastvo. Brez njih bomo težko nadaljevali. Delovna sila se žal seli v druge dejavnosti. Nekateri gredo tudi v sosednje države, ki imajo gostinske lokale pod posebnimi pogoji odprte. Ne smemo pozabiti, da so prav te države naše največje konkurentke na področju turizma.” Pri tem je še dodal, da se gostincem brez dodatne sistemske in specifične pomoči ne bo izšlo. V primerjavi s sosednjimi državami, po njegovem mnenju “preveč stojimo na mestu,” je poudaril Kavčič, ki upa, da bodo člani Strokovnega sveta za gostinstvo lahko neposredno komunicirali z vlado.

Glede naziva Evropska gastronomska regija, ki letos pripada Sloveniji, pa Kavčič meni, da imajo gostinci še vedno zagon in da komaj čakajo, da se odprejo. “Vsi pravi gostinci se tega naziva veselimo in se zavedamo odgovornosti, da ne razočaramo,” dodaja Kavčič, ki obenem pričakuje jasna navodila, kako naprej.

Odprtje dejavnosti po italijanskem vzoru

Med predlogi gostincev, ki so jih v odprtem pismu naslovili na vlado, je tudi odpiranje dejavnosti po vzoru Italije. Član strokovnega sveta za gostinstvo pri OZS Gašper Čarman, Gostilna pri Danilu, je najprej poudaril, da gostilne niso vir okužb. “Naša ideja je, da naredimo mehko varianto odpiranja. Vemo, da nismo vir okužb, želimo pa z roko v roki z NIJZ spet gostiti ljudi. Italijanski model je tak, da so restavracije odprte od 5. do 18. ure, za mizo so lahko samo štirje in tudi mi smo sposobni temu slediti. Prepričan sem, da odprtje lokalov ne bi prineslo novih okužb,” je pojasnil Čarman. Po njegovem mnenju so problem zasebna druženja, kjer se ne držijo nikakršnih zaščitnih ukrepov, zato tam prihaja do okužb. Tukaj je še izpostavil, da smo ljudje socialna in tudi odgovorna bitja. Prepričan je, da bi bilo druženje v gostinskih lokalih bolj varno, če bi jim to omogočili. Po njegovi oceni pa je zaprtje gostiln in prepoved strežbe ter prodaje alkoholnih pijač močno prizadel tudi slovenske vinarje in pivovarje, negativen vpliv ima tudi na lokalne pridelovalce hrane.

Članica Strokovnega sveta za gostinstvo Tanja Pintarič, Gostilna Rajh, je predstavnica tradicionalnih slovenskih gostiln. Prepričana je, da bi lahko bili pogoji v protikoronskih paketih takšni, da, bi do ukrepov pomoči prišli vsi gostinci. “Menim tudi, da bi morali odpreti vse gostinske obrate, ne le terase. Prostori so različni in vsem predpisanim ukrepom se ne da zadostiti,” je še opozorila.

Ostala dva člana Strokovnega sveta za gostinstvo sta še Mojca Trnovec, Gostilna Mihovec, in Janez Bratovž, Restavracija JB.

VIR: OZS

Dogodki