Strokovni svet slovenjgraške bolnišnice meni, da trenutni čas ni primeren za menjave v vodstvu

Pred torkovo sejo sveta slovenjgraške bolnišnice, ki ima na dnevnem redu odločanje o direktorju, je strokovni svet opozoril, da menjava vodstva v času epidemije covida-19 lahko ogrozi delovanje zavoda ter da se ne strinja z načinom dela sveta zavoda, "ki si z menjavami članov v zadnjih trenutkih zagotavlja politično večino", ne sliši pa zaposlenih.

Za torek popoldne je sklicana seja sveta Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, ki jo po lanskem odstopu Janeza Lavreta z mesta direktorja od aprila lani kot v. d. direktorice vodi Alenka Jezernik Skudnik.

Po dveh lanskih neuspelih razpisih je bil decembra lani objavljen tretji razpis za mesto direktorja v manj kot letu dni, na razpis pa sta po neuradnih informacijah prispeli dve prijavi, o katerih bo odločal svet zavoda na torkovi seji.

Da se je prijavil, je potrdil zdravnik in predstojnik Centra za zdravljenje Fabryjeve bolezni v slovenjgraški bolnišnici Bojan Vujkovac. Protikandidat naj bi bil neuradno Janez Lavre, ki pa za pojasnila v zvezi s tem za STA ni dosegljiv.

V zvezi z dogajanjem je danes obstoječe poslovno in strokovno vodstvo bolnišnice v Slovenj Gradcu sklicalo novinarsko konferenco in predstavilo svoje videnje dogajanja.

“Kljub uradnim pisnim opozorilom vodstva bolnišnice, da v času epidemije oz. prihajajočega največjega, tretjega vala menjave v vodstvu bolnišnice lahko ogrozijo njeno delovanje, se nekaterim članom sveta zavoda zdi imenovanje direktorja v tem času ‘najpomembnejša točka seje’, je v izjavi za javnost, ki jo je prebrala strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc, zapisal strokovni svet bolnišnice, ki se je v velikem številu tudi udeležil novinarske konference pred stavbo bolnišnice.

Strokovni svet ocenjuje, da bolnišnica v času največje zdravstvene krize, ki od vodstva terja najtežje odločitve, potrebuje predvsem stabilnost in mir.

Glede neuradnih informacij, da se je za mesto poslovnega direktorja ponovno prijavil tudi Lavre, ki je odstopil po tistem, ko se je znašel pod plazom kritik zaradi spornih tvitov, pa je Makučeva danes napovedala, da bo v primeru njegovega imenovanja odstopila z mesta strokovne direktorice. Razlog je izguba zaupanja, slednje pa je po njenih besedah ključnega pomena za uspešno dvotirno vodenje bolnišnice.

Na strokovnega direktorja so vezani tudi mandati vseh predstojnikov v bolnišnici, tako da z odstopom strokovne direktorice prenehajo tudi funkcije vseh predstojnikov v bolnišnici, je pojasnila Makučeva.

Strokovni svet je v izjavi za javnost tudi opozoril, da se ne strinja z načinom dela sveta zavoda, “ki si z menjavami članov v zadnjih trenutkih zagotavlja politično večino, ne sliši pa sedanjega vodstva, strokovnega sveta in vseh zaposlenih, ki si prizadevajo le za mirno nadaljevanje zastavljenih ciljev in želijo svojo energijo še naprej usmerjati v svoje poslanstvo – zdravljenje bolnikov”.

Da v trenutno zahtevnem času obvladovanja epidemije potrebujejo mir in utečen ritem ter da kakršnakoli menjava in sprememba motita delo, je poudaril tudi v. d. pomočnika direktorja za zdravstveno in babiško nego in oskrbo v bolnišnici Bojan Krznar.

“Predvsem bi poslal sporočilo politiki: res je neodgovorno v tej situaciji ukvarjati se s kadrovskimi menjavami, zlasti ob stabilnem poslovanju bolnišnice in tudi zelo dobri klimi,” pa je dodal predstojnik oddelka za urologijo Marko Zupančič.

Da je Vujkovac, ki se je prijavil na tokratni razpis, strokovni svet bolnišnice zaprosil za možnost predstavitve in izrazil željo po sodelovanju, pa je povedala Makučeva. Strokovni svet mu je izrekel podporo v smislu, da je z njim pripravljen sodelovati. Enako je na prejšnjem razpisu podporo izrekel tudi Jezernik Skudnikovi, ki pa se na tokratni razpis ni prijavila.

Vlada je po poročanju Večera pred nekaj dnevi spremenila sestavo devetčlanskega sveta bolnišnice. Razrešila je dosedanjo članico sveta zavoda Danico Repas, ki prihaja iz vrst DeUSUS in na njeno mesto imenovala novega predstavnika ustanovitelja, in sicer Štefana Šumaha iz vrst SDS.

Trenutno v bolnišnici zdravijo 44 bolnikov s covidom-19, posteljne zmogljivosti pa so trenutno nekoliko zmanjšali, ker je priliv bolnikov s Koroške nekoliko manjši.

V slovenjgraški bolnišnici so doslej zdravili tudi kar nekaj otrok. Trenutno sicer nimajo nobenega, a po besedah Makučeve primerjalni podatki z drugimi bolnišnicami kažejo, da je slovenjgraška bolnišnica takoj za Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana in murskosoboško bolnišnico po številu otrok, ki so jih zdravili na oddelku za bolnike s covidom-19. Med temi bolniki je bilo veliko dojenčkov, je dodala.

Glede cepljenja zaposlenih proti covidu-19 pa je povedala, da je interes doslej izkazala že skoraj polovica zaposlenih oz. 470. Doslej so cepili okoli 360 zaposlenih in čakajo na nove doze cepiva.