Search
Close this search box.

Štiri opozicijske stranke danes z interpelacijo nad ministra Počivalška

Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA – V nedeljo ob 616 opravljenih testiranjih drugi dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, skupaj število doslej potrjenih okužb v državi torej ostaja 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 97, je na spletu objavila vlada. Doslej so v Sloveniji opravili 56.136 testiranj.

LJUBLJANA – Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB bodo preko dneva v DZ vložile interpelacijo ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Interpelacijo so pred nekaj dnevi napovedali v LMŠ. Vsebino so stranke predstavile na novinarski konferenci, nanaša pa se na očitke pri nabavi zaščitne opreme v epidemiji.

LJUBLJANA – Minister za obrambo Matej Tonin je na seji Sveta za nacionalno varnost predstavil državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh, sprejet leta 2016. Kot je tvitnil, je ta pomanjkljiv, zato ga bo vlada dopolnila. V načrtu po Toninovih navedbah manjkajo izvedbeni akti in ocena potrebne zaščitne opreme za celo državo.

BRDO PRI KRANJU – Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek bo vladi predlagal podaljšanje ukrepov pomoči za turistično panogo, denimo sofinanciranje čakanja na delo. Ukrep bi lahko podaljšali za nekaj mesecev ali do konca leta. Prihodnji teden bi lahko vrata odprli manjši ponudniki turističnih nastanitev, standarde njihovega obratovanja pa bo določila ožja delovna skupina, ki bo prvič sestankovala ta teden. Turistično gospodarstvo medtem državo poziva k pomoči pri zagotavljanju likvidnosti.

LJUBLJANA – Na ministrstvu za izobraževanje že od dopoldneva poteka vrsta posvetov o usklajevanju protokolov za odprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov. V šolskem sindikatu Sviz so sklic sestankov pozdravili, predstavnikom ministrstva pa bodo sporočili, da je odpiranje vrtcev in šol sprejemljivo le ob zagotovitvi varnosti za vse sodelujoče v vzgojno-izobraževalnih procesih.

LJUBLJANA – V okviru rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so po več tednih znova dovoljene nekatere dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, odprle so se določene trgovine, spet obratujejo frizerski saloni. Gostinci so opozorili, da je nekatere ukrepe težko oziroma nemogoče izvajati, med drugim preverjanje tega, ali so za isto mizo člani skupnega gospodinjstva. Zaradi tega je po ocenah Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije ostalo zaprtih okoli polovica vseh lokalov.

NOVO MESTO – V novomeški avtomobilski tovarni Revoz, kjer so zaradi dogajanja, povezanega s širjenjem novega koronavirusa, 17. marca za šest tednov začasno zaustavili proizvodnjo in to z eno izmeno pred tednom vnovič zagnali, bodo v torek prešli na dvoizmensko delo. Proizvodnjo v ustaljenih dveh in pol izmenah načrtujejo prihodnji ponedeljek.

PARIZ – Dve tretjini članic Mednarodnega udara za razstave (BIE) sta potrdili odločitev, o preložitvi svetovne razstave Expo, ki bi v Dubaju morala potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021, za leto dni. Expo bo tako potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Preložitev je podprla tudi Slovenija.

LJUBLJANA – Potem ko je vlada sprostila nekatere ukrepe za obvladovanje epidemije novega koronavirusa, cerkve svoja vrata znova odpirajo za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih. Tudi v ljubljanski džamiji in drugih muslimanskih verskih objektih bodo znova molitve. Pri tem se bodo morali verniki držati nekaterih zaščitnih pravil.

LJUBLJANA – Splošne knjižnice so po marčevskem zaprtju v sklopu ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronovirusa ponovno odprle vrata za uporabnike. Kot je za STA povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, bo odpiranje potekalo v treh fazah. V prvi odpirajo osrednje knjižnice, kjer je mogoče vračilo in izposoja gradiva. Takoj ko bo možno, bodo za uporabnike ponovno odprli tudi manjše enote, kot zadnje bodo na pot ponovno poslali bibliobuse. Tretja faza pa bo ponovna vzpostavitev različnih dejavnosti v knjižnicah.

LJUBLJANA – Z nekaj izjemami muzeji in galerije po Sloveniji večinoma vrata odpirajo od torka. “Odpiramo jutri, saj so ob ponedeljkih muzeji in galerije ponavadi zaprti,” je za STA spomnila predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih-Slana. Današnji dan večina izkorišča za zadnje priprave za zagotovitev varnosti obiskovalcev in zaposlenih. Pri organizaciji dela in obiskov se ravnajo po smernicah, ki sta jih pripravila ministrstvo za kulturo in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

LJUBLJANA – Kino Šiška bo med 5. majem in 16. junijem skupaj z organizatorji glasbenih dogodkov izpeljal 14 interaktivnih spletnih prenosov koncertov z velike dvorane Katedrala. Projekt ŠTREAM bo na oder povabil domače glasbene izvajalce, gledalci pa bodo koncerte lahko spremljali in sooblikovali preko aplikacije Zoom, YouTube kanala ter Facebooka.

LJUBLJANA – Uprava RS za zaščito in reševanje je preklicala veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Ta je bila razglašena 20. marca, veljala pa je za celotno državo. S preklicem bosta tako policija ter inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami prenehala izvajati poostren nadzor, so sporočili z uprave.

Dogodki