Search
Close this search box.

Število psom nevarnih gosenic strmo narašča

Hrastov sprevodni prelec, metulj, katerega gosenice so zelo strupene za naše štirinožne prijatelje, se je precej razmnožil po celi državi.
Fotografija je simbolična

Število gosenic hrastovega sprevodnega prelca, metulja, katerega gosenice so drevesni škodljivci, se je po celi državi precej povečalo in jih je v zadnjih letih bistveno več kot pred desetletjem. Če so se nekoč začele pojavljati šele nekje aprila, so bile letos aktivne že v februarju, število pa je v marcu strmo naraslo. Kljub temu, da jih je največ na območju hrastovih gozdov v Obalno-Kraški regiji, pa se zaradi ugodnih klimatskih razmer pojavljajo tudi vse bolj severno, zadnja leta tudi na Koroškem.

Gosenice, ki so na videz kosmate in nekako prikupne, pa so lahko zelo nevarne za naše štirinožne prijatelje. Predvsem privabljajo radovedne smrčke psov, kadar se iz enega mesta hranjenja prestavljajo na drugega, saj se po tleh premikajo v tipičnih sprevodih oziroma ”vlakcih”. Stik s to gosenico lahko ima za psa resne posledice, ki se lahko končajo tudi tragično, saj so izredno strupene.

Skupki gosenic oziroma ”vlakci”, psom na nek način predstavljajo potencialno igračo, ki jo bodo z radovednostjo povohali in si jo pobliže ogledali, a že najmanjši stik ima lahko hude posledice. Takoj po stiku s smrčkom ali jezikom, se bo poleg vnetja na izpostavljenem delu pasje kože in sluznice pojavila tudi povišana telesna temperatura, pospešeno in oteženo dihanje, sluznica se lahko obarva modro, pojavi se lahko tudi otekanje jezika, ustnic in prekomerno slinjenje. Poleg tega se lahko povečajo tudi podčeljustne bezgavke, se vnamejo očesna zrkla, v težjih primerih pa se lahko pojavi odmiranje tkiva na jeziku in motnje pri strjevanju krvi, ki so posledica sistemske vnetne reakcije.

Pri nekaterih psih je reakcija celo tako huda, da se po nekaj dneh pojavi odmiranje tkiva jezika, zaradi česar taki kosmati pacienti potrebujejo intenzivno nego in hranjenje preko hranilne sonde, mnogokrat pa je potrebno odmrlo tkivo kirurško odstraniti.

Predvsem je pomembno, da v primeru, če pride pes v stik s to gosenico, kot prvo pomoč uporabimo vodo in intenzivno spiramo mesto stika, saj s tem nevtraliziramo strup. Nujno pa je, da poiščemo veterinarsko pomoč, saj lahko odlašanje z zdravljenjem vodi do resnejših zapletov. Pri veterinarju bo kosmatinec oskrbljen s protivnetnimi in protibolečinskimi zdravili, v kolikor pa pride do otekanja grla in oteženega dihanja, bodo poskrbeli tudi za intubacijo in sprostitev dihalnih poti.

Pomembno pa je tudi, da smo med sprehodom pozorni na to, kje se potepa naš kosmatinec in katere vse kotičke raziskuje. Zaradi varnosti naših pasjih spremljevalcev moramo še posebej paziti, kaj vse jim pride pod smrček in gobček.

Vir: pesmojprijatelj.si

Dogodki

Hrastov sprevodni prelec, metulj, katerega gosenice so zelo strupene za naše štirinožne prijatelje, se je precej razmnožil po celi državi.