Search
Close this search box.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji naraslo na 16

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji se je od sobote zvečer povečalo za štiri. Kot so sporočili na vladnih spletnih straneh, je bila do 14. ure, ko so testiranje opravili pri 981 osebah, okužba potrjena pri 16.

Po poročanju spletnega portala 24ur.com je po neuradnih informacijah okužen mlajši moški, sicer reševalec iz območja Metlike, ki je bil v stiku z obolelim zdravnikom iz Zdravstvenega doma Metlika. Okužbo so po njihovih zanesljivih informacijah potrdili tudi pri dveh medicinskih sestrah iz omenjenega zdravstvenega doma.

Primorske novice medtem objavljajo pogovor z 31-letno Lucijčanko, pri kateri so okužbo z novim koronavirusom potrdili v soboto zvečer. Kot navaja časnik, je o svojem slabem počutju že pred vrnitvijo iz Švice obvestila svojce, ki so od torka iskali nasvet pri vseh pristojnih institucijah, kjer pa so glede na opis njenega počutja, ki ni vključevalo vročine, presodili, da testiranje ni potrebno.

Od vrnitve je bila v samoizolaciji doma. Ker tudi v nadaljnjih poizvedovanjih pri pristojnih glede možnosti, da bi opravila test, ni dobila jasnih odgovorov, kaj naj stori, se je v soboto sama z avtom odpravila do izolske urgence. Pri tem je počakala pred prostorom, kjer opravljajo teste, in ni bila z nikomer v stiku, še navaja časnik.

Pristojni bodo sicer o aktualnih razmerah, povezanih z novim koronavirusom, spregovorili ob 17. uri na novinarski konferenci, na kateri bodo sodelovali predsednik vlade in minister za zdravje, ki opravljata tekoče posle, Marjan Šarec in Aleš Šabeder, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Kot ukrep za omejitev širjenja koronavirusa je sicer minister za zdravje v soboto izdal odredbo o prepovedi javnih prireditev v zaprtih prostorih, kjer se zbira več kot 500 ljudi. Na zdravstvenem ministrstvu sicer priporočajo, da organizatorji zaradi povečanega epidemiološkega tveganja razmislijo tudi o smiselnosti izvedbe prireditev z manjšim številom ljudi oz. o odpovedi prireditev, če te niso nujne.

Preberite tudi: Zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa odpovedane nekatere prireditve

Posebna, strožja priporočila je NIJZ izdal za Metliko in okolico, kjer odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, tudi obiske pri prijateljih in družinska praznovanja.

Premier Šarec je sicer za ponedeljek sklical sejo Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik pa je pozval k solidarnosti do starejših in kroničnih bolnikov. “Zdravstvena stroka opozarja, da virus lahko resno ogrozi predvsem kronične bolnike in starejše. Zato je pomembno, da se tudi ostali prebivalci obnašamo solidarno, torej samozaščitno, saj bomo le tako zmanjšali breme za ranljivejše skupine,” je zapisal.

Dogodki