Search
Close this search box.

Število okuženih v domovih za starejše od začetka aprila naraslo

Število okuženih z novim koronavirusom v domovih za starejše je od začetka aprila naraslo. Trenutno je največ okuženih v domovih starejših v Trbovljah, Domžalah in v domu Fužine. V drugih regijah okužb ni, je na novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič.

Medtem ko so bili domovi za starejše v prvem in drugem valu epidemije covida-19 največje žrtve epidemije, se je zahvaljujoč testiranju, cepljenju in ozaveščanju, število okuženih stanovalcev in zaposlenih v pomladanskih mesecih bistveno zmanjšalo, je izpostavil državni sekretar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Uršič.

V tednu od 5. do 11. aprila je bilo v vseh slovenskih domovih vseh okuženih stanovalcev devet in vseh okuženih zaposlenih 19. “Številka je izjemno majhna, če vemo, da je v Sloveniji v vseh domovih skupaj približno 18.900 stanovalcev in 12.200 zaposlenih,” je dodal Uršič.

V preteklem tednu, od 12. do 18. aprila, se je številka okuženih nekoliko povečala, skupno število okuženih stanovalcev v vseh domovih je bilo 47, vseh okuženih zaposlenih je bilo skupaj 26.

Okužbe so se pojavile predvsem v treh domovih, je dejal Uršič. Od 28 okuženih v Domu upokojencev Franc Salamon Trbovlje jih je bilo po podatkih, ki so jih na ministrstvu dobili od vodstva doma, že dvakrat cepljenih 26. En stanovalec ni bil cepljen oz. še ni prebolel covida-19, eden pa je že prebolevnik.

Kot določa protokol, so stanovalce s potrjeno okužbo preselili v rdeče cone. Po navedbah vodstva doma je bilo več kot 80 odstotkov vseh zaposlenih cepljenih oz. so covid-19 preboleli. Tako da razloga, kako je prišla okužba v dom, še ne poznajo.

Direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič pa je v zvezi z okužbami v trboveljskem domu na novinarski konferenci dejala, da zaradi tega ne pričakujejo pritiska na domačo bolnišnico, saj imajo oskrbovanci doma blage simptome. Po njenih besedah so oskrbovanci doma verjetno okuženi s katero od novih različic virusa, saj se virus zelo hitro širi. Vzorce sicer še preverjajo, tako da ni znano, za katero različico gre, je pojasnila.

Ob tem je Martinčičeva povedala še, da nobeno cepivo proti covidu-19 ni 100-odstotno učinkovito, a preprečuje hude oblike bolezni. “To se kaže tudi v primeru teh okužb v domu Trbovlje,” je pojasnila. Ob tem je opozorila, da “naj ne bodo takšni dogodki vzvod”, da so proti cepljenju in proti cepivom. “Moramo se zavedati, da bomo epidemijo zamejili le s cepljenjem,” je poudarila.

Drugi dom z okužbami, ki ga je izpostavil Uršič, je Dom upokojencev Domžale. Trenutno imajo tam potrjenih sedem okužb, od tega pri eni na novo sprejeti stanovalki. En stanovalec je prebolevnik, ostali pa so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19. Večinoma so brez znakov okužbe, je pa en okuženi stanovalec, ki je že pred tem bil v slabem zdravstvenem stanju, umrl, je povedal Uršič.

Tretji je Dom starejših občanov Fužine v Ljubljani, kjer je prišlo do okužbe v eni bivalni enoti, kjer je trenutno 20 stanovalcev, od teh so okužbo potrdili pri 11 stanovalcih. Od teh je šest stanovalcev že bilo cepljenih z dvema odmerkoma, dva sta bila cepljena z enim odmerkom, trije pa niso bili cepljeni in niso preboleli covida-19. Tudi za ta dom po Uršičevih besedah še nimajo podatkov, kako je okužba prišla v dom.

V ostalih regijah po državi po Uršičevih besedah ni okužb v domovih za starejše, velja tudi navodilo, da domovi ostajajo odprti za obiske.

Ministrstvo za zdravje se je po Uršičevih besedah pretekli teden že odzvalo na pojav novih okužb in je ponovno pozvalo domove, da je v primeru novih okužb, če stanje zahteva bolnišnično obravnavo, možna takojšnja namestitev v negovalne oddelke bolnišnic.

Na vrhuncu epidemije, konec lanskega novembra in v začetku decembra, je bilo sicer med stanovalci domov za starejše v enem tednu več kot 1150 okuženih in več kot 430 okuženih med zaposlenimi.

Dogodki

Število okuženih z novim koronavirusom v domovih za starejše je od začetka aprila naraslo. Trenutno je največ okuženih v domovih starejših v Trbovljah, Domžalah in v domu Fužine. V drugih regijah okužb ni, je na novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič.