Search
Close this search box.

Število brezposelnih naglo narašča

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

KRANJ – Podobno kot drugod po državi se v času epidemije novega koronavirusa tudi na Gorenjskem povečuje število brezposelnih. V marcu se je število novih prijav na zavod v primerjavi z enakim obdobjem lani skoraj podvojilo, ta mesec pa je število še večje. Največji porast brezposelnih se je zgodil v panogi turizma, še zlasti v gostinstvu. Marca je bilo na območju Gorenjske v evidenci brezposelnih 5340 oseb, kar je 161 oseb več kot mesec pred tem in skoraj 400 več kot v enakem obdobju lani.

LJUBLJANA – Potem ko so kmetijski pridelovalci zaradi epidemije koronavirusa letos večinoma ostali brez tuje delovne sile, odgovorne institucije beležijo več povpraševanja po slovenskih sezonskih delavcih kot v preteklosti. Na pomoč kmetom se je doslej javilo okoli 570 ljudi, predvsem čakajočih na delo, a bodo samo v hmeljarstvu kmalu rabili do 1000 oseb.

SVET

WASHINGTON – V ZDA so v soboto znova zabeležili močan porast števila smrti zaradi novega koronavirusa. Kot je v soboto zvečer sporočila Univerza Johnsa Hopkinsa, so v zadnjih 24 urah zabeležili 2494 smrtnih primerov, medtem ko so jih v petek skoraj polovico manj. ZDA so sicer najhuje prizadeta država v pandemiji koronavirusa sars-cov-2. Skupaj so v državi zabeležili 53.511 smrti zaradi covida-19. Skoraj milijon ljudi pa je potrjeno okuženih, je še sporočila univerza iz Baltimorja.

MADRID – Španci bodo od naslednjega konca tedna lahko spet zapustili stanovanja za razgibavanje na prostem in za sprehode, je v soboto zvečer napovedal premier Pedro Sanchez. Španci namreč od razglasitve karantene zaradi novega koronavirusa 14. marca ne smejo zapuščati stanovanj, razen na hitro za nakup življenjskih potrebščin ali obisk zdravnika.

TEL AVIV – Kljub epidemiji novega koronavirusa v državi se je v soboto zvečer v izraelskem Tel Avivu zbralo več tisoč protestnikov proti vladavini Benjamina Netanjahuja. Protestniki so bili kljub vsemu disciplinirani in so upoštevali navodila o medsebojni razdalji najmanj dva metra, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Proteste je organiziralo t.i. gibanje črne zastave, ki meni, da Netanjahujeva vladavina spodkopava demokracijo v državi.

ŽENEVA – Pandemija koronavirusa resno ogroža proizvodnjo in storitve, posledično pa delovna mesta po vsem svetu. Posebej sta na udaru turizem in avtomobilska industrija, so opozorili v Mednarodni organizaciji dela (ILO). Turizem bi se lahko skrčil do 70 odstotkov, v avtomobilski industriji pa bi lahko samo v EU delo izgubilo 1,1 milijona ljudi.

FRANKFURT – Sindikat zaposlenih v nemški kovinski in elektroindustriji IG Metall je posvaril, da bo kriza, povezana z ustavljanjem gospodarstva zaradi epidemije novega koronavirusa, četrtino vseh podjetij v panogi potisnila v globoke likvidnostne težave. Državo pozivajo, naj podjetja zaščiti pred stečaji in špekulativnimi prevzemi.

MÜNCHEN – Ob epidemiji novega koronavirusa se je v Nemčiji v državno shemo skrajšanega delovnega časa, o kateri intenzivno razmišlja tudi Slovenija, vključilo 50 odstotkov vseh podjetij, 18 odstotkov pa jih napoveduje odpuščanje, je razvidno iz ta teden objavljene preliminarne raziskave münchenskega ekonomskega inštituta Ifo. Kot ugotavljajo, je v trgovini na skrajšanem delovnem času 55 odstotkov zaposlenih, v predelovalni industriji 53 odstotkov, v storitvenem sektorju 48 odstotkov, v gradbeništvu pa 37 odstotkov.

LIMA – V Peruju je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo 17 policistov, še okoli 1300 pa je okuženih. Okužili naj bi se med izvajanjem omejevalnih ukrepov za zajezitev epidemije v državi, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili predstavniki oblasti v Limi.

ŠPORT

LIVERPOOL – Nogometaš Evertona, Moise Kean, je naslednji v vrsti otoških športnikov, ki so v času epidemije novega koronavirusa kršili pravila karantene. Temnopolti Italijan, ki je lani poleti za 24 milijonov evrov v Everton prišel iz Juventusa, je priredil zabavo, goste posnel, posnetke pa objavil na socialnih omrežjih.

ZAGREB – Hrvaška odbojkarska zveza je zaradi pandemije novega koronavirusa pred dobrim mesecem prekinila državno prvenstvo in za za prvaka razglasila Mladost Kaštela pri moških in Mladost Zagreb pri ženskah. A kluba prvaka nista bila dolgo časa, saj se je zveza zdaj premislila, preklicala odločitev in izrazila upanje, da bodo prvaka dobili na igrišču. Vprašanje pa je, v kakšnih sestavah bi ekipe lahko dokončali prvenstvo. Tuji igralci in igralke so klube že zapustili, tudi nekaterim domačim igralcem so že potekle pogodbe.

DUŠANBE – Zaradi epidemije Covida-19 se je ustavila še ena od nogometnih lig. V Tadžikistanu bodo danes odigrali še zadnje tekme četrtega kroga, nato pa zaradi poslabšanja razmer v zvezi z epidemijo, tekmovanje prekinili, kot pravijo, najmanj do 10. maja. V svetu so trenutno aktivne le še štiri nogometne lige, nogomet še igrajo v Belorusiji, Turkmenistanu, Nikaragvi in Burundiju, poroča dpa.

Dogodki