Številne aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti potekajo tudi v Bazenskemu kompleksu Aqualatio

V okviru Bazenskega kompleksa Aqualatio pripisujejo veliko pomembnost trajni naravnanosti in pomembno se jim zdi, da vztrajajo na zastavljeni poti predvsem tudi s tistimi ukrepi, ki ne samo v prihodnosti, ampak že danes prispevajo k čistejšemu in prijaznejšemu okolju in naravi. Trudijo se, da svoje zaposlene spodbujajo v službo hoditi s kolesom ali peš ter tudi tako prispevajo k lepšemu okolju. V tem tednu so se odvile mnoge aktivnosti in tako bo tudi v prihodnje.

Avto že dolgo ni več v modi, to zdaj vemo že vsi. Letošnja tema Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra 2023, so Varčne poti. Vstopili smo v ETM 2023 … Njihov slogan se glasi: »Skupaj z naravo, Slovenj Gradec«. V okviru Evropskega tedna mobilnosti so izvedli že kar nekaj aktivnosti: delavnice za starejše – ostanimo mobilni »FIT V NAJLEPŠIH LETIH«, delavnica za šolske otroke – likovno ustvarjanje in orientacija s kolesom ali peš po mestu, delavnica varne vožnje s skiroji in temu bodo sledile še mnoge druge aktivnosti, ki jih načrtujejo v prihodnjih tednih.

Foto: Aleš Uršej

Enostavno se jim zdi ključno, da se zavedamo koliko časa preživimo sede – tudi v avtomobilu, kar je prav tako skrb vzbujajoče. Pomanjkanje telesne dejavnosti vpliva na razvoj bolezni, slabše imunost. Vse to nam skrajšuje življenje, znižuje kakovost življenja, zmanjšuje produktivnost … Pomemben je aktiven življenjski slog ter zavedanje, da je potrebno slediti družbi in okolju prijaznim načinom, da skupaj delamo spremembe na bolje. Uporaba varčnih načinov mobilnosti pomeni številne pozitivne posledice, ki se odražajo na vseh nivojih.

Zadnje čase smo vse pogosteje deležni nenadnih podnebnih sprememb, ki so skrb vzbujajoče, vse to je opozorilo, ki da misliti. Prisluhnimo naravi. Čas je, da posvetimo skrb ohranjanju le-te, se trudimo za čisto okolje ter spremenimo življenjski slog. Pri njih želijo biti dober zgled in njihovo poslanstvo je motivirati aktivnemu preživljanju vsakdana, ki sledi trendom ter zapovedim trajnostne mobilnosti. Želijo si, da se vodilo: »Na kolo za zdravo telo ter zdrav duh v zdravem telesu« ozavesti in postane vsakodnevna navada, ki bo na dolgi rok prinesla spremembe v lepši in zadovoljnejši svet.

Bodimo hvaležni, da živimo v mestu, ki nam omogoča, da ga prehodimo v manj kot 20 minutah in je hkrati le streljaj do kolesarskih in pešpoti v naravi. Neprecenljivo. Za njih je vsak dan – dan mobilnosti!

Torej, prekinimo potratne navade in začnimo živeti bolje:

  • Kadar koli je mogoče, opusti uporabo avtomobila in prihrani denar, izboljšaj zdravje in počutje ter zmanjšaj svoj vpliv na podnebje.
  • Na svoje poti se odpravi z varčnimi in zdravimi alternativami – peš, s kolesom ali skirojem, z javnim prevozom ali pa prevoz deli z drugimi.
  • Navdihni svoje prijatelje in sproži pozitivne spremembe v svoji skupnosti: samo s spreminjanjem potratnih navad bomo lahko skupaj dosegli podnebno nevtralnost.

Vabljeni k njim tudi plavat in se zabavat, saj veste s kolesom ali peš. Vsi tisti, ki pa k njim že prihajate s kolesom, s skirojem ali peš – pa vedite, da ste imeniten vzor in zelo so ponosni na vas. Ustvarjajmo skupaj boljši svet in to trajnostno povezani!

Vir: Bazenski kompleks Aqualatio

Dogodki