Search
Close this search box.

Štehvarski mojster je s prevaljskim konjem postal Blaž Grilc z Vrh (VIDEO in FOTO)

Na petkovem že tradicionalnem 33. štehvanju v Mežici je največ spretnosti pokazal Blaž Grilc z Vrh, ki je jezdil na konju iz Kota pri Prevaljah.

V petek, 21. junija 2019, je na Turistični kmetiji Vojak Jakopič potekalo že tradicionalno Štehvanje, ki ga je organiziralo Konjerejsko društvo Poljana – Prevalje. Na njem pa se je med seboj pomerilo sedem “pobov”, med katerimi se je najbolje odrezal Blaž Grilc in si s tem prislužil naziv štehvarski mojster.

Štehvanje je stara ljudska fantovska igra, ki poteka tako, da se v tla zabije lesen drog, na katerega se povezne lesen sodček obit z leskovimi obroči. Tekmovalci, ki se imenujejo štehvarji, brez sedla jezdijo mimo in zbijajo sodček s posebnimi železnimi kiji. Nato med ježo lovijo te obroče, na koncu pa trikrat jezdijo za nagradni venec.

VIDEO: Štehvanje – zbijanje soda

Mi navijamo …

Objavil/a Koroške Novice dne Petek, 21. junij 2019

Poleg sedmih štehvarjev, ki so v večini člani domačega konjerejskega društva, so se prireditve udeležili tudi številni navijači, med drugim tudi podžupan in župan Občine Mežica, Avgust Gerdej in Dušan Krebel. Potrebno pa je omeniti, da sta se tekmovanja udeležila tudi člana konjerejskega društva iz Sladkega Vrha,

Štehvarji na petkovem tekmovanju v Mežici so bili: Jaka Pratnekar, Klemen Kralj, Blaž Grilc, Mario Ošlovnik, Jošt Golob, Toni Pratnekar, Marko Marjanovič.

Člani Konjerejskega društva Poljana – Prevalje so tokrat pripravili štehvanje že 33., odkar obstaja njihovo društvo. Tekmovanje sicer priredijo dvakrat na leto. V petek so ga v Mežici, drugo tekmovanje pa bo na Poljani, in sicer septembra, v okviru Jesenskih srečanj na Prevaljah.

VIDEO: Štehvanje – sod je razbit.


Pri Vojakovih je bilo poskrbljeno tudi za glasbo, dobro hrano in pijačo. Program je povezoval domačin, Franc Ladinik, nad tekmovanjem pa je ves čas strogo bdela tričlanska komisija, ki je na koncu izbrala zmagovalca.

VIDEO: Štehvanje – lovljenje obročev


Letošnji štehvarski mojster, Blaž Grilc, ki se je tekmovanja udeležil prvič, prihaja sicer z Vrh, tekmoval pa je s konjem, ki domuje v Kotu nad Prevaljami. Po uspešnem zbijanju soda se je izkazal tudi pri lovljenju obročev, komisija pa ga je soglasno nagradila z zmago.

Po končani prireditvi so bili zadovoljni tako organizatorji kot tudi mežiški župan, ki je dejal, da se je le ta med občani dobro prijela in da se je vsako leto udeleži več obiskovalcev od blizu in daleč. “Vzdušje je domače, gre za manjšo prireditev, pri kateri je v ospredju druženje in sodelovanje med domačini ter člani konjerejskega društva, ki združuje ljubitelje konj iz celotne Mežiške doline. Organizatorji v sodelovanju s krajani nalogo vsako leto opravijo z odliko, poseben čar vsemu pa doda tudi ambient, sredi neokrnjene narave,« pove Krebel.

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem in tudi organizatorjem.

Dogodki

Na petkovem že tradicionalnem 33. štehvanju v Mežici je največ spretnosti pokazal Blaž Grilc z Vrh, ki je jezdil na konju iz Kota pri Prevaljah.