Search
Close this search box.

Štefan Juvan z Leš obsojen na 8 let zapora

Po poročanju STA je Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu Štefanu Juvanu z Leš izreklo osemletno zaporno kazen, ker ga je spoznalo za krivega naklepnega uboja brata. Štefan Juvan je 27. 5. 2018 okoli tretje ure zjutraj s kuhinjskim nožem zabodel starejšega brata in mu zadal tako hude poškodbe, da je ta po dveh tednih v bolnišnici umrl. Sodba ni pravnomočna. Obramba je že napovedala pritožbo, tožilstvo, ki je predlagalo devet let zapora, pa je s sodbo zadovoljno, o morebitni pritožbi zaradi višine kazni bo še odločalo.

Po poročanju Dnevnika: »se je prepir med bratoma vnel 27. maja letos v zgodnjih jutranjih urah. Bilo naj bi nekaj po tretji uri zjutraj, ko je 49-letni Štefan starejšemu Mihaelu v trebuh zarinil 20 centimetrov dolg kuhinjski nož, s katerim mu je poškodoval trebušno steno in žolčevod. Mihael je zaradi tega potreboval takojšnjo zdravniško pomoč, ki so mu jo prvi ponudili najbližji sosedje, v bolnišnici pa so ga operirali. Operacijo je prestal, a je bilo njegovo stanje ves čas zelo resno, dobra dva tedna po dogodku pa je umrl zaradi gnojnega vnetja potrebušnice, kar je bila posledica hudih poškodb. Zaradi omenjenega krvavega dogodka, ki pa se ni takoj končal tragično, je bil Štefan Juvan sprva osumljen poskusa uboja, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor, v katerem je obtoženi ostal, saj je po Mihaelovi smrti tožilstvo obtožnico modificiralo v uboj. Kot je tožilka Lucija Helbl poudarila v obtožbi, je bil obtoženi v času storitve kaznivega dejanja bistveno zmanjšano prišteven zaradi akutne zastrupitve z alkoholom in se tiste noči ni bil zmožen imeti v oblasti. Neuradno pa naj bi bili prepiri pri Juvanovih pogosti, zlasti med brati. Slišati je celo, da naj bi bil zdaj obtoženi Štefan večkrat tarča psihičnega in fizičnega nasilja starejšega brata, ki ga je zabodel.«

Štefana Juvana, ki je že od maja v priporu, je najprej bremenil poskus uboja, kasneje so kaznivo dejanje prekvalificirali v uboj. Septembra je tožilka zanj predlagala šest let in pol zapora, če bi krivdo priznal, vendar Juvan krivde na predobravnavnem naroku ni priznal. Sojenje se je nadaljevalo s pričami in zbiranjem podatkov, mnenj …

Juvanova zagovornica po uradni dolžnosti Damjana Krauberger Mikolič je za Štefana sodišču predlagala oprostilno sodbo, v primeru obsodilne pa eno leto zapora, saj naj bi šlo kvečjemu za samoobrambo pred grožnjami brata Mihaela in ne za poskus uboja.

Na včerajšnji obravnavi pa so Štefana Juvana obsodili na 8 let zaporne kazni, sodba še ni pravnomočna, obramba pa je po navedbah STA že napovedala pritožbo.

Pri določitvi višine kazni je sodišče upoštevalo številne olajševalne okoliščine, kot so grožnje brata Mihaela, Štefanovo alkoholiziranost in posledično neprištevnost na dan tragičnega dogodka, ter vidno obžalovanje uboja brata. Pri tem niso upoštevali Štefanovih navedb, da je šlo za samoobrambo in da se je Mihael sam nasadil na nož. Štefan ob tem ostaja v priporu do pravnomočnosti sodbe, še poroča STA.

 

Dogodki