Search
Close this search box.

Ste tudi vi zvečer na nebu opazili ‘nenavadne luči’? Razkrivamo razlog (VIDEO)

Marsikoga so včeraj zvečer presenetili in pustili začudenega nevsakdanji prizori na nebu v obliki nenavadnih, ravno poravnanih, premikajočih se luči. Zakaj je pravzaprav šlo?

Ne, ni šlo za NLP, vojaške poskuse, ‘plavajoče’ zvezde ali ‘osvetljene padalce’, kot so nekateri sprva domnevali, ampak za satelite, ki zagotavljajo internetni dostop. Podjetje SpaceX, katerega ustanovitelj je Elon Musk, je namreč v vesolje znova poslalo svoje satelite Starlink, ki Zemlji zagotavljajo globalni satelitski internetni dostop.

18. marca je podjetje SpaceX satelite Starlink, z razvojem katerih so pričeli leta 2015, v vesolje izstrelilo že šestič, skupno pa so jih od novembra lani v dvotedenskih presledkih tja poslali že 122. Vzleteli so na raketi Falcon-9 iz Kennedeyevega vesoljskega centra na Floridi. Do sredine letošnjega leta naj bi jih po vesolju krožilo že več kot 12.000, kasneje pa bi ta številka po nekaterih napovedih lahko zrasla celo na 42.000.

Prva testna leta dveh prototipov je podjetje SpaceX izvedlo februarja 2018. Sateliti za pot okoli našega planeta potrebujejo okoli 90 minut, ob jasnem vremenu, kot smo ga imeli tudi včeraj, pa so dobro vidni s prostim očesom. Številni astronomi sicer opozarjajo, da bo vesolje, ko bo tam tovrstnih staelitov nekaj tisoč, še bolj polno smeti.

Dogodki