Search
Close this search box.

Ste se že cepili proti gripi?

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, vsako sezono za gripo zboli približno 10% prebivalcev. S cepljenjem proti gripi zdravstveni delavci zmanjšamo možnost obolevnosti zase, hkrati pa zmanjšamo možnost prenosa na paciente, sodelavce in svoje bližnje, so danes zapisali na družbenem omrežju Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Kjer dodajajo: »Z veseljem ugotavljamo, da smo v letošnjem letu uspeli zvišati delež precepljenosti med zaposlenimi. Z zgledom sta cepljenje otvorila direktor bolnišnice, g. Janez Lavre, in strokovna direktorica, dr. Jana Makuc.«

Kot je povedala, Predstojnica OE Ravne na Koroškem, Neda Hudopisk, dr.med., spec. javnega zdravja, je nemogoče napovedati kakšna bo letošnja sezona gripe. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko v zdravstvu beležijo največje število obolelih. Gripi pa se vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.

Hudopiskova dodaja: »Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev.«

Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:

  • poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom;
  • cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;
  • če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Enako seveda velja tudi za prehlad.

Komu je gripa posebej nevarna?

Čeprav cepljenje proti gripi priporočajo vsem prebivalcem, je posebej priporočljivo za tiste, ki bi lahko imeli težek potek bolezni. Cepljenje proti gripi še posebej priporočajo:

  • starejšim od 65 let,
  • kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
  • osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo,
  • majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom,
  • nosečnicam in njihovim družinskim članom,
  • zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe,
  • drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.«

Cepljenje proti gripi so začeli izvajati že s 1. 10. 2018,  izvajajo pa ga pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po vsej Sloveniji.

Dogodki