Search
Close this search box.

Stavka v Metalu na začasnem mirovanju. Se delavcem kmalu obetajo višje plače?

Stavkovni odbor Skei Metal je sklenil, da bo stavka, ki so jo napovedovali v zadnjih mesecih, na začasnem mirovanju. V sindikatu vidijo napredek pri dogovorih, saj že potekajo pogovori o novem plačnem sistemu, o dopolnitvah kolektivne pogodbe in o nagrajevanju.

Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije, ki si prizadeva za boljše plačilo zaposlenih v družbi Slovenska industrija jekla (Sij) Metal Ravne, je v današnje pisnem sporočilu za javnost zapisal, da je podal soglasja za redna in izredna napredovanja zaposlenih znotraj plačilnih razredov za leto 2019, ki bodo izvedena februarja. Prednost pri napredovanju bodo imeli zaposleni na proizvodnih in deficitarnih delovnih mestih ter zaposleni z najnižjimi osnovnimi plačami, so navedli v Skei.

Hkrati potekajo pogajanja za dopolnitev podjetniške kolektivne pogodbe, pri čemer Skei pričakuje, da bodo do skupnih rešitev prišli v februarju. V polnem teku so tudi pogovori glede novega plačnega sistema. V sindikatu poudarjajo, da je projekt, ki zajema vse elemente modernega plačnega sistema, zelo zahteven. Po podatkih sindikata je projekt zastavljen tako, da je njegova izvedba možna do 1. julija letos, “če bodo vodstveni in vodilni zaposleni resno pristopili k izvedbi“.

Nov plačni sistem nam mora povrniti zaupanje, da zadržimo in privabimo nove sodelavce, ki jim bo naš poklic zopet privlačen in zanimiv,” so izpostavili v Skei Metal.

Podjetje izvaja tudi variabilno nagrajevanje zaposlenih po smernicah uprave skupine Sij. Kot so navedli v podjetniškem sindikatu, je sindikat za januar že podal soglasje za izplačilo, dogovarjanja si želi tudi v prihodnje.

Vir: STA

Dogodki