Search
Close this search box.

Staš Svetec osvojil 5. mesto v Azerbajdžanu (FOTO)

V četrtek, 2. 4. 2024, se je šestčlanska ekipa mlajših kadetov JK Acron Slovenj Gradec s trenerjem odpravila na mednarodni turnir v judu v mesto Goranboy v Azerbaijanu, na povabilo Azerbaijanskega judo kluba Attila.

Šestčlanska ekipa mlajših kadetov se je udeležila mednarodnega turnirja v judu.

Na pot so se najprej odpravili kombijem do Budimpešte, od koder so z avionom poleteli proti mestu Baku, 2.2 milijonskem glavnemu mestu Azerbaijana. Tam so nas skupaj z nemško ekipo pričakali organizatorji. Sledila je 350 km dolga pot z avtobusom preko večjega dela Azerbaijana do mesta Naftalan. Tam se nahaja eno najznamenitejših zdravilišč za kožne in revmatične bolezni v nekdanji Sovjetski zvezi.

Potem, ko so se razvrstili po sobah v hotelu, so opravili registracijo in tehtanje. Nato je sledila večerja, ki ki je bila sestavljena iz zelenjavne juhe, mletega mesa, krompirja, riža, zelenjave, nekaj vrst sira, kefirja, čaja, peciva in sadja. Po krajšem sprehodu in napornem dnevu so kadeti zvečer hitro zaspali.

Sobota je bila namenjena tekmovanju. Na turnirju je nastopilo preko 500 judoistov iz celotnega Azerbaijana ter poleg njih še ekipa iz Nemčije in Kazakhstana. V posamezni težnosti kategoriji je bilo tudi po 80 judoistov.

Njihovi predstavniki so po vrsti pričeli preveč zadržano, kar so temperamentni domačini, ki imajo trenutno ene najboljših judoistov na svetu, znali brez obotavljanja izkoristiti. Tako je edino Staši Svetcu uspelo zmagati uvodne tri borbe in na koncu osvojiti 5. mesto.

V nedeljo jih je lokalni organizator odpeljal do nacionalnega parka Goygol (modro jezero), ki se nahaja v predgorju Malega Kavkaza, v neposredni bližini nam znanega Gorskega Karabaha. Na žalost jim je deževno in megleno vreme preprečilo, da bi videli tamkajšnjo naravo v vsej njeni lepoti. Po vrnitvi je sledil ogled finalnih borb drugega dne tekmovanja. Zvečer sprehod po mestu ter koriščenje uslug tamkajšnjega Olimpijskega centra (bazen, savna, fitnes, borilnica…).

V ponedeljek so imeli ob 7. uri skupni trening z nemško ekipo, katera je še ostala po turnirju, zajtrk in odhod proti glavnemu mestu Baku. Tokrat so se vračali po drugi poti, ob vznožju Visokega Kavkaza, tako smo iz avtobusa videli še gorati del Azerbaijana. Zapeljali so se še do vasice Lahič, ki se nahaja na nadmorski višini 1200 m in je eno najstarejših naselbin v Azerbaijanu, z avtentično obrtno tradicijo zlasti na področju bakra in več kot 1000 let starim kanalizacijskim sistemom. Zaradi preveč snega na prelazu so se morali vrniti po isti poti.

Vmes so se ustavili še na čaju in poizkusili njihove tradicionalne zavihke iz testa, zelenjave in sira. Proti večeru so prispeli v Baku in se namestitli v hotelu, ki se nahaja zraven prijateljskega judo kluba Attila. Po večerji v bližnji restavraciji so obiskali supermarket in se sprostili v njihovi “banji” (savni).

V torek so po zajtrku opravili dopoldanski trening v klubskem fitnes centru, po kosilu pa so se z mestnim transportom odpeljali do centra mesta, kjer jim je Mr. Ali Davrisov, ki je bil tudi sicer ves čas z njimi, organiziral odlično ekskurzijo. Mesto Baku je resnično lepo, s prijaznimi ljudmi, kjer se prepleta bogata zgodovina (staro mestno jedro je del svetovne dediščine UNESCA) z modernim pridihom. Sledil je še skupni trening s člani JK Attila, priprava potovalk, pred odhodom na letališče pa so si ogledali še nočni Baku s panoramske točke, ki jih je ponovno presenetil z vso svojo lepoto.

Večji del noči so preživeli na letališču, kjer je imel avion še nekaj zamude, ob 6. zjutraj po lokalnem času pa so že pristali v Budimpešti, kjer jih je čakal kombi, od koder so se odpravili domov.

“Preživeli smo prelepih 5 dni v Azerbaijanu, kjer smo spoznali deželo med Visokim in Malim Kavkazom, življenje in gostoljubje tamkajšnjih ljudi, njihovo kulturo, šport in se polni vtisov, novih izkušenj ter spoznanj vrnili domov.Resnično velika zahvala glavnemu trenerju JK Attila, Mr. Ali Davrishov, za ves njegov čas in gostoljubje, ki smo ga bili deležni z njegove strani. Globok poklon in še enkrat ÇOX SAĞ OL,” so zapisali v Judo klub Koroška.

Nekaj utrinkov njihovega tedna na turnirju preverite v fotogaleriji, več pa si lahko ogledate tudi na Facebook profilu Judo Klub Koroška.

Vir: FB Judo Koroška

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

V četrtek, 2. 4. 2024, se je šestčlanska ekipa mlajših kadetov JK Acron Slovenj Gradec s trenerjem odpravila na mednarodni turnir v judu v mesto Goranboy v Azerbaijanu, na povabilo Azerbaijanskega judo kluba Attila.