Search
Close this search box.

Startup Generator 2024: Podjetniške ideje za boljši jutri

Na včerajšnjem zaključnem dogodku programa Startup Generator se je predstavilo šest finalistov, trem so se odprla vrata do nepovratnih sredstev v višini 10.000 evrov. Strokovno komisijo so najbolj prepričali Ferme Green Tech, DirtSpecific in Pyroproducts.

Včeraj, 5. junija, je mala dvorana Doma kulture Velenje gostila zaključni dogodek programa Startup Generator 2024, ki na podjetniški svod že štiri leta pripenja nove zvezde slovenskega podjetništva. Letos se je v program prijavilo 28 ekip. Izbrali so 12 najbolj perspektivnih, ki so se udeležile različnih delavnic, v finale pa se jih je uvrstilo šest. Finalisti so včeraj povabljenemu občinstvu, podjetnikom, investitorjem in poslovnim partnerjem predstavili svoje ideje, strokovna komisija pa je izbrala tri najboljše, ki so prejeli točke na razpisu Mestne občine Velenje za dodelitev nepovratnih sredstev za spodbujanje podjetništva v višini 10.000 evrov.

Startup Generator je šesttedenski program SAŠA inkubatorja, ki preplete podjetniške niti in startupom ponudi strokovnjake z različnih področij, ogromno novega znanja, mentorje ter vzpodbudno okolje za uresničevanje njihovih ambicij.

Finalisti Startup Generatorja 2024: ALARVAE (inovativen način predelave organskih odpadkov s pomočjo ličinke črne vojaške muhe), Vitalno podjetje (po meri izdelani programi za promocijo zdravja na delovnem mestu), Plazovna lopata (lavinska lopata iz karbona), Ferme Green Tech (oblačila za nosečnice z inovativno tehnologijo, ki ščiti pred nevarnimi vplivi elektromagnetnega sevanja), DirtSpecific (zaščitne folije in nalepke  za učinkovito zaščito koles) Pyroproducts (izvedba pirolize biomase v bio oglje in lesni kis z uporabo mobilne enote).

Energija, ki spreminja prihodnost in gradi boljši jutri

Zbrane je uvodoma pozdravila direktorica SAŠA inkubatorja, Ana Anžej. Poudarila je, da je poslanstvo Saša inkubatorja, da širi energijo, ki spreminja prihodnost in gradi boljši jutri. “Veliko je inkubatorjev v Sloveniji in tujini in Saša inkubator je, kakršen je, zaradi ljudi, ki so vanj vpeti in ki vanj verjamejo,” je še dejala. Podjetnike, občinstvo in organizatorje je nagovoril tudi župan Mestne občine Velenje, Peter Dermol. “Zadnjih nekaj let je Saša inkubator zgodba, ki je zrasla, ne ravno čisto iz nič, ampak iz nekaj malega, v enega najboljših inkubatorjev v Sloveniji. Na to smo vsi skupaj zelo ponosni, še posebej takrat, ko me na to, da pri nas delamo zares veliko in zelo dobro, spomnijo razni ministri in tudi ostali pomembni odločevalci v naši državi. Veliko dobrih idej in novih podjetij je zraslo, veliko podpore je čutiti tudi s strani ključnih deležnikov podjetniškega sveta, veliko dobre energije in veliko potenciala. Nobeno veliko podjetje v naših koncih ni neodvisno od teh svežih, mladih idej, ki se ne bojijo sprememb.”

Strokovno komisijo so sestavljali Tanja Skaza (solastnica podjetja Plastika Skaza d.o.o. ter Skaza IP in ustanoviteljica inštituta Skaza), Sabina Sobočan (direktorica podjetja VARIS, prejemnica nagrade Primus 2022 in managerka leta 2022), Luka Jezeršek (izvršni vodja kuhinj in strateških projektov  pri podjetju Jezeršek gostinstvo, vrhunski kulinarik, sodnik šova MasterChef,), ki ga je zaradi izrednega dogodka na komisijskem stolčku tekom dogajanja zamenjal Jure Podkrižnik (direktor podjetja Podkrižnik Ljubno in predsednik Kluba podjetnikov SAŠA regije) in Ana Anžej (direktorica SAŠA inkubatorja, kreatorka idej in vizije prihodnosti).

Strokovna komisija: Jure Podkrižnik, Ana Anžej, Tanja Skaza in Sabina Sobočan

Zmagovalci Start Up Generatorja 2024 so Ferme Green Tech, Dirtspecific, Pyroproducts.

FERME GREEN TECH: Nosečniška oblačila, ki s svojo inovativno tehnologijo, vkomponirano vanje, zaščitijo najbolj ranljivo ciljno skupino, otroke, pred fizičnimi in psihičnimi posledicami  uporabe mobilnih telefonov in ostalih naprav, ki povzročajo zdravju škodljivo (elektromagnetno) sevanje. “Gre za to, da zaščitimo naše otroke in s tem tudi našo prihodnost ter da poskrbimo za varno, zeleno digitalizacijo. Posledice elektromagnetnega sevanja lahko v našem okolju vidimo vsak dan – od tega da so otroci manj odporni na bolezni, imajo težave s hiperaktivnostjo, depresijo, učenjem, vedenjske motnje …” je povedala Maja Ferme. “Glede na to da smo v digitalni dobi in se ne moremo izogniti vsem tem napravam, smo razvili to zaščito, najprej za nosečnice, poskrbeli pa bomo tudi za zaščitna oblačila naših otrok in vseh ostalih ljudi, ki potrebujemo tovrstno zaščito,” je dejala že izkušena podjetnica, ki se je nedavno, po 25 letih, vrnila v domače Velenje.
“Vsi smo se povezali med sabo. Izmenjali smo si veliko izkušenj, se ogromno naučili drug od drugega. Izkušnja je neverjetno dobra, organizacija je bila vrhunska in samo želim si, da bi ta Start Up Generator potekal še naprej in pomagal podjetnikom na njihovi poti. Vemo, da podjetja v zgodnjih fazah so najbolj občutljiva in potrebujejo največ pomoči,” je še povedala.

DIRTSPECIFIC: Zaščitne folije in nalepke, ki učinkovito zaščitijo kolesa višjega cenovnega razreda. Gre za nalepke vrhunskih materialov in dizajna, ki sta jih razvila Velenjčana Jaka Seme in Monika Pogorelc. “Proizvajamo zaščite za kompletno kolo – predvsem za gorska Enduro in downhill kolesa. Sredstva bomo porabili za nove naprave in širitev ekipe,” je povedal Jaka Seme. Podjetje DirtSpecific uspešno deluje šest mesecev, a kot je še povedal Seme, jim je program Startup Generator ponudil nov zagon in številna nova spoznanja. “Na začetku misliš, da veliko veš, potem pa vidiš, koliko se še lahko naučiš. Bilo je naporno, ampak smo se veliko naučili, na koncu vedno spoznaš marsikaj novega,” je dodal.

PYROPRODUCTS:  Izvedba pirolize biomase v bio oglje in lesni kis z uporabo mobilne enote.  Pretvorba biomase v bio oglje in lesni kis, ki jo je razvil Dejan Verhovšek, pa pomeni tudi znižavanje emisije CO2 toplogrednega plina in pomeni pomemben doprinos k boju proti podnebnim spremembam. “Različne biološke odpadke spremenimo v bio oglje in leseni kis – to sta produkta, ki ju lahko potem uporabimo recimo v kmetijstvu, za izboljšanje rodovitnosti prsti, leseni kis se na primer lahko uporabi kot naravni pesticid ima pa tudi nekatere druge aplikacije. Načeloma ustvarjamo neko dodano vrednost iz tega, česar bi se morali sicer znebiti,” je pojasnil Dejan Vrhovšek. “Zelo pozitivna izkušnja, veliko sem se naučil. Potisnila me je v to, da sem moral ves čas delati in biti pozoren na to, kako predstavljam in razvijam svojo idejo. Temu primerno je bilo na trenutke precej stresno,” je spregovoril še o Startup Generator izkušnji.

Vir: SZJ SAŠA inkubator

FOTO: SAŠA inkubator (vseh šest finalistov s komisijo in županom MOV Petrom Dermolom)

Dogodki

Na včerajšnjem zaključnem dogodku programa Startup Generator se je predstavilo šest finalistov, trem so se odprla vrata do nepovratnih sredstev v višini 10.000 evrov. Strokovno komisijo so najbolj prepričali Ferme Green Tech, DirtSpecific in Pyroproducts.