Search
Close this search box.

Starša v Soči utopljenega dečka s kazensko ovadbo zoper Soške elektrarne in občino

Starša dečka, ki je lani poleti utonil v Soči, sta vložila kazensko ovadbo zoper Soške elektrarne Nova Gorica ter Občino Nova Gorica. Očitata jim, da niso storili vsega za zagotavljanje varnosti, sta zapisala v pismu za javnost. V elektrarnah in na občini kazenske ovadbe še niso prejeli, zato je tudi ne komentirajo.

Starša dečka, ki je julija lani utonil v Soči pri Solkanu, “razočarana in žalostna” ugotavljata, da ju je državno tožilstvo pustilo na cedilu. Po njuni oceni ni bilo storjenega nič konkretnega za preveritev odgovornosti Soških elektrarn in Občine Nova Gorica v nesrečni smrti njunega sina, zato sta kazensko ovadbo podala sama.

Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici je pred tem kazensko ovadbo vložilo proti dečkovemu dedku, ni pa preiskovalo morebitne splošne nevarnosti, povzročene s strani Soških elektrarn Nova Gorica kot koncesionarja na reki Soči, ter Mestne Občine Nova Gorica kot lokalne skupnosti, ki bi morala v prvi vrsti poskrbeti za varstvo pred utopitvami obiskovalcev reke Soče na njenem območju, navajata starša.

Da je bila zakonska osnova, ki jo je podalo tožilstvo, napačna ter da gre odgovore iskati tudi drugje in ne samo v podani kazenski ovadbi zoper dedka, je potrdilo Višje sodišče v Kopru, sta poudarila. Kljub temu pa “tožilstvo ni hotelo ponovno prevzeti zadeve v obravnavo, s čimer sva starša avtomatično prevzela vlogo tožilca, če sva želela s preiskavo nadaljevati in priti do odgovorov, kdo je kriv za sinovo smrt”.

Obenem sta generalnega državnega tožilca pozvala k nadzoru dela okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici oziroma višje državne tožilke Andreje Žvanut.

Spomnila sta, da je na nesrečnega 28. julija lani zaradi delovanja hidroelektrarne Solkan v pol ure prišlo do povečanja pretoka s 30 na 110 kubičnih metrov na sekundo, gladina vode pa se v takih primerih preverjeno v 32 minutah dvigne za 97 centimetrov. “Opisano delovanje hidroelektrarne nedvomno pomeni nastanek smrtne nevarnosti,” sta prepričana.

Da je odgovorna tudi novogoriška občina, pa po njunem pričajo številni dodatni varnostni ukrepi, uvedeni po utopitvi njunega sina. Postavljeni so bili denimo količki, ki opozarjajo na morebiten previsok nivo vode, preko reke je bila na nevarnem delu postavljena jeklenica z opozorilno tablo, uvedeni so bili informatorji, ki obiskovalce obveščajo o nevarnosti utopitve, postavljene so bile dodatne opozorilne table.

V družbi Soške elektrarne Nova Gorica so pojasnili, da niso seznanjeni z vsebino omenjenega pisma in je zato ne morejo komentirati. Prav tako do današnjega dne iz tega naslova niso prejeli kazenske ovadbe.

Župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič pa je izrazil zaupanje v delo organov pregona, ki je očitno presodilo, da pregon zoper Mestno občino Nova Gorica ni upravičen. “Kazenske ovadbe s strani staršev utopljenega dečka na novogoriški mestni občini še nismo prejeli, o njej smo bili danes zgolj obveščeni prek medijev,” je zapisal.

Dodal je, da na občini razumejo bolečino staršev ter da so bili ob dogodku pretreseni tudi občani. Mestna občina Nova Gorica je okrepila ukrepe za zagotavljanje varnosti, pred prihodnjo kopalno sezono bodo še posebej pristopili v šole in vrtce in starše ter otroke seznanili z lastnostmi in nevarnostmi divjih kopališč. “V skladu s predpisi je na območju Kajak centra v Solkanu tudi nemogoče vzpostaviti kopališče, lahko pa s pristojnimi konstruktivno sodelujemo pri vzpostavljanju višje stopnje varnosti,” je še navedel.

Dogodki

Starša dečka, ki je lani poleti utonil v Soči, sta vložila kazensko ovadbo zoper Soške elektrarne Nova Gorica ter Občino Nova Gorica. Očitata jim, da niso storili vsega za zagotavljanje varnosti, sta zapisala v pismu za javnost. V elektrarnah in na občini kazenske ovadbe še niso prejeli, zato je tudi ne komentirajo.