Starejši v domu imajo pravico do verske duhovne oskrbe

Starejši imajo med bivanjem v domu za starejše občane pravico do verske duhovne oskrbe v skladu s predpisi s tega področja. V domu lahko potekajo denimo verske dejavnosti in obredi, določa pravilnik o tej oskrbi v domovih v okviru javne mreže, ki je začel veljati danes.
hands-4051469_1920

Dom v skladu s pravilnikom zagotovi prostorske in tehnične pogoje za oskrbo. Starejšemu, ki zaradi svojega zdravstvenega stanja ne more samostojno v sakralni prostor, pa je treba omogočiti pomoč pri dostopu do njega oziroma zagotoviti versko duhovno oskrbo v njegovi sobi.

V nujnih primerih, denimo zaradi pričakovane smrti, se starejšemu omogoči oskrba v njegovi sobi ali drugem primernem prostoru tudi takrat, ko je zaradi varovanja zdravja ljudi zahtevan poseben način dela oziroma omejitev gibanja v domu.

Versko duhovno oskrbo v domu izvajajo verski uslužbenci registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti. Vodijo lahko denimo verske dejavnosti in obrede, obiskujejo in duhovno spremljajo stanovalca. Nudijo mu lahko pogovor in versko duhovno pomoč pa tudi oskrbo v nujnih primerih.

Verski uslužbenci izvajajo oskrbo tako, da pri tem ne ovirajo rednega dela v domu, medtem ko osebje spoštuje pravico upravičenca do verske duhovne oskrbe in verskim uslužbencem zagotavlja nemoteno opravljanje službe ob primernem času.

Preberi še:  Lastniki prosijo za pomoč pri iskanju izgubljenega psa. Najditelju obljubljajo nagrado
Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.