Search
Close this search box.

Stanovanjsko podjetje z Raven za zdaj ostaja samostojna družba

Vlada je konec aprila razveljavila dve leti star vladni sklep, po katerem bi morali Stanovanjsko podjetje z Raven na Koroškem in trboveljsko družbo Spekter pripojiti Stanovanjskemu skladu RS. Čeprav so bili opravljeni že mnogi postopki, so pri vladi prisluhnili tudi pozivom s Koroške, kjer so pripojitvi nasprotovali.

Ministrstvo za okolje in prostor je po preučitvi vseh vidikov ugotovilo, da bi imela pripojitev poleg statusnih in kadrovskih sprememb tudi druge negativne posledice, zlasti centralizacijo področja. Zato je ministrstvo vladi predlagalo, da se pripojitev omenjenih kapitalskih naložb ustavi, je razvidno iz obrazložitve sklepa vlade, sprejetega konec aprila.

Republiški stanovanjski sklad je namreč 100-odstotni lastnik obeh podjetij. Ker je pripojitev ustavljena, družbi ohranjata samostojnost in bosta, kot so navedli na ministrstvu, lahko še naprej delovali na lokalnem področju ob upoštevanju interesov lokalnih skupnosti. Stanovanjski sklad pa bo kot lastnik družb ohranil nadzor nad njunim poslovanjem.

Potem ko je vlada sprejela omenjeni sklep, je tudi nadzorni svet Stanovanjskega sklada RS postopke za pripojitev “do nadaljnjega” prekinil, družbi pa tako “do nadaljnjega” ohranjata svojo pravno-organizacijsko obliko gospodarske družbe in vodstvo družbe, pa je v zvezi s tem navedeno na spletni strani republiškega stanovanjskega sklada.

Direktor Stanovanjskega podjetja z Raven na Koroškem Benjamin Jakičič odločitve, da so postopki pripojitve prekinjeni, za STA ni komentiral, saj, kot je navedel, od lastnika še ni dobil nobenega uradnega obvestila o tem.

Sicer pa pravi, da stanovanjsko podjetje z 29 zaposlenimi, ki upravlja z 10.168 stanovanjskimi enotami po vsej Sloveniji – največ jih je na Ravnah in Jesenicah – posluje dobro in v skladu z načrti.

Dogodki