Srečanje pod Najevsko lipo s poklonom 30-letnici samostojne Slovenije, slavnostni govornik bo predsednik Pahor

Po lanski edini odpovedi prireditve v vsej njeni zgodovini Občina Črna na Koroškem letos vnovič organizira vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo, s katerim bodo obeležili 30 let samostojne Slovenije in prav toliko od prvega srečanja pod lipo. Srečanje bo v soboto, 3. julija, slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor.
20190629_113323
Srečanje pod Najevsko lipo junija 2019.

“Pomen Najevske lipe za Črno na Koroškem, za Slovenijo je vsekakor edinstven. Menim, da s srečanji pod Najevsko lipo gojimo nenazadnje ljubezen do domačega kraja, predvsem pa do države Slovenije. Želimo, da se ta tradicija, ta razmišljanja pod lipo obdržijo tudi v prihodnje,” je na današnji novinarski konferenci povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Potek srečanja bo odvisen od takrat veljavnih epidemioloških ukrepov, je dodala. Za zdaj je predvideno, da se bodo 3. julija proti lipi podali pohodniki in kolesarji, srečanje pa se bo nato ob 11. uri začelo z razmislekom pod lipo, h kateremu so povabili župane vseh koroških občin. To bo hkrati tudi zadnja seja sveta koroške regije pod aktualnim enoletnim vodstvom črnjanske županje, ki bo takrat vodenje predala dravograjski županji Marijani Cigala.

Poleg županje bo nato zbrane pod lipo nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj dogodka. Po besedah županje je tudi eden tistih državnikov, ki se je srečanja udeležil največkrat.

Občina je ob letošnjem srečanju izdala poseben bilten, v katerem so objavili misli več slavnostnih govornikov pod lipo. Vse te so tudi povabili na letošnje srečanje pod lipo, kjer načrtujejo, da bodo posneli njihove misli o pomenu srečanj in kasneje pripravili spominski film. Po besedah županje je neko skupno razmišljanje vseh, ki so podali prispevke za bilten, da so državniki pozabili na ljudi.

Prvo srečanje pod mogočno lipo je bilo takoj po osamosvojitvi Slovenije, avgusta 1991, odtlej pa prireditev na Ludranskem vrhu tradicionalno poteka konec junija ali v začetku julija. Sprva je bil dogodek opisan kot srečanje državnikov, kasneje državnikov in državljanov, zadnjih pet let pa dogodek poimenujejo kot vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Na srečanju vsako leto gostijo vidne predstavnike iz politike, gospodarstva, lokalnega okolja in druge, ob lepem vremenu pa se ga je v preteklosti udeležilo precej ljudi.

Starost Najevske lipe, ki raste pri kmetu Najevniku na nadmorski višini 1056 metrov, je ocenjena na več kot 730 let. Zaradi tega jo imenujejo tudi mati slovenskih lip. Velja za najdebelejše drevo v Sloveniji in za naravno vrednoto državnega pomena. Danes enotno deblo je zraslo iz več debel. Drevo je votlo, v višino meri okoli 24 metrov, obseg debla pa je leta 2006 meril 10,7 metra. Po legendi naj bi lipo na Ludranskem vrhu zasadili Turki, mladika Najevske lipe pa je bila leta 2014 posajena pri DZ.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.