Search
Close this search box.

Sproščanje ukrepov: To vse velja na Koroškem od danes pa do nedelje

Vlada RS se je zaradi nekoliko boljše epidemiološke slike odločila za dodatno sproščanje ukrepov na gospodarskem področju. Odlok, ki ga je sprejela vlada v sredo, začne veljati danes, 3. maja 2021, in velja do vključno 9. maja 2021. Vmes bo vlada glede na epidemiološke razmere odločala o njihovem podaljšanju ali spremembi.

Od danes so po vsej državi ob pogoju testiranja dovoljene nekatere svetovalne in izobraževalne storitve. V epidemiološko rumenih regijah so začeli veljati milejši pogoji glede števila strank v storitvenih lokalih in trgovinah, poleg tega lahko tudi v nastanitvenih obratih goste postrežejo v notranjih prostorih restavracij.

V vseh statističnih regijah, ne glede na barvo, se pod pogojem testa dovoljujejo nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve (kot so psihoterapije) in storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice).

Po vsej državi so lahko že od 24. aprila odprte terase in vrtovi gostiln in lokalovV rumenih regijah, kamor spada po novem tudi Koroška, pa lahko dejavnost opravljajo tudi znotraj gostinskih obratov. To bo dovoljeno le pod pogojem testiranja potrošnikov na novi koronavirus, predložitvi dokazila o prebolelosti ali o cepljenju.

Doslej je veljalo, da so lahko gostinci v rumenih regijah goste postregli pod določenimi pogoji v notranjosti lokala, po novem jih bodo lahko tudi lastniki nastanitvenih obratov.

V tako imenovanih rumenih statističnih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, goriška in obalno-kraška) se za goste nastanitvenih obratov dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov, pri čemer je dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami (sedeča postrežba). Tako, da lahko lahko gostje nastanitvenih obratov hrano in pijačo v teh pretih regijah uživajo tudi za mizami v notranjosti gostinskih obratov, in sicer pod enakimi pogoji, kot je to mogoče v gostinskih obratih, ki niso del nastanitvenih obratov.

Torej z opravljenim testom, hitrim ali PCR, ki ni starejši od 48 ur ali potrdilom o prebolelosti ali če so že bili cepljeni in je od prejema druge doze cepiva minilo dovolj časa (to je sicer različno glede na vrsto cepiva). Status gostov bo preverjalo osebje, same izvedbe testiranja pa odlok ne predvideva. Izvajalci gostinske dejavnosti se morajo enkrat tedensko testirati, razen v primerih prebolelosti ali če so že cepljeni.

Strežba hrane in pijač v gostinskih lokalih (tako zunaj kot v notranjih prostorih v regijah, kjer je to dovoljeno) je še naprej dovoljena med 7. in 19. uro (gostje morajo gostinske obrate zapustiti v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti), dovoljena je le sedeča strežba ob upoštevanju najmanj 1,5-metrske razdalje med osebami za isto mizo in najmanj treh metrov med robovi miz. Za isto mizo lahko sedijo štiri osebe, treba je poskrbeti tudi za ustrezno razkuževanje predmetov v skupni rabi (npr. solnic).

Obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.

Dovoljeno število oseb v notranjih prostorih lokalov v regijah, kjer je dovoljeno tako obratovanje, je odvisno od velikosti gostinskega obrata, število gostov pa mora biti jasno in vidno prikazano ob vstopu v gostinski prostor. Obvezni je tudi razkuževanje rok in miz ter nošnje maske tako zaposlenih kot gostov, razen ko slednji sedijo pri mizi. 

Enaka dokazila, da niso okuženi oz. da so covid-19 že preboleli ali bili cepljeni, morajo osebju predložiti tudi gostje, ko se prijavijo za bivanje v nastanitvenem obratu. Ta pogoj medtem ne velja za goste, ki še niso dopolnili 15 let in v nastanitvenem obratu bivajo s svojimi starši ali skrbniki. Nastanitveni obrati lahko gostom ponujajo tudi storitve za dobro počutje (tudi bazene), a le za goste.

V nastanitvenih obratih, pri katerih ni razlik med rumenimi in oranžnimi regijami, je zaenkrat dovoljeno odpreti le do 30 sob oz. enot, pri čemer se npr. v zdraviliščih število enot, ki jih zasedajo gostje, napoteni z napotnico, ne štejejo v to kvoto. V nastanitvenih obratih je mogoče koristiti tudi turistične bone.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno dovoljeno povsod, kot tudi opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom.

V rumenih regijah se sprošča tudi število oseb v zaprtih javnih prostorih

Dodatno se sprošča tudi število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. V rumenih regijah se je ta omejitev zmanjšala na 20 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 m2

Ta milejši pogoj v rumenih regijah že od petka velja za ponujanje kulturnih storitev in kolektivno uresničevanje verske svobode. Pri tem pa merilo števila oseb na kvadratni meter zaprte površine pri ponujanju kulturnih storitev ne velja za tiste, ki se lahko združujejo na podlagi predpisov, ki urejajo začasne ukrepe v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih ter pri izvajanju verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja.

V tako imenovanih oranžnih statističnih regijah (podravska, savinjska, zasavska, posavska, Jugovzhodna Slovenija, gorenjska in primorsko-notranjska) ostaja število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, enako kot doslej.

Pri odprtih tržnicah za vso državo velja omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov.

Po tistem, ko zaradi spomladanskih počitnic minuli teden niso delovale, bodo lahko z današnjim dnem skladno z vladno odločitvijo z 21. aprila vse svoje dejavnosti spet izvajale tudi glasbene šole.

Vlada je prejšnji teden sprejela tudi spremembe odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19, s katerimi so od srede, 28. aprila, ukinjene kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo. Odlok bo v veljavi do vključno 9. maja. Več o tem si lahko prebere TUKAJ.

Sicer pa so na Koroškem glede na včerajšnje podatke v zadnjih sedmih dneh (podatki zajeti do vključno sobote, 1. maja) zabeležili 137 novih okužb s koronavirusom. Sedemdnevno povprečje v regiji znaša 19.57, kar Koroško še vedno uvršča v rumeno fazo sproščanja ukrepov glede na vladni semafor. Vlada bo ukrepe in epidemiološke razmere v državi predvidoma ponovno pretresala v sredo.

Kriterij mejnega števila okužb glede na sedemdnevno povprečje na ravni regij za prehod v različne faze

regija                rdeča  oranžna  rumena zelena
-----------------------------------------------------------
Osrednjeslovenska       362      268   159   79
Gorenjska               136      100    59   30
Goriška                  77       57    34   17
Primorsko-notranjska     35       26    15    8
Obalno-kraška            76       56    33   17
Koroška                  46       34    20   12
Podravska               213      158    93   46
Savinjska               168      125    47   37
Zasavska                 37       28    16    8
Posavska                 50       37    22   11
Jugovzhodna              95       70    42   21
Pomurska                 75       55    32   16

Vir: STA, Vlada RS

Dogodki

Vlada RS se je zaradi nekoliko boljše epidemiološke slike odločila za dodatno sproščanje ukrepov na gospodarskem področju. Odlok, ki ga je sprejela vlada v sredo, začne veljati danes, 3. maja 2021, in velja do vključno 9. maja 2021. Vmes bo vlada glede na epidemiološke razmere odločala o njihovem podaljšanju ali spremembi.