Search
Close this search box.

Sproščanje ukrepov ne pomeni, da smo na varnem

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so bile na sobotnih 625 testiranjih tri osebe pozitivne na covid-19, ena oseba s to boleznijo pa je umrla. Zaradi te bolezni se je v bolnišnicah zdravilo 41 oseb, dve manj kot dan prej. Med njimi jih je deset potrebovalo intenzivno nego, kar je toliko kot dan prej. V Sloveniji so doslej opravili skupno 62.828 testov na novi koronavirus in potrdili 1457 okužb. Doslej sta zaradi te bolezni umrli 102 osebi.

LJUBLJANA – Sindikat policistov Slovenije (SPS) je podprl policista na motorju, ki je v petek v Ljubljani opravljal naloge varovanja na protestu in privolil v fotografiranje z enim od udeležencev. “Pogrom, ki je prišel iz vrst določenih politikov in celo ministrov, je do vseh 8000 zaposlenih v policiji žaljiv in ga v SPS najostreje obsojamo,” so zapisali. Minister, pristojen za strateške projekte in kohezijo, Zvonko Černač je v odzivu na posnetek fotografiranja na Twitterju namreč zapisal, da je takih pripadnikov policije manj kot odstotek in da žalijo tisoče njihovih kolegov, zato jim je treba sneti maske, z motorja pa naj presedlajo na kolo.

LJUBLJANA – V policiji in vojski so z aprilskimi plačami, ki so jih zaposleni dobili v tem tednu, izplačali tudi dodatka za povečano tveganje in prekomerne obremenitve v epidemiji. Obračunana sta bila za delo v marcu, vsaj enega od obeh dodatkov je dobilo 91 odstotkov zaposlenih v policiji in 83 odstotkov pripadnikov Slovenske vojske.

LJUBLJANA – Pomembno je, da se zavedamo, da sproščanje ukrepov ne pomeni, da smo sedaj na varnem. Pomeni, da smo se v zadnjih dveh mesecih večinoma obnašali dovolj odgovorno, da bomo potrebno skrbnost ohranjali tudi v prihodnje, je v nagovoru, ki ga je danes prenašala TV Slovenija, dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

SVET

WUHAN – Kitajske oblasti so po več kot enem mesecu potrdile prvo okužbo z novim koronavirusom v Wuhanu, kjer se je pojavil novi virus konec lanskega leta. Oblasti so danes prvič po okoli desetih dneh potrdile tudi več kot deset okužb v zadnjem dnevu in sicer 14.

RIM – Italijanski premier Giuseppe Conte je sodržavljanom vzbudil upanje, da za počitnice ne bodo doma in jim sporočil, da bodo šli lahko tudi v gore ali na morje. Italija sicer namerava turizem in druge panoge, ki jih je ohromila pandemija covida-19, spodbuditi s 55 milijard evrov vrednim paketom pomoči, ki naj bi ga vlada sprejela v ponedeljek.

MOSKVA – V Rusiji je z novim koronavirusom okuženih že več kot 200.000 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili 11.012 novih primerov okužbe, skupno pa 209.688, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo 88 ljudi, skupno doslej 1915. Država že več kot en teden vsak dan beleži več kot 10.000 okužb dnevno.

LONDON – Britanska vlada naj bi za boljše sledenje okužbam z novim koronavirusom v Angliji uvedla sistem opozarjanja za covid-19. Zagon sistema, podobnega tistemu za opozarjanje na nevarnost terorističnih napadov, naj bi v drevišnjem televizijskem nagovoru Britancem napovedal britanski premier Boris Johnson. Johnson bo po napovedih drevi sodržavljane tudi seznanil z učinkom ukrepov za zajezitev pandemije covida-19. Predvidoma pa ne bo razkril, kdaj bodo na Otoku razrahljali ukrepe, ki veljajo od 23. marca.

JERUZALEM – Izraelski otroci gredo lahko od danes po skoraj dveh mesecih znova v vrtce in jasli. Številni starši sicer zaradi strahu pred okužbo svojih malčkov ne želijo dati v vzgojnovarstvene ustanove.

BERLIN – Stopnja kužnosti koronavirusa v Nemčiji je presegla ena, kar pomeni, da v povprečju en okuženi prenese okužbo na več kot eno osebo, so v soboto sporočili iz inštituta Robert Koch (RKI). Še sredi tedna je bila stopnja kužnosti 0,65.

NEW YORK – Strokovnjaki od izbruha pandemije novega koronavirusa iščejo zdravilo za covid-19 in večkrat so se pojavile potencialne eksperimentalne terapije. Med drugim se je veliko govorilo o zdravilih za malarijo in aids. Nedavno objavljeni študiji v znanstveni reviji New England Journal of Medicine pa zavračata učinkovitost teh zdravil za covid-19.

SAN FRANCISCO – Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk je zagrozil, da bo sedež svojega podjetja, ki proizvaja električne avtomobile, preselil iz Kalifornije v Nevado ali Teksas, potem ko so lokalne oblasti preprečile odprtje tovarne zaradi ukrepov proti pandemiji. Dodal je, da namerava oblasti zaradi njihove odločitve tožiti.

ŠPORT

LJUBLJANA – V ponedeljek se bodo košarkarji članskega moštva Cedevite Olimpije vrnili v Areno Stožice in znova začeli vadbo po daljšem tekmovalnem premoru zaradi pandemije koronavirusa, ki je od sredine marca ohromila vsakodnevno življenje in prekinila številna športna tekmovanja po celotnem svetu, so sporočili iz ljubljanskega kluba. Ob upoštevanju vseh predvidenih smernic in navodil vlade in pristojnih zdravstvenih oblasti bodo košarkarji Olimpije po več kot dveh mesecih znova trenirali. Glavni trener ekipe Jurica Golemac ter pomočnik Teo Ćizmić in trener za telesno pripravo Filip Ujaković so se minuli konec tedna vrnili iz Hrvaške ter so posledično primorani vsaj teden dni preživeti v samoosamitvi. Zato bo treninge v naslednjem tednu vodil pomočnik glavnega trenerja Dragiša Drobnjak.

BRIGHTON – Iz angleškega nogometnega prvoligaša Brightona so sporočili, da imajo tri igralce, ki so okuženi z novim koronavirusom. Dve okužbi so odkrili že pred časom, tretji pa je bil pozitiven po sobotnem testu. Imen niso sporočili, vsi okuženi pa so morali v karanteno, poroča BBC.

TOFTIR – Aktivnim ligam, ki zaradi epidemije novega koronavirusa niti niso prekinjale državnega nogometnega prvenstva, se je v soboto pridružila tudi liga Ferskega otočja. Zaradi epidemije je niti ni bilo potrebno prekiniti, saj jo na otočju v nasprotju z večino Evropo spomladi šele začenjajo, začeli pa so jo z dvomesečno zamudo.