Spremembe pri omejitvah gibanja in novosti pri vstopu v državo v veljavi od petka

Vlada je na sredini seji odločila, da se v obalno-kraški, goriški in koroški regiji, ki so glede na epidemiološko stanje ponovno obarvane v rdeče, ponovno uvede omejitev gibanja na regijo. Gibanje bo tako dovoljeno med občinami znotraj posamezne regije. Medtem pa je prehajanje med rdečimi in drugimi regijami prepovedano v obe smeri. Omejitev gibanja v nočnem času bo veljala med 22. in 5. uro. Pri zbiranju (druženju), prireditvah in shodih ni sprememb. V vseh regijah je dovoljeno zbiranje do deset ljudi, prav tako so dovoljene prireditve in shodi do deset ljudi. Prav tako so spremembe pri vstopu v državo. Vsi odloki pa vstopajo v veljajo z jutršnjim dnem, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.
Ravne ponoči, policijska ura, FOTO: Katja Golob

Pri omejitvah na regije so določene izjeme, ko posameznik lahko prehaja med rdečimi in drugimi regijami. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje je to dovoljeno za prihod in odhod z dela ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

Prav tako je prehod regij omogočen za dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona, dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami, za izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva, za tranzit v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Sloveniji ter za nujno vzdrževanje grobov. Uveljavljanje teh izjem velja tudi za ožje družinske člane posameznika in člane skupnega gospodinjstva, ko potujejo skupaj, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom) po današnji seji vlade.

Pri prehajanju med rdečimi in drugimi regijami mora imeti posameznik pri sebi dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja izjeme, in lastnoročno podpisano izjavo. Izjava ni potrebna, če prehaja med statističnimi regijami zaradi službe ali odpravljanja neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje.

Prehajanje med omenjenimi regijami je ob upoštevanju priporočil NIJZ dovoljeno tudi posamezniku, ki predloži negativni rezultat PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur ali pa predloži dokazilo o cepljenju proti covidu-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oz. od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni. Regije lahko prehaja tudi, če ima potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali hitrem testu, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali ima potrdilo zdravnika o prebolelem covidu-19 v preteklih šestih mesecih.ž

Šteje se, da posameznik prebiva rdeči regiji, če ima v njej stalno ali začasno prebivališče. Če pa ima denimo stalno prebivališče v rdeči regiji in hkrati začasno prebivališče v drugi regiji ali obratno, pa je lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in se ne sme seliti med obema prebivališčema med regijami, so še navedli.

Vlada je na včerajšnji seji tudi odločila, da je vstop v Slovenijo možen samo z negativnim rezultatom testa PCR, ne pa tudi z negativnim hitrim testom. To velja tudi za prekinitev karantene. Vlada je tudi odločila, da dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa.

Glede na odločitev vlade oseba ob vstopu v Slovenijo ne bo napotena v karanteno na domu, če bo predložila negativni rezultat testa PCR, ki ni starejši od 48 ur, potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Prav tako v karanteno ne bo napotena oseba z dokazilom o cepljenju proti covidu-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech-Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca pa najmanj 21 dni.

Vlada je tudi odločila, da lahko karanteno na domu oseba prekine samo z negativnim rezultatom testa PCR.

Sedemdnevni negativni rezultat hitrega testa med dokazili za vstop v Slovenijo ostaja za pet kategorij, in sicer za dnevne delovne migrante, dnevne šolarje, starejše od 13 let, osebo, ki prevaža dnevnega šolarja, osebo, naročeno na zdravstveno storitev v Sloveniji, in osebo, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljala varstvo in pomoč.

Vlada je še odločila, da dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa. Tako se vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu dovoli tudi dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najkasneje v desetih urah po prehodu meje.

Po včerajšnji seji vlade je nekaj sprememb tudi na rdečem seznamu držav. V Avstriji so rdeče obarvane vse dežele razen Predarlske, v Italiji vse dežele razen Sardinije, v Španiji pa so z rdečega seznama črtane regije Kantabrija, Extremadura, Galicija, Balearski otoki, Murcia in Navarra.

Odloki bodo v veljavi od petka in bodo veljali do 2. aprila.

Vir: STA, Vlada RS

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.