Search
Close this search box.

Spoštujte naravo in živali: Odgovorno in varno čez planinske pašnike

Planinska zveza Slovenija (PZS) opozarja na odgovorno in varno prečkanje planinskih pašnikov. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov se boste pri hoji preko planin in pašnikov izognili neprijetnim dogodkom pri srečanju z živalmi na paši.

Naj spomnimo, da je do neljubega dogodka prišlo ravno včeraj. Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je včeraj ob 20.29 na planini Arta v občini Luče bik poškodoval pastirico. Prvo pomoč je poškodovanki nudil občan na kraju in prepeljal v Luče, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Velenje. Reševalci so poškodovanko oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v SB Celje.

V Sloveniji je več kot 200 planin, na katerih se pase živina. Planinska paša je tradicionalen način rabe kmetijskih površin v gorskih območjih in je bistven pogoj za obstoj nekaterih kmetij v dolini ter pomemben naravovarstveni dejavnik.

Planinsko pašništvo je zaznamovalo pet tisoč let človekove navzočnosti v Alpah. Na podlagi tisočletnih izkušenj in vedno boljšega poznavanja narave se je oblikovala gospodarska dejavnost, ki je lahko preživela le zaradi posebnega odnosa do narave. Ta poseben odnos temelji na naslednjih načelih: naravne vire in dobrine lahko uporabljamo, ne pa izrabljamo, lahko jih izkoriščamo in ne izkoristimo, jemljemo, sočasno pa ohranjamo in varujemo. To so temeljna spoznanja planinskega gospodarstva.

Turizem in paša na planinah

Planine so priljubljen izletniški cilj. Na nekaterih planinah obiskovalci lahko poskusijo mleko in mlečne izdelke ter tradicionalne jedi in si ogledajo predelavo mleka v mlečne izdelke, ponekod je možno tudi prenočiti.

Obiskovalci planin uživajo v naravi in kulturni krajini, hkrati pa spoznavajo tradicionalno kmetijsko dejavnost ter razvijajo spoštovanje do narave in ljudi, ki na planinah delajo. Obiskovalci kmetom prinašajo dodaten zaslužek, posledica pa je obojestransko zadovoljstvo ter možnost za dodaten razvoj območja.

Ko planinske poti prečkajo pašnike

Številne planinske poti vodijo čez pašnike, na katerih se pase živina. Živali so ljudem praviloma nenevarne, PZS pa kljub temu opozarja, da se moramo zavedati, da za lastno varnost najbolje poskrbimo sami.

Upoštevajte naslednjih 10 nasvetov,  za kar najbolj varno prečkanje pašnikov

1. izogibajte se stiku s pašnimi živalmi in živali ne hranite, ohranjajte varno razdaljo,
2. vedite se mirno in ne plašite pašnih živali,
3. krave dojilje ščitijo svoje teličke. Poskrbite, da se vaši psi ne bodo približevali kravam dojiljam,
4. pse imejte ves čas pod nadzorom in na kratkem povodcu. V primeru napada pašne živali, psa takoj spustite s povodca,
5. na planinah in pašnikih ne zapuščajte pohodniških poti,
6. če vam pašna žival zastavi pot, jo obidite na največji možni razdalji,
7. če se vam pašne živali približajo: ostanite mirni, ne obračajte jim hrbta, živalim se izogibajte,
8. ob prvih znakih nemira živali hitro zapustite pašno površino,
9. ograje je treba upoštevati. Kjer so vratca, jih uporabite, za sabo dobro zaprite in hitro prečkajte pašnik,
10. spoštujte naravo, živali in ljudi, ki delajo na planinah.

VIR: Planinska zveza Slovenije (PZS), Matej Ogorevc