Sporočilo praznika dela bo živo kljub epidemiji. Na Ravnah se že sliši budnica pihalnega orkestra, na Graški Gori bo potekalo srečanje treh županov

Današnji mednarodni praznik dela bo zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 brez množičnih prvomajskih praznovanj. Sindikati so tako že v prejšnjih dneh pozvali k boju za varnejše zaposlitve, varna in zdrava delovna mesta, socialno varnost in dostojno starost. Kljub epidemiji bodo ponekod ob upoštevanju ukrepov godbe zadonele budnice.
carnations-3200029_1920

V predsedniški palači bo na razmeram prilagojen način znova potekal dan odprtih vrat ob državnem prazniku. Državljane bosta nagovorila predsednik republike Borut Pahor in predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič

Jerkičeva je v petek na tradicionalnem prizorišču prvomajskih praznovanj na ljubljanskem Rožniku izpostavila pomen, ki ga ima varnost zaposlitve v vseh svojih oblikah. Varna zaposlitev po njenih besedah pomeni tudi ustrezno plačilo, dostojno delo in trajnost zaposlitve.

V Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam so izrazili nasprotovanje vladanju z največjim demokratičnim deficitom v zgodovini samostojne države, pri čemer je cilj po njihovih navedbah demontaža nekaterih ključnih stebrov socialne države. Po pozivu predsednika Pergama Jakoba Počivavška lahko le delavstvo na čelu s sindikati ustavi predloge vlade, ki so po njegovih besedah skrajno škodljivi.

Tudi po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja je vloga sindikatov v trenutnih razmerah še bolj pomembna, saj vlada socialni dialog spreminja v farso. Temu se je treba upreti, je poudaril. Pri tem je spomnil, da delavkam in delavcem nobena pravica ni bila nikoli podarjena sama od sebe.

Na Graški Gori bo ob 11. uri potekalo tudi srečanje treh županov. Sicer pa tudi letos zaradi zdravstvene situacije v državi tradicionalnega srečanja na Graški Gori ne bo. Na športnem igrišču na Graški Gori se bodo srečali župani treh občin: Peter Dermol, župan Mestne občine Velenje, Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec in Bojan Borovnik, župan Občine Mislinja. Ob spremljavi Kvarteta Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje bodo položili venec pri spomeniku XIV. divizije in enotah IV. operativne cone pod Hriberškovim vrhom. Spomenik prikazuje prenos ranjenega partizana in je delo kiparja Antuna Augustinčića.

Sledilo bo delovno srečanje županov, ki ga na ta dan organizirajo z namenom, da opozorijo na pomembnost povezovanja in sodelovanja med sosednjimi občinami, ki je v teh časih epidemije izredno pomembno in dragoceno. Mestna občina Velenje je bila od nekdaj znana po prostovoljstvu in solidarnosti in tudi v prihodnje bodo spodbujali te vrednote in si prizadevali za dobre odnose z vsemi občinami, so zapisali na velenjski občini.

Na Ravnah pa so ob 6. uri zadoneli zvoki Pihalnega orkestra Železarjev Ravne na Koroškem. Budnica tudi letos poteka na prilagojen način. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer v državi jim budnice ne bo uspelo izpeljati v živo – kot bi si jo vsi godbeniki želeli. Zato bodo za bujenje poskrbeli na enak način kot lani. Gasilsko vozilo je s predstavniki orkestra krenilo na pot ob 6. uri na Javorniku. Ustavili se bodo na mestih, kjer jih vsako leto pričakate. Ob tem pa člani orkestra dodajajo: “Odprite okna, stopite na balkone in nam prisluhnite. Vsem želimo vesele in zdrave prvomajske praznike! V upanju, da se naslednje leto vidimo in slišimo v živo vam pošiljamo koračnico,” ki jo najdete TUKAJ.

Vir: STA, Občina Velenje, Facebook

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.