Search
Close this search box.

Spletnih naročil vedno več. Pomemben je brezkontaktni prevzem

V času povečane nevarnosti okužbe z novim koronavirusom ter ukrepov, ki omejujejo gibanje prebivalstva, se pričakovano krepi nakupovanje preko spleta.

Pri Pošti Slovenje so zaradi lažje in predvsem varne dostave, sprejeli vrsto ukrepov, s katerimi želijo zaposlenim in kupcem zmanjšati strah in možnost pred okužbo, hkrati pa zagotovili nemoteno spletno nakupovanje

Izdali so podrobna pojasnila o varnem vročanju pošiljk. Pomembno je, da kupci sledijo določenim navodilom. Ob vročitvi pošiljke se lahko (kjer obstaja možnost) dogovorijo, da pismonoša odloži pošiljko na primerno mesto (naprimer na okensko polico, pred hišo, pred blok, pri lopi, …) in se tako izognejo fizičnemu kontaktu. Zagotoviti morajo priporočeno razdaljo, vsaj 2 m. Ko se pismonoša umakne naj nato varno prevzamejo pošiljko. Podpis v tem primeru ni potreben, saj je izvedena brezkontaktna predaja pošiljke.

V času koronaviusa so na pošti izjemoma omogočili t.i. brezkontaktni  prevzem odkupnih zneskov (plačilo po povzetju z gotovino ali preko POS terminala), če kupci ne morejo priti na pošto in pismonoša oceni, da bo na spodaj opisan način lahko vročil paket. V tem primeru priporočajo, da kupci denar v primeru odkupnine, odložijo na ustrezno mesto (na okensko polico, steber ograje…) ter se maknejo na priporočeno razdaljo dveh metrov, da ga lahko pismonoša prevzame. Če je le možno naj pripravijo točen znesek, v izogib nepotrebnim dodatnim rokovanjem z gotovino. 

Tudi potrditev prevzema bodo v tem času tudi izvajali brezkontaktno, in sicer bo pismonoša v navzočnosti strank v dostavni dokumentaciji ustrezno evidentiral prevzem pošiljke. Podpis v tem primeru ne bo potreben, saj je izvedena brezkontaktna predaja pošiljke. Na Pošti Slovenije o dodali, da je ta ukrep namenjen ranljivim skupinam (starejšim, gibalno oviranim …), ki prevzem pošiljk težko opravijo na izročilnih poštah. 

V tem obdobju ne izvajajo: dostave z vnosom v stanovanje, odvoza starega blaga z vnosom v stanovanje ter odvoz reklamiranega blaga z vnosom v stanovanje.

Preberite še: GLS spreminja način dostave.

VIR: Pošta Slovenije

Dogodki