Search
Close this search box.

Sončno in topleje

Danes in jutri bo dokaj sončno, le na zahodu bolj oblačno. Pihal bo jugozahodni veter.

Danes bo sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo, na zahodu pa bo zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo v zahodnih krajih od 14 do 18, drugod od 19 do 23 °C.

Jutri bo dokaj sončno, v zahodnih krajih zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 10, najvišje dnevne v zahodnih krajih od 15 do 19, drugod od 20 do 24 °C.

Obeti

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno, le v zahodni Sloveniji bo nekaj več oblačnosti. Še bo pihal jugozahodni veter. Še nekoliko topleje bo.

Vremenska slika

Nad Sredozemljem je območje visokega zračnega tlaka. Vremenske motnje se prek srednje Evrope pomikajo proti vzhodu. Z jugozahodnim vetrom doteka k nam postopno toplejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes in jutri bo povečini sončno, več oblačnosti bo v Furlaniji Julijski krajini, v Istri in v Kvarnerju. Še bo pihal jugozahodnik.

Biovreme

V četrtek in v petek bo vpliv vremena na počutje povečini ugoden.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Med preteklimi prazniki, ko je bil v zraku saharski pesek, je bila tudi obremenitev s cvetnim prahom visoka, prevladovala so zrna cipresovk in tisovk, breze in gabra.

V nižinah je sezona breze napredovala, obremenitve bodo visoke. Večje količine cvetnega prahu sprošča tudi soroden gaber, ki vsebuje alergene podobne brezinim. Cvetenje se bo pomaknilo tudi višje v hribe.

Obremenitev s cvetnim prahom velikega jesena bo srednje visoka in se bo zmanjševala, ponovno povišanje pričakujemo ob cvetenju malega jesena v drugi polovici aprila in v maju. Cvetijo vrbe in javorji, v neposredni bližini dreves bodo obremenitve povišane. V zraku bo prisoten še cvetni prah topolov, cipresovk in tisovk ter posamezna zrna hrasta.

V Primorju poteka sezona gabra, obremenitve bodo visoke. Prisotna bodo zrna breze, povečanje obremenitve bo možno le ob prenosu cvetnega prahu s celine. Še vedno poteka sezona cipresovk, obremenitve bodo lokalno visoke. Obremenitev z jesenom bo nizka, v zraku bo tudi cvetni prah vrbe, javorja, bora in krišine. Zabeležili smo prva zrna trav, platane in hrasta, obremenitev bo nizka.

Dobro je vedeti:

-Pri nekaterih posameznikih preobčutljivih za cvetni prah breze lahko nastopijo navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni bukovk (jelše, leske, gabra, hrasta, bukve).

-Sezona bukovk je dolga, traja od januarja do sredine maja.

Vir: ARSO

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Danes in jutri bo dokaj sončno, le na zahodu bolj oblačno. Pihal bo jugozahodni veter.