Search
Close this search box.

Šolsko ministrstvo odobrilo sofinanciranje naložb tudi v več koroških občinah

Med naložbami v vrtce in šole, ki so bile po julija zagotovljenih dodatnih sredstvih za šolsko ministrstvo dodatno izbrane za sofinanciranje v obdobju 2022-2024, je tudi sedem naložb na Koroškem. Sofinanciranje načrtovanih naložb se tako obeta občinam Mislinja, Slovenj Gradec, Muta, Radlje ob Dravi, Črna na Koroškem in Dravograd.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je februarja letos objavilo razpis za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu, v okviru katerega je bilo na voljo 43 milijonov evrov.

Rezultate je ministrstvo objavilo konec aprila oz. v začetku maja, mnoge občine, ki so iz nabora izbranih naložb izpadle, pa so ob tem izražale razočaranje. Tudi na Koroškem, kjer pa je bil takrat za sofinanciranje izbran projekt Občine Ravne na Koroškem za gradnjo novega vrtca, ki je v teku.

Nato je vlada zaradi velikega števila prijav in zaradi potreb po vlaganjih s ciljem izboljšati vrtčevsko in šolsko infrastrukturo 8. julija letos zagotovila šolskemu ministrstvu dodatnih 72,5 milijona evrov.

“Ta sredstva so namenjena občinam, ki so se prijavile na zgoraj omenjeni razpis, so izpolnjevala vse pogoje in merila iz razpisa, vendar zaradi omejenih sredstev njihovi projekti na razpisu niso bili izbrani,” so za STA pojasnili na šolskem ministrstvu.

Za sofinanciranje so nato na ministrstvu izbrali dodatnih 86 projektov, med njimi za 42 vrtcev v vrednosti 32,2 milijona evrov in 44 šol v vrednosti skoraj 40 milijonov evrov.

Med dodatno izbranimi je tudi sedem projektov s Koroške. To so s področja vrtcev preureditev prostorov za Vrtec Slovenj Gradec, pri čemer gre za projekt Občine Mislinja (odobrenih 163.000 evrov sofinancerskih sredstev ministrstva), naložba v šolski okoliš in Vrtec Muta (1,2 milijona evrov) in prizidek k vrtcu v Radljah ob Dravi (511.000 evrov), je razvidno iz sklepa o izboru.

S področja osnovnih šol pa se sofinanciranje obeta za projekt druge faze rekonstrukcije Osnovne šole Črna na Koroškem (901.000 evrov), prve faze rekonstrukcije Osnovne šole Neznanih talcev Dravograd (117.000 evrov) in za dva projekta na območju slovenjgraške občine. To sta prizidek in rekonstrukcija Osnovne šole Podgorje (351.000 evrov) ter prizidek in rekonstrukcija Tretje osnovne šole Slovenj Gradec (1 milijon evrov), kjer je soustanoviteljica šole tudi občina Mislinja.

Je pa v sklepu o izboru, ki ga je šolsko ministrstvo izdalo 8. septembra letos, zapisano, da so sredstva za izbrane naložbe predvidena z odložnim pogojem. Pogoj, da bo sklep stopil v veljavo, sta sprejeta in javno objavljena sprememba državnega proračuna za leto 2022 in proračun za leto 2023, kjer bodo zagotovljena sredstva za izpolnitev tega sklepa.

Tako med drugim tudi na slovenjgraški občini še čakajo na dodatne informacije o tem, kakšna bo dinamika črpanja odobrenih sredstev oz. kdaj jih lahko za dve načrtovani naložbi v občini pričakujejo. Medtem pa že opravljajo popis del in se pripravljajo na objavo dveh razpisov za izbiro izvajalcev gradbenih del. Kot je za STA še povedal župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, si želi, da bi se dela lahko začela čim prej.

Na Muti, kjer so dobili odobrena sredstva za vlaganja v šolski okoliš in vrtec, pa občina nadaljuje s pripravo dokumentacije. Po že znani idejni zasnovi bo v teh dneh znana izbira projektanta, ki bo pripravil projektno dokumentacijo, je za STA dejal župan Občine Muta Mirko Vošner.

Dogodki

Med naložbami v vrtce in šole, ki so bile po julija zagotovljenih dodatnih sredstvih za šolsko ministrstvo dodatno izbrane za sofinanciranje v obdobju 2022-2024, je tudi sedem naložb na Koroškem. Sofinanciranje načrtovanih naložb se tako obeta občinam Mislinja, Slovenj Gradec, Muta, Radlje ob Dravi, Črna na Koroškem in Dravograd.