Sodišče v zadevi odrezana roka Adlešičevo in Abramova spoznalo za kriva in ju obsodilo na zaporni kazni

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je na ponovljenem sojenju v zadevi odrezana roka Julijo Adlešič in Sebastiena Abramova po njunem današnjem priznanju spoznalo za kriva in ju obsodilo na zaporni kazni. Adlešičevi je prisodilo na eno leto in sedem mesecev zapora, Abramovu pa dve leti in pet mesecev. Večino kazni sta sicer že prestala v priporu.

Sodišče je za kriva spoznalo tudi starša Abramova Tinko Huskić Colarič in Gorazda Colariča, ki sta danes prav tako priznala krivdo. Izreklo jima je pogojno obsodbo enega leta in šestih mesecev zapora oz. enega leta s preizkusno dobo treh let.

Tožilstvo jim je očitalo nadaljevanje kaznivega dejanja poskusa goljufije oziroma pomoči pri teh dejanjih na škodo petih zavarovalnic, ki bi morale Adlešičevi v primeru nezgode izplačati odškodnino v skupni višini okoli 1,17 milijona evrov, a do izplačil ni prišlo.

Obtožene je sodišče zaradi slabega socialnega položaja opravičilo tudi plačila vseh sodnih stroškov. Huskić Colaričeva bo sicer morala poravnati stroške, ki so nastali po njenih krivdi v višini okoli 60 evrov.

Pri določitvi višine kazni je sodišče sledilo predlogu tožilstva, ki je z obtoženimi sklenilo sporazum o priznanju krivde. Vsi štirje so ob začetku ponovljenega sojenja oktobra vztrajali, da niso krivi, danes pa so priznali krivdo za očitana kazniva dejanja.

Po besedah sodnice Marjete Dvornik je z današnjim priznanjem krivde obtoženih prišlo do pomembnega preobrata v postopku. Ob tem je poudarila, da je sodni senat priznanja krivde po preverjanju, ali so bila prostovoljna, in glede na dokazno gradivo brez razumnega dvoma tudi sprejel.

Po njenih besedah je to postopek pospešilo in tudi poenostavilo, kljub temu, da je bilo priznanje krivdo podano ne v tako zgodnjih fazah postopka, kot je to sicer običajno. Je pa sodišče priznanja krivde, ki jih je mogoče podati kadarkoli v postopku do zaključka sojenja, ovrednotilo kot konstruktivna. Ključno pri tem je, da v sojenju tako ne bo treba opraviti poskusa na človeškem truplu.

Ob izreku sodbe je Dvornikova še dodala, da so očitana kazniva dejanja odraz vrednot v naši družbi, kjer se očitno vse bolj izpostavljata potreba in pohlep po materialnih dobrinah. “Želja imeti velijo denarja je očitno na prvem mestu. Za pridobitev tega pa se, kot kaže, ne izbira več sredstev, kar je nazorno pokazal ta postopek,” je dejala.

Obtoženi ob izreku sodbe sicer niso bili navzoči, v izjavi za medije po koncu sojenja pa so o razlogih za priznanje krive spregovorili njihovi odvetniki.

“Ponudba tožilstva je bila taka, da bi jo vsak razumen človek sprejel. Sploh glede na to, da bo Abramov v zaporu v zvezi s to zadevo šest dni, nobenih stroškov ne bo plačal. Mislim, da je odločitev pametna,” je dejal odvetnik Abramova Mitja Pavčič.

Adlešičeva pa si je po besedah njenega zagovornika Borisa Grobelnika predvsem želela mir v življenju ter se izogniti dolgotrajnemu postopku, pa tudi medijskemu pritisku.Želi naprej živeti anonimno, tako kot običajen državljan,” je dodal. Na vprašanje, zakaj je torej krivdo priznala šele sedaj, je Grobelnik odvrnil, da je taka osebna odločitev, ki mora dozoreti v vsakem človeku. Kot je še pojasnil, je Adlešičeva danes dosojeno zaporno kazen že skoraj v celoti prestala v priporu.

Današnja sodba še ni pravnomočna, o morebitni pritožbah bodo vpleteni še razmislili.

Adlešičevo in Abramova je ljubljansko okrožno sodišče že 11. septembra lani spoznalo za kriva in jima prisodilo dve oz. tri leta zaporne kazni. A višji sodniki so obsodbo razveljavili in zadevo vrnili v ponovno sojenje na prvostopenjsko sodišče, ker so ocenili, da dejansko stanje glede mehanizma nastanka poškodbe roke Adlešičeve ni bilo dovolj razčiščeno.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije