Socialni demokrati pozivajo k takojšnji spremembi Pravilnika o vzdrževanju cest

Koroško so vremenske razmere minuli petek popolnoma ohromile in odrezale od preostalih delov Slovenije. Mnogi občani so se ob tem vprašali, zakaj je do tega prišlo, ko pa vendar tolikšno sneženje ni neobičajno niti za letni čas, niti za pokrajino samo. Nenavadno je tudi, da v ponedeljek, 3 dni po koncu sneženja, ceste še vedno niso očiščene, prevozne pa so le pogojno. Na nastalo situacijo so se odzvali v Območni organizaciji SD Mežiške doline, vzrok pa vidijo v novem Pravilniku o rednem vzdrževanju cest, sprejetem maja lani.

fca71cd9892dfeeac81204f8e1de8d1a

Z novim pravilnikom je odstranjevanje snega s cest prešlo iz prvega v drugi prednostni razred, prav tako pa vzdrževalna služba ni več dolžna na zahtevo policije takoj odpraviti vzrokov, zaradi katerih je oviran ali ogrožen cestni promet oziroma zaradi katerih bi lahko prišlo do hujših poškodb ceste in večje materialne škode. Novi pravilnik predvideva tudi, da je prevoznost zagotovljena, če je na cesti do 10 oziroma 15 cm snega.

Na katastrofalno stanje koroških cest že ob rahlem sneženju je javno opozoril Jani Prednik, ki vidi objektivno odgovornost na strani pristojnega ministra, ki je po njegovem mnenju obšel nasvete stroke. Že med pripravo pravilnika so strokovnjaki opozarjali, da je novi pravilnik slabši od prejšnjega, kar smo Korošci izkusili na lastni koži minuli vikend.

»Socialni demokrati smo danes poslali protestno noto na Vlado RS in pristojnemu ministru dr. Petru Gašperšiču. Menimo, da je vzrok nastalemu kaosu še ena izmed katastrofalnih odločitev ministra Gašperšiča, ki, kot kaže, ni poslušal stroke v času priprave Pravilnika o rednem vzdrževanju cest, ki je bil sprejet 16.5.2016. Tako je minister dr. Peter Gašperšič objektivno kriv za situacijo, ki je nastala na naših cestah in katere posledice so občutne še danes. Dva dni po sneženju, vsaj ne takšnem, ki bi bil razlog za takšno stanje na cestah, so ceste (vsaj na Koroškem) še vedno katastrofalno slabo očiščene in nevarne za voznike,« je Jani Prednik zapisal v izjavi za javnost.

Ministra Gašperšiča tako Socialni demokrati pozivajo, naj preuredi oziroma spremeni pravilnik do te mere, da bo potovanje po slovenskih cestah omogočeno in varno tudi ob sneženju.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.