Search
Close this search box.

So kadilci bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom?

Kadilci so na splošno bolj dovzetni za okužbe dihal, zato je verjetno, da so tudi bolj dovzetni tudi za okužbo v primerjavi z osebami, ki ne kadijo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so dodali, pa trenutno še ni na voljo dovolj dokazov za takšno trditev.

Po navedbah NIJZ imajo posamezniki s slabšo pljučno funkcijo, ki je lahko tudi posledica s kajenjem povezanih bolezni dihal, zelo verjetno zvišano tveganje za zaplete v primeru okužbe z novim koronavirusom.

“Kajenje namreč okvari in zmanjša mehanizme dihalnih poti, ki čistijo dihalne poti, to so migetalke v dihalnih poteh in izločanje sluzi. Pri kadilcu je delovanje migetalk okvarjeno, sluzi pa je več in je gostejša. Sluz se tako težje izloča iz dihalnih poti in verjetnost okužbe je večja. Poleg tega ima kajenje škodljive učinke na imunski sistem in oslabi posameznikovo sposobnost boja z okužbo,” opozarjajo na inštitutu.

Po trenutnih podatkih še ni jasno, koliko pred morebitno okužbo bi moral posameznik opustiti kajenje, da bi zmanjšal tveganje za komplikacije ob okužbi. Je pa znano, da se pljučna funkcija funkcija pomembno izboljša v nekaj mesecih po opustitvi kajenja. Tako se zmanjša tudi verjetnost okužb dihal, so pojasnili na NIJZ.

“Opustitev kajenja je morda še posebej pomembna v tem času za zmanjšanje škode, ki jo povzroča novi koronavirus. Opustitev kajenja lahko zmanjša verjetnost komplikacij pri okužbi z novim koronavirusom, prinese pa še številne druge pomembne koristi za zdravje. Če kadite, je opustitev kajenja najbolje, kar lahko naredite za svoje zdravje,” poudarjajo na inštitutu.

NIJZ je ob tem podal še nekaj nasvetov tistim kadilcem, ki v trenutnih razmerah želijo opustiti kajenje. Vsak dan med 7. in 10. ter 17. in 20. uro jim je na voljo brezplačni svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 27 77. Svetovanje za opuščanje kajenja je dostopno tudi na spletnem forumu.

Prav tako so v lekarnah na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki po navedbah inštituta pripomorejo k uspešnejši opustitvi kajenja.

Zaradi aktualnih razmer do nadaljnjega sicer ne potekajo brezplačna individualna svetovanja in skupinski programi za opuščanje kajenja v Zdravstveno-vzgojnih centrih oziroma Centrih za krepitev zdravja. Ta vrsta pomoči bo ponovno vzpostavljena takoj, ko bo to možno, še zagotavljajo na NIJZ.

Na inštitutu pa pri tem še opozarjajo na tiste tobačne izdelke, ki jih lahko uporablja več oseb, kot je na primer vodna pipa. Znano je namreč, da skupinska uporaba iste vodne pipe poveča verjetnost prenosa različnih nalezljivih bolezni. Tako na NIJZ ocenjujejo, da je verjetno, da lahko spodbuja tudi prenos novega koronavirusa. Poleg tega vodna pipa predstavlja okolje, ki spodbuja preživetje različnih virusov in bakterij izven gostitelja, so še opozorili.