Search
Close this search box.

Smrad domnevno prišel iz Avstrije – previdnost ni več potrebna

Po najnovejših informacijah naj bi nenavadnemu vonju po vsej Koroški botrovale proizvodne težave v tovarni papirja v Avstriji.

Malo pred poldnevom so na pristojnem uradu v Celovcu potrdili, da je v eni izmed tamkajšnjih tovarn papirja v Sankt Paulu oziroma Wolfsbergu prišlo so izpusta žveplovega dioksida, kar bi lahko povzročilo neprijeten smrad, ki so ga zaznali po vsej Koroški. Informacijo so sporočili šele po vztrajnem poizvedovanju slovenskih pristojnih služb, čeprav je do dogodka prišlo že včeraj zvečer. Koncentracija snovi, ki je povzročala vonj, prav tako pa tudi sam vonj, sta se do takrat že toliko razkadila in zmanjšala, da mobilna enota ekološkega laboratorija ni mogla potrditi prisotnosti oziroma ne morejo z gotovostjo trditi, da je vonj res povzročil žveplov dioksid.

Čeprav je žveplov dioksid strupen, pa v manjših koncentracijah ni nevaren za ljudi. Ob neposredni izpostavljenosti ter v večjih količinah lahko povzroči draženje sluznice in dihalnih poti, vendar v našem primeru ni šlo za tolikšno koncentracijo. Zaradi tega je Uprava RS za zaščito in reševanje tudi umaknila opozorilo o gibanju na prostem.

Po poročanju ORF je v omenjeni avstrijski tovarni že v preteklosti prihajalo do podobnih težav, ki motijo okoliške prebivalce.

Dogodek sicer sproža vrsto vprašanj. Kot nam je pojasnil regijski poveljnik Civilne zaščite Alan Matijevič, je protokol za ukrepanje v takšnih primerih povsem jasen, če pride do težav v Sloveniji. Ker pa gre tokrat za proizvodno težavo oziroma nesrečo v Avstrijskem podjetju, so se slovenske enote le s težavo dokopale do informacij.

O vzrokih za dogodek, kot tudi zakaj ni bila Slovenija o njem obveščena ter opozorjena na potencialno nevarnost, bo več znanega v prihodnjem tednu.