Search
Close this search box.

Slovenskim vojakom posebna pooblastila? V Italiji v enem dnevu skoraj tisoč smrtnih žrtev

Dnevni pregled dogodkov (povezanih z novim koronavirusom) v Sloveniji in svetu.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so v četrtek našteli 70 dodatnih okužb z novim koronavirusom. Skupaj je v državi tako potrjenih 632 primerov. Do četrtka so opravili 18.369 testiranj, samo v četrtek 1075. Hospitaliziranih je bilo 90 oseb, 22 jih je bilo na intenzivni negi, je objavila vlada. Za boleznijo covid-19 sta umrli še dve osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na devet.

BRDO PRI KRANJU – Vlada na seji odloča o predlogih ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa. Vse skupaj bo združila v predlog t.i. mega zakona, za katerega si premier Janez Janša želi, da bi ga DZ potrdil še ta mesec. S tem bi lahko pomoč zaobjela meseca aprila in maj, bodo pa nekateri ukrepi veljali tudi za nazaj. Ob tem pa so slovenske gospodarske organizacije in združenja, ki sestavljajo Gospodarski krog, člane v kriznih časih pozvale k pomoči poslovni skupnosti, državljanom in državi. Podjetja lahko prispevajo z materiali in sredstvi, storitvami, znanjem in prostovoljci ter finančnimi donacijami.

LJUBLJANA – Pojav novega koronavirusa je vplival tudi na spremembe v organizaciji dela tako v gospodarstvu kot javni upravi. Mnoga podjetja in organizacije so morala preiti na delo na daljavo oz. od doma, na kar pa vse niso bile pripravljene. Strokovnjaki menijo, da nas bo kriza prisilila, da pri razvoju tega področja preskočimo nekaj stopnic. Z zaprtjem dela proizvodnje in ustavitvijo javnega življenja pa je upadel tudi odjem električne energije, kažejo podatki sistemskega operaterja distribucijskega omrežja SODO.

LJUBLJANA – Minister Aleš Hojs ima po posvetih v DZ o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, dober občutek. Predlog bodo dopolnili s pripombami in ga poslali poslanskim skupinam. Hojs računa, da bi usklajenega vlada lahko potrdila v ponedeljek ali torek in da bi prihodnji teden stekel tudi postopek v DZ. Predsednik SD Dejan Židan pa je po pogovoru s Hojsom pojasnil, da v SD trenutno ne vidijo razloga za podelitev izrednih pooblastil vojski. V LMŠ pa se do predloga še niso dokončno opredelili.

LJUBLJANA – Vračanje Slovencev, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa obtičali v tujini, se nadaljuje. Zgodaj davi se je posebnim humanitarnim letom iz Madrida v domovino vrnila skupina Slovencev, ki so morali v 14-dnevno karanteno v hotel Paka v Velenju, saj prihajajo z žariščnega območja pandemije. V četrtek zvečer se je na pot podal tudi konvoj osebnih vozil s slovenskimi državljani iz Severne Makedonije, v Bratislavo pa je priletela skupina Slovencev iz Washingtona, ki so jih nato z avtobusom prepeljali v Slovenijo.

LJUBLJANA – Poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB se tudi z novim predlogom razdelitve mest v delovnih telesih ne strinjajo. Po njihovem mnenju predlog pri komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ne odraža zahtev poslovnika in demokratičnih meril, po katerih mora imeti večji vpliv pri nadzoru teh služb opozicija, prav tako vodstvena mesta v delovnih telesih niso sorazmerno razporejena. To so zapisali v dopisu predsedniku DZ Igorju Zorčiču dan po posvetu pri njem in Zorčiču predlagali, da se v ponedeljek ponovno sestanejo.

LJUBLJANA – Družba 2TDK je s konzorcijem družb Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel podpisala 8,5 milijona evrov vredno pogodbo za gradnjo objektov za prečkanje doline Glinščice. Po načrtovani časovnici se mora gradnja dveh mostov in galerije čez dolino začeti avgusta, dela pa naj bi končana konec novembra 2021. Ker gradnja objektov v dolini Glinščice sodi med pripravljalna dela v okviru projekta drugi tir Divača-Koper, bo sofinancirana z evropskimi nepovratnimi sredstvi v višini do 85 odstotkov upravičenih stroškov, ki jih je Slovenija dobila v okviru instrumenta za povezovanje Evrope.

LJUBLJANA – V Slovenski vojski so v tednu dni od povabila državljanom v vrste pogodbene rezerve prejeli 211 prijav. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za obrambo, so z odzivom zadovoljni. Po njihovih navedbah je iz prejetih prijav razvidno, da vsi ne izpolnjujejo vseh pogojev za vstop v sestavo Slovenske vojske. Tiste, ki pa splošne pogoje izpolnjujejo, bodo uprave za obrambo pozvale, da podajo vloge za vključitev v rezervno sestavo, nato se bo začel selekcijski postopek za kandidate, kot je predpisan.

MARIBOR – Mariborsko višje sodišče je delno ugodilo pritožbi Senada Softića in njegove zagovornice Tanje Kompara na obsodilno sodbo za umor in povzročitev splošne nevarnosti pred več kot dvema letoma na Titovi cesti v Mariboru. Kazen za umor je znižalo na 23 let, za povzročitev splošne nevarnosti pa na leto in pol ter izreklo enotno kazen 24 let zapora.

LJUBLJANA – V 84. letu starosti je preminila prevajalka in gledališka ustvarjalka, so sporočili iz Združenja dramskih umetnikov Slovenije. V njenem obsežnem prevajalskem opusu so zlasti pomembni prevodi iz španske in južnoameriške književnosti, uveljavila pa se je tudi kot igralka, režiserka in organizatorka kulturnega življenja.

LJUBLJANA – Na pobudo Mednarodnega gledališkega inštituta je 27. marec svetovni dan gledališča. Mednarodno poslanico je prispeval pakistanski dramatik Šahid Nadim, ki meni, da ima gledališče plemenito vlogo pri spodbujanju in mobiliziranju človeštva, da bi se dvignilo iz brezna, kamor drsi. Slovensko poslanico pa je v verzih spisala Saša Pavček.

SVET

ITALIJA – v zadnjih 24 urah zabeležili 919 smrtnih žrtev covida-19, ki je vse skupaj zahteval že 9134 življenj. Trenutno je v tej državi potrjeno okuženih 66.414, kar je 4401 primer več kot v četrtek, kažejo podatki italijanske civilne zaščite. Vse skupaj pa se je doslej okužilo 86.498 ljudi.

Pred tem so tuje tiskovne agencije poročale o 969 novih smrtnih žrtvah, pri čemer so upoštevali tudi 50 smrtnih žrtev v Piemontu, ki jih tamkajšnje oblasti v četrtek niso pravočasno sporočile. Tako so jih prišteli danes.

Število novih smrtnih žrtev je v primerjavi s četrtkom, ko so jih zabeležili 662, močno poskočilo. Število novih okužb se je medtem v primerjavi s četrtkovimi podatki nekoliko znižalo. Od srede do četrtka se je namreč število aktualnih primerov okužb povečalo za 4492.

V Italiji je trenutno 3732 bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. Ozdravelo pa je 10.950 ljudi, to število se je od četrtka povečalo za 589, podatke italijanske civilne zaščite povzemajo tuje tiskovne agencije.

Najhuje prizadeta italijanska dežela še naprej ostaja Lombardija, kjer je trenutno s koronavirusom okuženih 23.895 ljudi, umrla pa sta 5402 človeka. Sledita deželi Emilija – Romanja s 9361 okuženimi in Benečija s 6648 ljudmi, ki so trenutno pozitivni na novi koronavirus.

Covid-19 je visok davek tvegal tudi med italijanskimi zdravstvenimi delavci, doslej je umrlo 44 zdravnikov. Več kot 6200 zdravnikov in medicinskih sester pa se je okužilo, to je devet odstotkov vseh.

ZDA – V zadnjih 24 urah so v ZDA zabeležili 18.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in 345 novih smrti. S tem se je skupno število umrlih povzpelo že na 1475, število okuženih pa na 97.028, so danes sporočili z univerze Johns Hopkins.

ZDA so v četrtek prevzele neslavni rekord države z največ okuženimi s koronavirusom na svetu ter prehitele Italijo in Kitajsko. Vse analize napovedujejo, da bo število okužb naraščalo še najmanj do druge polovice aprila.

Najhuje je prizadeta zvezna država New York, v njej pa mesto New York. Po podatkih, ki jih je sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo, je v tej zvezni državi doslej umrlo 519 ljudi, od tega samo od četrtka zjutraj 134. Večinoma v mestu New York. Našteli so 44.600 pozitivnih testov, kar je 7300 več kot v četrtek zjutraj. V mestu je bilo pozitivnih testov več kot 25.000.

Dogodki