Search
Close this search box.

Slovenski znanstveniki ponovno prejemniki Novartisovih nagrad za izjemne dosežke

Slovenski znanstveniki so ponovno dokazali, da sodijo med najboljše Novartisove sodelavce na svetu. Novartis namreč z znanstvenimi nagradami, ki jih podeljuje že več kot 20 let, prepoznava posameznike in time, ki utirajo nove poti na področju farmacije.

Letos sta nagrado za vodilne znanstvenike (Leading Scientist Award) kot posameznika prejela dr. Biljana Janković, vodja skupine IVIVC iz Razvojnega centra Slovenija, in dr. Drago Kuzman, vodja inovacij razvojnih procesov v Razvoju bioloških zdravil Mengeš. Nagrado za vodilne znanstvenike so kot tim prejeli še dr. Rok Grahek, dr. Andrej Kocijan in mag. Nejc Golob, člani oddelka Analitske raziskave v Razvojnem centru Slovenija.

Dr. Biljana Janković je prejela Novartisovo znanstveno nagrado za izjemen prispevek k 15 vlogam registracijskih dosjejev za nova zdravila in prek 10 lansiranjem novih izdelkov ter k razvoju več kot 10 prototipov. Prav tako je izjemno pomemben njen prispevek pri razvoju znanstvene odličnosti v Razvojnem centru Slovenija, kjer vodi štiri področja raziskav, ki so privedle do vzpostavitve kar 14 znanstvenih inkubatorjev.

»Novartisova nagrada za vodilno znanstvenico je strokovno priznanje matične institucije ter potrditev, da sem na pravi poti v karierni rasti. Priznanje se namreč podeljuje na najvišjem nivoju Novartisa. S tem je poplačan ves trud in čas, ki ga posvečam meni najlepšemu poslanstvu pri razvoju zdravil – biti znanstvenica. Nagrada mi pomeni veliko spodbudo za nadaljnje delo ter motivacijo, da znanje ter pristope delim s svojim timom in sodelavci v Farmacevtskem razvoju v Razvojnem centru Slovenije,« je povedala dr. Jankovićeva.

Novartisovo nagrado je prejel tudi dr. Drago Kuzman, interdisciplinarni znanstvenik, ki je svoje poglobljeno znanje iz fizike, predklinične medicine, bioinformatike in podatkovne znanosti združil v oblikovanje novih tehnik in pristopov v razvoju bioloških zdravil. V prakso je uspešno uvedel številne nove koncepte, kot sta napovedovanje roka trajanja bioloških zdravil in interferometrija z biološkimi plastmi kot nadomestna metoda za testiranje biološke učinkovitosti bioloških zdravil.

»Prejeto priznanje je dokaz več, da imamo v Tehničnem razvoju podobnih bioloških zdravil pravo ekipo, inovacijsko kulturo in odlične pogoje, ki nam jih zagotavlja v prihodnost naravnano vodstvo s prof. dr. Urošem Urlebom na čelu,« pravi dr. Kuzman in dodaja: »Poleg raziskovanja novih načinov zdravljenja se farmacija močno obrača v smer digitalizacije, uporabe umetne inteligence, avtomatizacije procesov, ki jo poganja senzorika v realnem času. To kaže, da postaja farmacija še bolj interdisciplinarno področje, ki bo tako še bolj zanimivo za privabljanje tudi inženirskih talentov. S širjenjem področja pa bo še bolj kot zdaj pomembno sodelovanje z akademskimi institucijami.«

Dr. Rok Grahek, dr. Andrej Kocijan in mag. Nejc Golob so Novartisovo znanstveno nagrado prejeli za prebojni prispevek pri odkrivanju vzrokov prisotnosti nitrozaminov v zdravilih. Njihovo odkritje ima velik pomen ne samo za Sandoz in Novartis, temveč za celotno farmacevtsko industrijo. »Počaščeni smo, da so bili naši dosežki prepoznani v Novartisu. Nagrada bo motivacija za nadaljevanje našega znanstveno raziskovalnega dela, ki prispeva k doseganju ciljev podjetja in k celotni znanstveni skupnosti. Vsi smo zelo navdušeni nad svojim delom in navdihuje nas dejstvo, da lahko z dodatnimi napori pridemo do rezultatov, ki vplivajo na celotno farmacevtsko industrijo. V čast nam je prejeti priznanje, ki poudarja predanost in strokovnost našega tima.«

Besedilo: lek.si

Dogodki