Search
Close this search box.

Slovenski državni gozdovi za lesne centre v štirih letih 15 milijonov evrov

Po daljšem obdobju medresorskega usklajevanja je vlada nedavno sprejela strateški načrt poslovanja družbe Slovenski državni gozdovi za prihodnja leta. Ta predvideva tudi vzpostavitev regijskih lesnopredelovalnih centrov z možnostjo sodelovanja zasebnih investitorjev. Vložek Slovenskih državnih gozdov v vse bo 14,75 milijona evrov v štirih letih.

Potem ko se je lani že nakazovalo, da morebiti načrtovanih centrov za zbiranje in predelavo lesa ne bo, saj so investicijski elaborati pokazali, da od skupno štirih predvidenih centrov samo naložba v center Snežnik na Kočevskem izkazuje zadovoljivo stopnjo donosnosti, pa so zdaj v strateških načrtih Slovenskih državnih gozdov predvideni tovrstni centri na štirih območjih, lahko pa še kje drugje. So pa pred njihovo vzpostavitvijo predvidene še študije izvedljivosti in ekonomske opravičljivosti.

Oblikovanje regijskih centrov bo potekalo prek oblikovanja lastnih in/ali skupnih podjetij z zasebnimi investitorji, predvideva strateški načrt poslovanja družbe Slovenski državni gozdovi za obdobje 2020-2029 s temelji poslovne politike 2020-2024, ki ga je vlada sprejela 15. aprila. S sprejemom strateškega načrta so podani pogoji za začetek aktivnosti v letošnjem letu.

Zasebni investitorji bi poleg kapitala v skupni projekt prispevali tudi svoje izkušnje in strokovna znanja ter Slovenskim državnim gozdovom omogočili lažji dostop na trge, na katerih so že prisotni. Centri bodo regijski pobudniki razvoja gozdno-lesne verige in celovite izrabe lesa in bodo predvidoma vzpostavljeni na območju Notranjske, Koroške, Štajerske in širše Dolenjske, kjer se vključuje tudi Kočevsko, so za STA pojasnili v družbi Slovenski državni gozdovi.

Ta družba bo sredstva v višini 14,75 milijona evrov namenila kot lastni vložek pri vzpostavitvi centrov, in sicer po izvedenih študijah izvedljivosti in ekonomske opravičljivosti tako, da se za vzpostavljanje centrov predvidi vsako leto 3,7 milijona evrov, z začetkom v letošnjem letu. Letna dinamika se lahko tudi spremeni, skladno s soglasjem nadzornega sveta in skupščine družbe.

“Družba Slovenski državni gozdovi bo centre vzpostavila predvsem s sodelovanjem z različnimi partnerji. Med možnimi oblikami sodelovanja s potencialnimi partnerji je družba Slovenski državni gozdovi zainteresirana in pripravljena proučiti vsakršno možnost izvedbe financiranja, izgradnje in upravljanja posamezne investicije v obliki in vsebini, ki bo v največji možni meri povzemala temeljna načela koncepta javno-zasebnih partnerstev,” so pojasnili.

Ta bo pri vzpostavljanju centrov zasledovala več kriterijev, kot so količina zmanjšanja izvoza okroglega lesa, uvajanje novih tehnologij, možnost elektronskega merjenja gozdno-lesnih sortimentov in sodelovanje z žagarsko industrijo v smislu odkupa polproizvodov, nadaljnje dodelave in neposredne prodaje na svetovni trg. Upoštevala bo tudi možnosti sprejema surovine iz sanitarne sečnje in ustrezno tehnološko opremljenost za lupljenje in mokro skladiščenje za potrebe družbe ali lastnikov zasebnih gozdov.

Po daljšem obdobju medresorskega usklajevanja je vlada nedavno sprejela strateški načrt poslovanja družbe Slovenski državni gozdovi za prihodnja leta. Ta predvideva tudi vzpostavitev regijskih lesnopredelovalnih centrov z možnostjo sodelovanja zasebnih investitorjev. Vložek Slovenskih državnih gozdov v vse bo 14,75 milijona evrov v štirih letih.