Slovenski avto leta 2021 je škoda octavia

Ključni slovenski splošno informativni in specializirani avtomobilski mediji so letos vnovič organizirali izbor za Slovenski avto leta. Škoda octavia se je v finale uvrstila z največjim številom točk glasujočih, svoje prvo mesto pa je v finalu, kjer so imela uredništva sodelujočih medijev zadnjo besedo, le še potrdila.

Skoraj tri desetletja oziroma od začetka samostojne Slovenije poteka izbor Slovenski avto leta. Motorevija je eden od ključnih akterjev tradicije tega izbora, saj je bila leta 1992 med tremi ustanovnimi mediji izbora. V vseh teh letih je izbor ob pomoči glasovalcev sodelujočih medijev postal osrednja slovenska avtomobilska prireditev, ki pomembno vpliva na kakovost in raznolikost slovenskega avtomobilskega trga.

Izbor Slovenski avto leta 2021 je organiziralo devet slovenskih medijev, ki se ukvarjajo s poročanjem in predstavljanjem avtomobilov: Motorevija AMZS, RTV Slovenija (Radio Val 202 in TV oddaja Avtomobilnost), Delo in Slovenske novice, Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Večer, Siol.net, Komotar Minuta, Avto magazin in Evo. V izboru za Slovenski avto leta 2021 so lahko sodelovali modeli novih avtomobilov, ki so prišli na slovenski trg v letu 2020 in je bilo do 30. novembra 2020 registriranih najmanj 25 primerkov. 

Prva škoda octavia, drugi volkswagen golf, tretji peugeot 2008, četrti hyundai tucson in peti – med skupno 18 kandidati z izboru Slovenski avto leta 2021 – je renault captur. 

Izmed 18 kandidatov so bralci, poslušalci in gledalci devetih sodelujočih medijev najprej izbrali pet finalistov, med temi pa so nato svoje glasove oddali še predstavniki sodelujočih redakcij. Letošnje glasovanje je bilo bistveno bolj izenačeno in raznoliko kot v lanskem letu, poroča SIol.

Škoda octavia, ki je s strani bralcev dobila daleč največ posameznih glasov, je za dve točki premagala volkswagen golfa. Dodatnih šest točk je zaostal peugeot 2008, še točko več pa hyundai tucson. Peto mesto med 18 kandidati je naposled pripadlo renault capturju.

To je po letu 2014 druga prestižna nagrada za octavio na izboru Slovenski avto leta. Škoda pa ima skupaj tri laskave nazive. Štiri zmage ima volkswagen golf,  ki pa letos prvič ob uvrstitvi v finale ni postal zmagovalec izbora.

Octavia je poleg bralcev največ točk dobila še od dveh redakcij, peugeot 2008 je najvišjo oceno dobil s strani treh, golf in tucson pa od dveh v žiriji sodelujočih medijev.

Vir: Škoda octavia, Siol, AMZS