Search
Close this search box.

Slovenska škofovska konferenca: Do nadaljnjega odpovedane vse maše

Slovenski škofje so na dopisni seji Slovenske škofovske konference (SŠK) določili izredne ukrepe za preprečevanje širjenje koronavirusa. Tako bodo v cerkvah od petka odpovedane vse maše, podeljevanje zakramentov, ljudske pobožnosti in župnijska praznovanja. Praznovanje porok in krsta bo odloženo, pogrebi pa le ob strogem upoštevanju navodil.

Ukrepi bodo stopili v veljavo ob polnoči in bodo veljali do preklica. Duhovniki bodo maše po sprejetih namenih darovali izključno zasebno in brez prisotnosti vernikov. Somaševanje duhovnikov in skupno obhajanje ni dovoljeno. Maše in križevi poti ter druge oblike pobožnosti na prostem niso dovoljeni.

Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, televiziji oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila, so zapisali v SŠK.

Župnikom nalagajo, naj na vrata cerkva pritrdijo obvestilo, na katerem naj bo napisano: “Svete maše so do nadaljnjega odpovedane. Možna je osebna molitev zdravih vernikov pod pogojem, da v cerkvi oz. kapeli ni več kot 10 oseb in so med seboj oddaljene vsaj 1,5 metra.”

Dopuščajo, da so cerkve v času epidemije odprte izključno pod naslednjimi pogoji: da gre za osebno molitev zdravih vernikov brez simptomov akutne pljučne bolezni, da je istočasno v cerkvi največ 10 oseb, med katerimi mora biti vsaj 1,5 metra razdalje, da cerkev, ki je odprta za vernike, vsaj dvakrat na dan očistijo z razkužilnimi sredstvi in da je vernikom v cerkvi na voljo razkužilno sredstvo za roke.

Spovedovanje je odloženo za nedoločen čas. Dovoljeni so cerkveni pogrebi ob strogem upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogreb se opravi brez pogrebne svete maše in samo z najožjimi sorodniki. Pogrebna sveta maša bo lahko darovana po preklicu tega navodila.

V smrtni nevarnosti je dovoljeno podeljevanje bolniškega maziljenja ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena. Podeljevanje zakramenta svetega krsta in poroke se preloži.

Prav tako do preklica po župnijah ne bo verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj. Kateheti naj starše prosijo, da manjkajočo snov predelajo skupaj s svojimi otroki.

Škofijske in župnijske pisarne, cerkveni arhivi ter drugi cerkveni uradi ostanejo do nadaljnjega zaprti. Verniki se lahko na župnijske urade obrnejo samo po telefonu oziroma elektronski pošti.

Katoliškim vrtcem, šolam in drugim izobraževalnim ter karitativnim ustanovam škofje nalagajo, da sledijo navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje.

Vsi verniki, zlasti starejši, naj se preventivno samoizolirajo ter posvetijo čas molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja in čim prejšnji konec epidemije. Prav tako škofje k molitvi vabijo tudi druge vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja.