Search
Close this search box.

Slovenska karitas in Rdeči križ slovenije opažata porast pomoči potrebnih

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri 33 ljudeh. Skupno število okuženih se je povzpelo na 1124. Število smrtnih primerov se je povečalo za tri, skupaj je umrlo 43, je na novinarski konferenci povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Pojasnil je, da se je v sredo število okuženih zdravstvenih delavcev povečalo na 208, število okuženih zaposlenih v domovih za starejše občane na 72, število okuženih oskrbovancev v domovih za starejše občane pa na 225. V teh treh skupinah je skupaj okuženih 505 ljudi.

LJUBLJANA – Slovenija se bo o plačevanju članarine Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) še odločila, je na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Se je pa zavzel za to, da bi namesto ustavitve plačevanja članarine WHO, kar je v tvitu podprl premier Janez Janša, Slovenija raje predlagala reformo organizacije.

LJUBLJANA – Zunanje ministrstvo je pred velikonočnimi prazniki znova pozvalo državljane, naj preložijo potovanja. Ob tem so znova opozorili, da bodo slovenski in tuji državljani ob vstopu v Slovenijo napoteni v karanteno na domu ali na za to namenjeni lokaciji. Slovenija je sicer že ob izbruhu pandemije covida-19 odsvetovala vsa potovanja v tujino in državljane večkrat pozvala k preložitvi načrtovanih potovanj.

LJUBLJANA – Na dopoldanski novinarski konferenci vlade so predstavili delo Slovenske karitas in Rdečega križa Slovenije v navezavi z drugimi humanitarnimi organizacijami in civilno zaščito v času razmaha covida-19. Pri obeh organizacijah opažajo porast pomoči potrebnih, ki jim skušajo zagotoviti najnujnejše dobrine, ljudem v stiski pa tudi svetujejo.

LJUBLJANA – Vsi umrli s covidom-19 v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so bili starejši od 60 let in s pridruženimi drugimi boleznimi, je v izjavi za medije pojasnila Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Prisotnost novega koronavirusa so dokazali pri 33 zaposlenih, večina se jih je okužila v domačem okolju.

ŠMARJE PRI JELŠAH – Rast števila okuženih z novim koronavirusom v šmarskem domu upokojencev se je ustavila. V sredo je število okuženih stanovalcev in zaposlenih ostalo na torkovi ravni, to je pri 137, je STA izvedela iz virov blizu doma. Medtem pa je število vseh okuženih v občini Šmarje pri Jelšah poraslo za štiri na 149.

LJUBLJANA – Sindikat delavcev trgovine Slovenije zahteva zvišanje kriznega dodatka za najbolj ogrožene skupine delavcev na 500 evrov. Tak znesek so označili za človeka vreden dodatek, zaradi razbremenitve delodajalcev pa tudi za slednje to ne bi smelo predstavljati večje težave.

LJUBLJANA – Stanovanjski sklad RS zagotavlja, da gradnje pod njegovim okriljem kljub epidemiji novega koronavirusa potekajo, in sicer ob uvedenih ustreznih zdravstvenih ukrepih. Do leta 2023 namerava sklad zagotoviti 2144 novih javnih najemnih stanovanj v projektih s skupno vrednostjo okoli 286 milijonov evrov.

SVET

NEW YORK/BRUSELJ – Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell je v imenu unije izrazil podporo Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v boju proti pandemiji covida-19. Sodelovanje, solidarnost in multilateralizem so ključni za naš skupen uspeh v boju proti koronavirusu, je zapisal na Twitterju. K podpori WHO je spričo vse glasnejših kritik na račun organizacije v sredo pozval tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

MADRID – V Španiji so po dveh dneh naraščanja števila žrtev covida-19 prvič poročali o manjšem številu mrtvih. V zadnjih 24 urah je umrlo 683 bolnikov, 74 manj kot v sredo, skupno pa že 15.238. Nekoliko je upadlo tudi število novo okuženih. V zadnjih 24 urah so potrdili še okoli 5700 primerov okužbe, skupno 152.446. Kljub upadanju naj bi parlament danes do 25.4. podaljšal stroge omejitve gibanja na javnih krajih, ki veljajo od 14.3.

PARIZ – Francija namerava podaljšati karanteno zaradi pandemije covida-19, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla 15. aprila, so v sredo sporočili iz urada francoskega predsednika. Predsednik Emmanuel Macron bo v zvezi s pandemijo v ponedeljek imel televizijski nagovor ljudstvu, so še sporočili. Do srede zvečer je covid-19 zahteval 10.869 življenj.

BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel je v videokonferenci za člane svojega konservativnega bloka ponovila svoje nasprotovanje skupnim koronskim evrskim obveznicam. Za to ni političnega konsenza, je zatrdila.

SEUL – Južna Koreja je poročala o najmanjšem dnevnem številu novih okužb z novim koronavirusom v zadnjih sedmih tednih. V sredo so potrdili 39 novih primerov. To je prvič od 20. februarja, da je število potrjenih okužb v enem dnevu padlo pod 40.

TEHERAN – Iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej je Irance pozval, naj med muslimanskim postnim mesecem ramazanom, ki se bo začel zadnji teden aprila, molijo doma in tako prispevajo k zmanjšanju širjenja novega koronavirusa. Iransko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je covid-19 v zadnjih 24 urah zahteval še 117 življenj, skupno 4110. Zmanjšalo pa se je število na novo okuženih. V zadnjem dnevu so potrdili 1634 novih okužb, skupno 66.220.

PARIZ – Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj je opozorila na velik porast brezposelnosti v marcu, ko je države že udaril novi koronavirus. V večini držav, za katere so že na voljo marčni podatki, se je brezposelnost močno povišala, navaja organizacija.

BERLIN – Nemška podjetja so za vključitev v državno shemo skrajšanega delovnega časa do ponedeljka zaprosila že za skoraj 650.000 zaposlenih, kar na tedenski ravni predstavlja 40-odstotno rast, je sporočila zvezna nemška agencija za delo. Oblasti pričakujejo, da bo instrument koristilo več upravičencev kot med finančno krizo v letih 2008-2009. Shema skrajšanega delovnega časa velja za ključno orodje Nemčije za zaščito trga dela v času epidemije novega koronavirusa.

FRANKFURT/PEKING – Nemški avtomobilski velikan Volkswagen na Kitajskem, ki je njegov največji trg, že beleži znamenja okrevanja. Znova namreč obratujejo vsi njegovi tamkajšnji prodajalci, tudi sam je zagnal že skoraj vse svoje kitajske proizvodne obrate. Kitajski avtomobilski trg je sicer marca beležil 36-odstotni padec prodaje, februarja pa kar 80-odstotnega.

BERLIN – Nemški letalski prevoznik Lufthansa vsako uro paraliziranega potniškega letalskega prometa, ki je posledica pandemije novega koronavirusa, izgubi milijon evrov, je opozoril izvršni direktor koncerna Carsten Spohr. Ob tem je dodal, da bo skupina, če bo želela ostati pri življenju, potrebovala državno finančno pomoč.

LONDON – Britanska centralna banka Bank of England je potrdila pripravljenost za začasno financiranje britanske vlade v spopadu z epidemijo novega koronavirusa, če ta sredstev ne bo uspela takoj zbrati na dolžniških trgih. S tem bo oživila ukrep, ki ga je nazadnje širše uporabljala med finančno krizo leta 2008.

ZÜRICH – Največji švicarski banki UBS in Credit Suisse bosta zaradi posledic pandemije novega koronavirusa izplačilo dividend za lani predlagali v dveh delih. Za to sta se odločili na poziv švicarskega finančnega regulatorja FINMA. Evropska centralna banka pa je denimo banke evrskega območja pozvala, naj odločitev o dividendah prestavijo na jesen.

SYDNE – Avstralska policija je ponoči preiskala ladjo za križarjenje Ruby Princess ter zasegla črno skrinjico in zaslišala posadko v okviru kriminalistične preiskave izkrcanja skoraj 2700 potnikov v Sydneyju pred tedni, čeprav so imeli nekateri bolezenske znake, podobne gripi. Ladja je postala največji vir okužb z novim koronavirusom v Avstraliji. Po izkrcanju so pri več kot 600 potnikih testi potrdili okužbo z novim koronavirusom, kar je desetina vseh okužb v državi. Umrlo jih je 15.

DUBLIN – Irski rockerji U2 so donirali deset milijonov evrov za pomoč v boju proti novemu koronavirusu na Irskem. Namenili jih bodo za podporo zdravstvenim delavcem ter za nakup osebne zaščitne opreme za tiste, ki se proti koronavirusu borijo v prvih bojnih vrstah.

NEW YORK – Pandemijo covida-19 občutijo tudi najbogatejši na svetu. 51 odstotkov najbogatejših je letos manj premožnih kot lani, kaže nedavno objavljena Forbesova lestvica milijarderjev. Forbes je letos naštel 2095 milijarderjev, 58 manj kot lani, njihovo premoženje pa se je skupno zmanjšalo za 700 milijard dolarjev na 8000 milijard.

BAJKONUR – Z ruskega kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu so izstrelili vesoljsko plovilo Sojuz s tremi astronavti, ki so poleteli proti Mednarodni vesoljski postaji. Ameriški astronavt Christopher Cassidy ter ruska kozmonavta Anatolij Ivanišin in Ivan Vagner so bili zaradi pandemije covida-19 pred tem en mesec v karanteni.

ŠPORT

LJUBLJANA – Fundacija za šport je že konec marca nacionalnim športnim zvezam razdelila 75 odstotkov od 1,8 milijona evrov, namenjenih za vrhunski šport, ki je zaradi pandemije koronavirusa ustavljen. Naslednji teden bo zvezam začela razdeljevati še okoli dva milijona evrov sredstev za kakovostni in vrhunski šport otrok in mladine. Prvotno razpisanih letošnjih sredstev za slovenski šport v višini 8,5 milijona evrov predvidoma ne bodo krčili.

LJUBLJANA/BLED – Prireditelji svetovnega prvenstva v veslanju za mladince, mlajše člane in neolimpijske discipline, ki bi moralo biti na Bledu med 16. in 23. avgustom letos, so bili v dogovoru z Mednarodno veslaško zvezo zaradi pandemije novega koronavirusa prisiljeni prireditev odpovedati.

LONDON – Zaradi finančnih težav, ki jih povzroča pandemija novega koronavirusa, bo vodstvo elitne angleške nogometne lige klubom vnaprej plačalo del denarja, ki ga glede na stanje na lestvici in število televizijskih prenosov običajno nakaže na koncu sezone. Tako bodo klubi, ki so v spodnjem delu lestvice, dobili nekaj milijonov evrov, medtem ko bodo ekipe z vrha lestvice dobile po nekaj več kot 20 milijonov evrov, je poročal dnevnik Times.

Dogodki